تاریخ و میراث فرهنگی فلسطینی‌ها زیر بمباران رژیم صهیونیستی

جنگ نسل کشی رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه تنها به قتل هزاران غیرنظامی فلسطینی در هر روز محدود نمی‌شود بلکه تعداد زیادی از آثار باستانی و تاریخی فلسطین در معرض حملات قرار گرفته‌است که یکی از آنها «تل رفح» است که از همان روز اول جنگ مورد هدف قرار گرفت و به صورت جزئی آسیب دید.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت العربی الجدید، تل رفح(تپه رفح) یک محل باستانی است که به دوره یونانی و رومانی باز می‌گردد و در میان فلسطینی‌ها به نام «تل زعرب» معروف است. این تپه به خانواده زعرب منسوب است که در جنوب غرب رفح در این منطقه اقامت داشتند.

این محل باستانی دو کیلومتر با دریا فاصله دارد و مساحت آن ۱۶۰ دونم است و بسیاری از تمدن‌ها از جمله تمدن یونان باستان را پشت سر گذاشته‌است.

رژیم صهیونیستی همچنین تعدادی از کلیساهای تاریخی از جمله کلیسای «پورفیریوس» را در روز ۱۹ اکتبر قرار داد که این یکی از قدیمی‌ترین کلیساها در غزه است و به سال ۴۰۶ میلادی بازمی‌گردد. ساختمان شورای کلیسا به طور کامل تخریب شد. سالن اصلی دعا در این کلیسا نیز آسیب دید.

این کلیسا به کشیش پورفیریوس منسوب است که در بخش شمال شرقی آن دفن شده‌است. بر اساس گزارش تعدادی از منابع این کلیسا سومین کلیسای قدیمی در جهان است.

رژیم صهیونیستی همچنین کلیسای خانواده مقدس را بمباران کرد که در سال ۱۸۶۹ احداث شده بود. این کلیسا به صورت جزئی آسیب دید. این تنها کلیسای کاتولیک در شهر غزه است.

همچنین بیمارستان «المعمدانی» که شامل کلیسای «المعمدانیه» نیز بود و در سال ۱۸۸۲ تأسیس شده، در حملات رژیم صهیونیستی مورد هدف قرار گرفت.

این حملات منجر به تخریب گسترده ساختمان‌های اصلی کلیسا و بیمارستان شد.

جنگنده‌های رژیم صهیونیستی همچنین تعداد زیادی از آثار اسلامی در نوار غزه از جمله مساجد را بمباران کردند که از جمله آنها مسجد بزرگ «العمری» در غزه است که یک معبد کنعانی بود و بزرگترین و قدیمی‌ترین مسجد است.

در محل مسجد کنونی یک معبد قدیمی وجود داشت که بعدا روم شرقی آن را به کلیسایی در قرن پنجم میلادی و بعدا در قرن هفتم میلادی مسلمانان آن را به مسجد تبدیل کردند.

۱۹ اکتبر رژیم صهیونیستی مسجد العمری را در جبالیا بمباران کردند. مورخان تاریخ تأسیس این مسجد را در سال ۱۵ هجری می‌دانند. گزارش ها حاکی از آن است که نمی‌توان این مسجد را مرمت کرد.

رژیم صهیونیستی همچنین مسجد «سلیم ابومسلم» در بیت لاهیا را که از حدود ۶۰۰ سال پیش ساخته شده‌است و همچنین مسجد «سعد» را بمباران کردند. مسجد «کاتب الولایه» در غزه نیز ۱۷ اکتبر در معرض حملات قرار گرفت و به صورت جزئی آسیب دید.

براساس گزارشی که اخیرا از اتحادیه مورخان و باستان شناسان فلسطینی صادر شده و «حسام ابونصر»، مورخ فلسطینی آن را تهیه کرده‌است، حملات رژیم صهیونیستی آثار اسلامی مدنی را مثل «قصر الباشا»یا پاشا هدف قرار داد.  این کاخ در دوره ممالیک در سال ۱۲۶۰ تاسیس شده‌است.

این کاخ در شهرک قدیمی در محله الدرج در شهر غزه واقع است و تنها نمونه از کاخ‌های باقیمانده در این منطقه است و در زمان ظاهر بیبرس، چهارمین سلطان از ممالیک بحری مصر تاسیس شد. نماد پادشاهی وی در ورودی اصلی این کاخ دیده می‌شود که دو شیر است که روبروی هم قرار گرفته‌اند. این کاخ مقر فرماندار شهر در دوره ممالیک و عثمانی بود و به یک موزه تبدیل شد که شامل ده‌ها اثر باستانی نادر بود.

جنگنده‌های رژیم صهیونیستی همچنین «حمام السمره» را هدف قرار دادند که یک حمام عثمانی است که در ساختمان متعلق به ممالیک قبل از هشت قرن پیش تاسیس شده و در محله الزیتون در شهر غزه واقع است.

رژیم صهیونیستی همچنین «اداره آثار و نسخه‌های خطی» وابسته به وزارت اوقاف و «مسجد العباس» را هدف قرار داد که در آن دفتر تاریخی العباس واقع است و شامل تابلوهای سنگی و نسخه‌های خطی تاریخی است که به طور کامل سوخته شدند.

رژیم صهیونیستی همچنین محل‌های باستانی دیگری را هدف قرار داد که از جمله آن «گورستان انگلیس» است که به سال ۱۹۰۴ میلادی‌ بازمی‌گردد و ساختمان شهرداری غزه که تاریخ تأسیس آن به سال ۱۸۹۳ بازمی‌گردد.

حسام ابونصر، نماینده فلسطین در اتحادیه مورخان عرب گفت: صدور این گزارش با مشکلات زیادی مواجه شد. مسجد بزرگ العمری و کلیسای پورفیریوس دو مورد از قدیمی‌ترین محل‌های باستانی در غزه بودند که هدف قرار گرفتند. از جمله نسخه‌های خطی که به طور کامل در حملات آتش گرفتند، نسخه‌های خطی است که به پنج قرن پیش یا قبل‌تر از آن بازمی‌گردد.

ابونصر گفت: هدف قرار گرفتن ملت فلسطین در این جنایت‌های شنیع نباید ما را از رصد آثار باستانی و تاریخی که امتداد تمدن و تاریخ فلسطین و بخشی از تاریخ انسانی منطقه هستند، بازدارد.

محمد الکحلاوی، رئیس شورای عربی اتحادیه کل باستان شناسان عرب گفت: این گزارش نشان می‌دهد که مقامات رژیم صهیونیستی با این جنایت‌ها توافقنامه ۱۹۵۴ لاهه درباره حمایت از مراکز فرهنگی در نزاع مسلحانه را نقض کردند. ما از سازمان‌های میراث فرهنگی مثل سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) و سازمان جهانی اسلامی برای آموزش و پرورش، علوم و فرهنگ (آیسسکو) می‌خواهیم برای عمل به مسئولیت خود درباره حمایت از میراث فرهنگی و تمدن فلسطین به ویژه نوار غزه وارد مداخله شوند.

انتهای پیام
 

  • چهارشنبه/ ۱۷ آبان ۱۴۰۲ / ۱۱:۰۹
  • دسته‌بندی: محور مقاومت
  • کد خبر: 1402081712450
  • خبرنگار : 71516