هندوستان ایران، بهشتی با آب کشاورزی ناچیز

شهرستان طارم به دلیل دارا بودن موقعیت جغرافیایی مناسب و آب و هوای مناسب، میزبان بسیاری از محصولات زراعی و باغی است که توسط باغداران و کشاورزان این منطقه کشت و برداشت می‌شود.

ویژگی‌های جغرافیایی منحصر به فرد شهرستان طارم موجب شده است تا تقریباً در هر ماه و هر فصلی که به این شهرستان سفر کنید، مشاهده خواهید کرد که کشاورزان طارمی مشغول کاشت یا برداشت نوع خاصی از محصولات کشاورزی هستند.

برداشت محصولات زراعی شهرستان طارم، با سلامِ کرفس ترد و سبز به بازار شروع می‌شود و بعد از آن دیگر محصولات کشاورزی همچون سیر، سیب زمینی، نخود فرنگی، باقلا، گوجه‌فرنگی، پیاز، برنج، گیلاس، زیتون، انار، فندوق، انجیر، توت، خرمالو و ... در ارقام مختلف و مقیاس بالا وارد بازارهای مصرفی داخل و خارج از کشور می‌شود.

محصولات باغی و زراعی بسیار دیگری نیز همچون، بادمجان، لوبیا، هلو، شلیل، آلو، گوجه سبز، انگور، پرتغال، گردو، هندوانه، طالبی و ... نیز در مقیاس‌های مختلف توسط باغداران و کشاورزان طارمی کشت می‌شود و این محصولات تنها بخشی از انواع مختلف محصولات کشاورزی است که در شهرستان طارم کشاورزان و باغداران در حال تولید آن هستند.

شهرستان طارم به دلیل داشتن ظرفیت بالا در زمینه کشاورزی علاوه بر ایجاد شغل و درآمد برای مردم شهرستان، هر ساله میزبان افراد زیادی از استان‌های دیگر برای کار در فصل‌های مختلف نیز است تا این افراد نیز به دلیل وجود نعمت‌های الهی متعدد در شهرستان طارم موفق به کسب درآمد شوند.

حال که در روزهای میانی پاییز ۱۴۰۲ قرار داریم نوبت به کشت محصولاتی همچون باقلا و نخودفرنگی در شهرستان طارم رسیده است.

به گفته مدیر جهادکشاورزی شهرستان طارم، کشت نخودفرنگی در شهرستان طارم از اوایل آبان‌ماه شروع شده و تا اوایل آذرماه ادامه خواهد داشت و ۹۷۰ نفر بهره‌بردار طارمی به کشت و کار نخود فرنگی مشغول هستند.

نخودفرنگی کشت شده در این روزها در اوایل اردیبهشت‌ماه در رقم محلی برداشت خواهد شد. همچنین حدود ۸۷۰ هکتار از اراضی زراعی این شهرستان به کشت این محصول اختصاص یافته و از این سطح، حدود ۶۹۶۰ تن محصول برداشت خواهد شد.

در بخش دیگری از اراضی کشاورزی شهرستان طارم نیز باقلا در حدود ۳۲۰۰ هکتار از اراضی زراعی این شهرستان توسط ۳۱۰۰ نفر بهره‌بردار طارمی کاشته می‌شود که پیش‌بینی می‌شود از این سطح حدود ۱۰۵۶۰ تن محصول برداشت شود.

کشت محصول باقلا نیز تا اوایل آذرماه ادامه خواهد داشت و سرانجام این محصول در فروردین‌ماه به صورت سبز و خشک در خردادماه برداشت خواهد شد. همچنین ارقام محلی طارم و توده سوریه نیز از اراقام این محصول در شهرستان طارم هستند.

از جمله اقدامات انجام گرفته توسط جهاد کشاورزی شهرستان در خصوص کشت و کار محصول نخودفرنگی و باقلا می‌توان به تامین نهاده‌های موردنیاز، برگزاری برنامه‌های آموزشی گروهی و انفرادی، بازدیدهای کارشناسی و ارائه توصیه‌های فنی و تلاش در جهت تنظیم بازار فروش اشاره کرد.

شهرستان طارم توانایی تولید محصولات کشاورزی با کیفیت بسیار بالا را دارد ولی متاسفانه چند سالی است که این شهرستان با مشکل کم‌آبی درگیر شده و کم‌آبی تبدیل به یک چالش بزرگ برای کشاورزان و باغداران طارمی شده است.

بیشترین مصرف آب در حوزه کشاورزی در فصل تابستان است ولی متاسفانه وقتی به فصل تابستان نزدیک می‌شویم با بحث کمبود آب مواجه می‌شویم و دلیل این اتفاق نیز احداث سدهای بالادستی در استان‌های مختلف است.

در طارم آب زیرزمینی وجود ندارد و آب‌های زیرزمینی وابسته به آب‌های سطحی است. میزان تولید آب این شهرستان خوب است و میزان آن حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب بوده ولی چون سازه‌هایی برای ذخیره آب در شهرستان وجود ندارد، این حجم از آب از دسترس خارج شده و در مواقع نیاز نمی‌توانیم از آن استفاده کنیم.

میزان آب استفاده شده طارم یک‌سوم میزان آب تولیدی خود این شهرستان در کشاورزی است و متاسفانه هیچ‌گونه تمهیداتی برای ذخیره آب و ایجاد آب پایدار برای کشاورزی طارم وجود نداشته و این در حالی است که کشاورزی این شهرستان در تولید غذای مردم نقش بسزایی در کل کشور دارد ولی متاسفانه تدابیری برای آن نیست و این مشکل منطقه را به چالش می‌کشد.

با توجه به مدیریت‌هایی که وجود دارد، این شهرستان نمی‌تواند به آزادسازی حق‌آبه امیدوار باشد و طارم نیازمند احداث یک سد از آب خود این شهرستان روی رودخانه‌های فصلی که وجود دارد، است تا از بحران درآمده و ۱۲ هزار بهره‌بردار طارمی با امنیت خاطر به کشاورزی مشغول شوند.

همچنین متاسفانه در خصوص بیشتر محصولات کشاورزی هیچ نوع تضمینی برای خرید با قیمت مناسب و تامین آب موردنیاز وجود ندارد و در برخی مواقع نیز کشاورزان بذر محصولات را با قیمت‌های بالا خریداری کرده و در زمان فروش به دلیل بازار نامناسب دچار ضرر و زیان مالی می‌شوند.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۷ آبان ۱۴۰۲ / ۱۰:۵۹
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1402081712427
  • خبرنگار : 50295