به گزارش ایسنا، در آستانه سی روزگی حماسه طوفان الاقصی، روزنامه قدس در تیتر یک شماره امروز خود با عنوان «یکماه پس از طوفان» به بررسی آینده تحولات نوار غزه در گفتوگو با کارشناسان پرداخت و نوشت:
در میان سکوت و چشمپوشی جهانی، اعتراض کلامی رهبران مسلمان و منگی مردم منطقه از این همه کشتار؛ جنایات بیسابقه علیه نوار غزه همچنان ادامه دارد. با این حال آنچه مهم است و میتواند محاسبات آینده را به هم بزند روحیه بالای مردم مقاوم این جغرافیاست. پدری که پس از شهادت فرزند خردسالش او را سر دست گرفته و بدون اینکه خم به ابرو بیاورد یا بغض کند با صدای بلند فریاد می زند «این تقدیمی، فدای غزه» یا دیگری که ۱۰تن از اعضای خانوادهاش را از دست داده اما میگوید همه چیزم فدای مقاومت، خود گواه مدعاست.
همین روحیه سلحشوری و البته هشدارهای چندباره و جدی رهبران مقاومت، صهیونیستها را واداشته در محاسبات خود با احتیاط بیشتری رفتار کنند. با وجود این، آنچه مبهم است سناریوهای پیش رو و در یک کلام، آینده جنگ علیه غزه است. در نظرخواهی از ۱۱ تن از تحلیلگران حوزه فلسطین، ابعاد مختلف این ماجرا را به بحث گذاشتیم که در ادامه میخوانید.
پایان اسطوره شکستناپذیری
رامین مهمانپرست، سخنگوی پیشین وزارت خارجه
یکی از مسائلی که رژیم اشغالگر در سالیان اخیر درصدد القای آن بود، شکستناپذیری ارتش صهیونیست است. آنها با اتکا به سیستم امنیتی و نظامی و بهویژه گنبد آهنین خود مدعی بودند میتوانند امنیت تمام ساکنان سرزمینهای اشغالی را تأمین کنند و اجازه نمیدهند هیچ پرندهای در فضای این سرزمینها به پرواز درآید.
تمام این ادعاها با عملیات اخیر حماس از بین رفت. امروز نتانیاهو بر سر دو راهی قرار دارد. از یک طرف ترس این را دارد که با ورود به غزه وارد باتلاق شود و از طرف دیگر ادعا کرده میخواهد ریشه حماس را در فلسطین از بین ببرد. اما نیروهای مقاومت شگفتیهای زیادی برای رو کردن دارند و انتظار اشغالگران را میکشند. عملیات طوفان الاقصی درسی فراموشنشدنی به صهیونیستها داد. اینکه در مقابل حماس و در جغرافیای محصور شکست خوردند هیمنه آنها را فروریخت و در آینده دیگر هیچ کشوری از صهیونیستها حساب نخواهد برد.
ورود هوشمندانه انصارالله
صادق کوشکی، کارشناس مسائل بینالملل
ورود انصارالله یمن به جنگ با رژیم صهیونیستی میتواند معادلات نبرد را تغییر دهد. این حرکت هوشمندانه و حساب شده دقیقاً در زمان خود صورت گرفت، یعنی هنگامهای که بهواسطه جنایات گسترده صهیونیستها نفرت جهانی از اشغالگران به اوج خود رسیده است. همین مسئله سبب شد این اقدام نه تنها با محکومیت جهانی روبهرو شود بلکه با موجی از حمایت مردمی در میان مردم منطقه و دیگر کشورها همراه شده است. تا پیش از اعلام ورود رسمی انصارالله به جنگ، تلآویو در سه جبهه شمال با حزبالله لبنان، جبهه شرق با جوانان کرانه باختری رود اردن و در غرب با رزمندگان مقاومت در غزه درگیر بود و حرکت انصارالله به معنی باز شدن جبهه چهارمی از سمت جنوب و برای ناامنسازی منطقه همیشه امن ایلات بود. این مسئله از یک طرف میتواند فشار را بر مردم غزه کم کند و از سوی دیگر موجب تضعیف روحیه صهیونیستها شود.
بهمحاقرفتن روند سازش
مجتبی رحماندوست، پژوهشگر مسائل فلسطین
یکی از آوردههای اصلی عملیات طوفان الاقصی به محاق رفتن روند عادیسازی روابط کشورهای عربی و سازش با رژیم صهیونیستی بود. امروز اگر این اقدام صورت نمیگرفت عربستان سعودی بهعنوان یکی از همپیمانان راهبردی رژیم صهیونیستی در میان کشورهای عربی محسوب میشد. اما تأثیرات عملیات حالا کار را به جایی رسانده که بحرین درصدد قطع مناسبات اقتصادی با تلآویو برآمده و مصر هم مصرانه در برابر خواستههای نتانیاهو برای کوچ اجباری مردم نوار غزه به صحرای سینا ایستادگی میکند. این، نتیجه ایستادگی و قدرت بازدارنده محور مقاومت است. در حال حاضر کانون مقاومت در عالم، فلسطین است. در حوزه منطقهای هم تنها کشوری که در برابر رژیم صهیونیستی ایستاده جمهوری اسلامی ایران است. در حالی که کشورهای عربی حتی توان ائتلاف با یکدیگر در برابر اشغالگران را ندارند اما محور مقاومت توانسته اشغالگران را به زانو درآورد و این یک حرکت امیدبخش است.
زوال اسرائیل
علی عبدی، تحلیلگر مسائل فلسطین اشغالی
براساس یک سناریو محتمل، پس از جنگ غزه فروپاشی در اسرائیل اتفاق خواهد افتاد و باید منتظر یک طوفان بزرگتر برای این رژیم البته در درون باشیم. مجرم اصلی شکست، از نظر صهیونیستها نتانیاهو است. وی در جنگ غزه چه پیروز شود چه شکست بخورد بهعنوان عنصر نامطلوب بازداشت و دادگاهی خواهد شد.
البته این تازه مرحله اول جنگ در سرزمینهای اشغالی خواهد بود. در مرحله بعدی شاهد تسویه حساب سیاسی و جناحی میان اپوزیسیونها با راستگراهای افراطی مذهبی که به نوعی از حامیان اصلی نتانیاهو به شمار میروند خواهیم بود. این بحران در تاریخ ۸۰ساله رژیم صهیونیستی بیسابقه خواهد بود و تا امروز تلآویو این مسئله را تجربه نکرده است. در واقع میتوان زوال اسرائیل را در آسیبهای ایجاد شدهای دید که در ساختار دولت، جامعه، هویت، سیاست، اقتصاد، مذهب و امنیت بهصورت شکافهای هفتگانه بروز کردهاند. هیچ دستگاه و قدرتی توان کنترل این فضا را ندارد.
طوفانی که طلیعه بهار پیروزی است
خالد قدومی، نماینده جنبش حماس در ایران
هفتم اکتبر یک روز تاریخی و پیروزی بزرگ برای جهان اسلام بود و همانطور که حضرت آیتالله خامنهای در سخنرانی اخیر خود فرمودند: میدان امروز مربوط به غزه نیست بلکه میدان حق علیه باطل است. بر این اساس ما در مرحله مهم تاریخی قرار داریم و همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند: این شکست اسرائیل غیرقابل ترمیم است.
نباید از یاد برد مردم فلسطین پیش از طوفان الاقصی زندگی مشقتباری داشتند اما پس از دفاع مشروع مقاومت، عزت و سربلندی نصیب این سرزمین شد. امروز تمام ملتها علیه جنایات اسرائیل به خیابانها آمدهاند. از لندن و پاریس گرفته تا خیابانهای آمریکا مردم یکصدا نفرت خود را از جنایات و اعمال وحشیانه رژیم صهیونیستی اعلام میکنند و این پیروزی فلسطین در برابر اوباش اسرائیلی است.
هدف ما از نبرد با اسرائیل، فراموش نشدن آرمان فلسطین است. ما میخواهیم کشورهای منطقه فکر سازش با صهیونیستها را از سر بیرون کنند. شکست سیاسی، امنیتی، روانی و نظامی تلآویو پس از طوفان الاقصی دیگر قابل جبران نیست و مطمئناً طوفان الاقصی بهزودی به بهار پیروزی در کشور فلسطین و محور مقاومت تبدیل خواهد شد.
بیداری وجدان بشری در غرب
مسعود شجره، رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی لندن
ظلم مطلقی که در نوار غزه توسط رژیم صهیونیستی انجام میشود بهحدی گسترده است که لازم است تمام سازمانهای جهانی متولی حقوق بشر به آن ورود کنند. هرچند ارگانهای حقوق بشری در جهان ورشکسته شدهاند و حتی نمیتوانند اهدافی را که پایهگذاری کردهاند اجرایی کنند.
امروز رژیم اسرائیل تمام ابعاد انسانیت را زیر پا گذاشته و به علت حمایتی که غرب از تلآویو میکند، آنها هم شریک جرم هستند. اوضاع در حوزه کشورهای اسلامی نیز بهتر نیست. تنها کشورهای محور مقاومت و در رأس آنها جمهوری اسلامی ایران علم دفاع از حقوق فلسطینیها را برافراشتهاند. این در حالی است که بسیاری از مردم از ادیان مختلف ازجمله اسلام، مسیحیت و یهود مخالف جنایات اسرائیل در غزه هستند و در بسیاری از شهرهای بزرگ ازجمله واشنگتن، پاریس، رم و لندن تجمعاتی در این راستا انجام دادهاند بهطوریکه در تجمعات پرشور حامی مردم فلسطین در لندن جمعیتی افزون بر ۵۰۰ هزار نفر شرکت کردند و این نشانه بیدار شدن وجدان مردم در غرب است. غربیها اما در حالی مدعی آزادی بیان و دفاع از حقوق بشر هستند که حتی حاضر نیستند صدای شهروندان خود را در این زمینه بشنوند.
گامهای حسابشده حزبالله
مسعود اسداللهی، کارشناس ارشد مسائل لبنان
در تشریح نوع بازیگری حزبالله در بحران اخیر، باید توجه داشت در یک راهبرد حساب شده از ابتدای طوفان الاقصی جنبش مقاومت لبنان با هوشمندی ویژهای همکاری لازم را با مقاومت فلسطین داشته است. در این راستا حزبالله با هدف قرار دادن بیش از ۵۰نقطه از مراکز اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، شکار نیروهای نظامی و تجهیزات زرهی و زمینگیر کردن حدود ۳۵درصد از نیروهای زمینی ارتش اسرائیل در شمال، سبب شده صهیونیستها نتوانند با خیال راحت به کمک نظامیان خود در غزه بروند. حزبالله از ابتدای عملیات، وارد صحنه جنگ شد و با ارسال تیمهای پرتاب موشک کورنت تلفات بسیار بالایی را بر اسرائیلیها وارد کرد. الان سه لشکر رژیم اسرائیل با حزبالله درگیر است و این احتمال هم وجود دارد که در صورت بالا گرفتن حملات علیه غزه، حزبالله به عمق سرزمینهای اشغالی حمله کند. تاکنون مجموعه اقداماتی که میدان و محور مقاومت داشته با توجه به ملاحظات ملی، منطقهای و بینالمللی بوده و حزبالله لبنان نیز بر اساس همین موارد عمل کرده و به همین دلیل همه کارشناسان نظامی و امنیتی معتقدند اقدامات حزبالله بسیار هوشمندانه بوده و در راستای منافع ملی مردم لبنان، حمایت خود را از مقاومت فلسطین انجام داده است.
نفس حق رهبر معظم انقلاب
جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل منطقه
در شرایط فعلی که سازمانهای بینالمللی در برابر جنایات رژیم صهیونیستی سکوت کردهاند در حالت حداقلی، اقدامی که کشورهای اسلامی میتوانند انجام دهند و به نوعی ماشین جنگی رژیم را از کار بیندازند قطع صادرات نفتی به سرزمینهای اشغالی است. تلآویو تقریباً هیچ نفتی در داخل تولید نمیکند بلکه ۳۰۰هزار بشکه نفت خام در روز برای فراوری در دو پالایشگاه خود در حیفا و اشدود وارد میکند. کشورهایی که به تلآویو نفت صادر میکنند عمدتاً شامل جمهوری آذربایجان، قزاقستان، مصر و نیجریه در آفریقاست. آسانترین اقدامی که اعضای اوپک و یا کشورهای اسلامی میتوانند انجام دهند همین قطع مناسبات تجاری و نفتی با تلآویو است. این یکی از خواستههای ملتهای مسلمان از دولتهای خود نیز هست. تشریح این راهبرد از زبان رهبر معظم انقلاب در دیدار با دانشآموزان بود، جایی که فرمودند: باید فوراً راه صدور نفت به رژیم صهیونیستی توسط کشورهای اسلامی بسته شود. سید حسن نیز بر این موضوع تأکید دوباره داشت.
تحول در صحنه سیاسی آمریکا
فؤاد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا
در تشریح نوع سیاستورزی آمریکاییها در قبال درگیری در فلسطین اشغالی در وهله نخست باید توجه داشت آنها تفاوتی میان خود و صهیونیستها قائل نیستند. در واقع واشنگتن و تلآویو، یک روح در دو جسم هستند و باوجود برخی اختلافنظرهای جزئی و مقطعی، در سیاستهای کلی و راهبردی کاملاً منطبق با هم عمل میکنند.
نوع ورود واشنگتن در بحران اخیر که در قالب کمکهای دیپلماتیک و نظامی صورت گرفت مؤید این مسئله است. در مرحله بعد با عیان شدن ضعف صهیونیستها، واشنگتن در عمل، خود مدیریت جنگ علیه غزه را به عهده گرفت که همچنان ادامه دارد. بنابراین جنایتهای اسرائیل همان جنایتهای آمریکاست و اینها قابل تفکیک نیست.
البته صحنه سیاسی ایالات متحده در حال تغییر است. حال مخالفتهایی با این روند و در نقد جنایات صهیونیستها در کنگره آمریکا به گوش میرسد که این مسئله کمسابقه است و مطمئناً در سالهای آینده بهتدریج گسترش خواهد یافت.
موضع چالشی مسکو و پکن
جواد منصوری، سفیر پیشین ایران در چین
یکی از نکات مورد توجه در جنگ اخیر نوع موضعگیری صریح روسیه و چین در حمایت از غزه و انتقاد از اقدامات رژیم صهیونیستی است. مسکو و پکن در مورد مناقشه اخیر بر ضرورت تشکیل کشور مستقل فلسطین تأکید داشتهاند. یکی از دلایل چنین رویکردی، انتقام از صهیونیستها در قضیه جنگ اوکراین و قرار گرفتن تلآویو در صف حمایت از زلنسکی است. از سویی، رژیم اسرائیل شریک راهبردی ایالات متحده بوده و همین امر موجب نزدیکی پکن و مسکو در این ماجرا شده است. علاوه بر این باید توجه داشت امروز تلآویو در غزه از هیچ جنایتی فروگذار نکرده و چندین هزار کودک و زن بیگناه را قتلعام کرده است. همین اقدام سبب شده حتی کشورهایی که تا پیش از این جنایات بهعنوان دوست به تلآویو نگاه میکردند اکنون به این رژیم پشت کنند. این پاسخ روشنی است بر علت حمایتهای روسیه و چین از ملت مظلوم فلسطین.
نابودی ارکان وجودی رژیمصهیونیستی
احمد دستمالچیان، سفیر پیشین ایران در لبنان
رژیم صهیونیستی در گذشته بر دو رکن اصلی یعنی ارتش و اطلاعات استوار بود، اما پس از سال ۲۰۰۶ (جنگ ۳۳روزه با حزبالله) یک رکن وجودی یعنی توان نظامی خود را از دست داد، بهطوریکه در طول ۱۷سال اخیر نتوانسته حمله زمینی مؤثری در غزه انجام دهد. اما پس از طوفانالاقصی رکن مهم دیگر یعنی امنیت و اطلاعات رژیم اسرائیل از بین رفت و این شکست ترمیمپذیر نخواهد بود. عملیات اخیر از نظر گستردگی، نوع و ضرباتی که بر پیکره رژیم صهیونیستی وارد آورده کمسابقه بوده است. امروزه مقاومت در حالت آفندی و تهاجمی به سر میبرد و توازن نظامی به سوی محور مقاومت در حال تثبیت و عمق یافتن است. ضمن آنکه پرسشهای افکار عمومی جهانیان نیز هزینه مضاعفی است که بر این رژیم وارد میشود. حال تلآویو مانند اسبی فلج است که دیگر توان حرکت ندارد. هرچند غرب کمکهای مالی و تجهیزاتی گسترده به اسرائیل گسیل کرده ولی این کار هیچ ثمرهای نخواهد داشت.
انتهای پیام