به گزارش ایسنا، در حاشیه نشست علمی تخصصی تبیین ظرفیتها و راهبردهای تحقیقاتی در جنوبگان از کتاب «سفر به جنوبگان؛ قاره یخی» اثر محمدرضا شکری، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی رونمایی شد.
این کتاب گزارش ۹۹ روزه سفر اولین پژوهشگر ایرانی به قاره جنوبگان است.
بر اساس معاهده جنوبگان مصوب ۱۹۵۹ میلادی، جنوبگان با مساحت بیش از ۳۴ میلیون کیلومتر مربع، تمام محدوده جنوبیتر از عرض جغرافیایی ۶۰ درجه جنوبی را در بر میگیرد که شامل قاره قطب جنوب، اقیانوس جنوبی، صفحات یخی، آبها و جزایر واقع در این منطقه است.
قاره قطب جنوب پنجمین قاره از نظر وسعت با مساحت حدود ۱۴ میلیون کیلومتر مربع است که بیش از ۳۰ درصد از ناحیه جنوبگان را در بر میگیرد.
متخصصان حقوق بینالملل و جغرافیای سیاسی بر این باورند که قطبهای زمین، بهویژه جنوبگان (قاره قطب جنوب و اقیانوس جنوبی) به عنوان اولویتهای جدید قدرتهای جهانی برای تملک و اثرگذاری سیاسی و اقتصادی در آینده دنیا مطرح شدهاند.
بیش از ۴۰ کشور جهان به دلیل درک اهمیت این منطقه و برای دستیابی به منافع علمی، اقتصادی و سیاسی جنوبگان، مراکز ملی تحقیقات قطبی را در کشورهای خود تاسیس کردهاند. این مراکز بر روی زمینههای علمی بسیار وسیعی نظیر اقیانوسشناسی، فیزیک اتمسفر، هواشناسی، اخترشناسی، یخ شناسی، زیستشناسی، مطالعات حقوقی، اجتماعی و سیاسی و بسیاری دیگر ازشاخههای علوم فعالیت میکنند و فراهم آورنده، تسهیلکننده و هماهنگ کننده بسیاری از این فعالیتها در عرصه ملی و بینالمللی برای این کشورها هستند.
از این میان، ۳۱ کشور در قاره قطب جنوب پایگاه تحقیقاتی احداث کردهاند و به انجام فعالیتهای علمی مشغول هستند.
در این مراسم همچنین از محققان علوم جوی تقدیر شد که اسامی آنها به این شرح است:
* مهندس حسین اردکانی، پیشکسوت حوزه علوم جوی
* دکتر محمدتقی زمانیان، محقق در حوزه آموزش و پژوهش در حوزه علوم جوی
* دکتر سمیه نهاوندیان، محقق حوزه علوم جوی
* دکتر محمدرضا شکری.
انتهای پیام