به گزارش ایسنا، روزنامه «صبح نو» در مطلبی به قلم روحالله فرقانی به بررسی مواضع متناقض و دوگانه رئیس جمهوری ترکیه پرداخته و مینویسد:
رجب طیب اردوغان که اکنون آخرین دوره ریاستجمهوری خود را در سرزمین عثمانی طی میکند، را میتوان تنها مقام دولتی در غرب آسیا و چهبسا اروپا دانست که رفتارهای دوگانه و متناقض او سوژه رسانهها و همچنین تحلیلگران شده است. اگرچه دنبال کردن منافع ملی جز لاینفک سیاست خارجی یک کشور محسوب میشود؛ اما سوءاستفاده اردوغان از تحولات فلسطین بهخصوص جنگی که این روزها در غزه ادامه دارد، دیگر نوبر است.
او که قبل از عملیات طوفان الاقصی قصد میزبانی از نتانیاهو و همچنین سفر به رژیم اسرائیل را داشت، با شروع این جنگ، این سفر و دیدارها را لغو کرد. اگرچه این سفرها یا خارج شدن نمایشی دیپلماتهای طرفین در این روزها انجام شده است؛ اما آنکارا همچنان تبادلات گسترده اقتصادی و تجاری خود را با تلآویو حفظ کرده است.
رفتارهای متناقض اردوغان نسبت به تحولات فلسطین را هم میتوان در حادثه کشتی مرمره که حامیان غزه قصد کمکرسانی به مردم محاصره شده این منطقه را داشتند، دید، آنجا که رژیم صهیونیستی به این کشتی حمله و تعدادی را کشته و مجروح میکند.
کشتی مرمره و محاصره غزه
مهمترین تنش میان روابط آنکارا و رژیم اسرائیل به سال ۲۰۱۰ یعنی همین حمله کماندوهای اسرائیلی به کاروان همراه کشتی مرمر که کمکهای بشردوستانه را برای ساکنان غزه حمل میکرد، برمیگردد. در آن حادثه ۹ فعال ترکیهای کشته شدند که از آن به بعد روابط دولت ترکیه و رژیم صهیونیستی به لحاظ سیاسی تیره شد؛ اما از لحاظ روابط تجاری و اقتصادی، تغییری در روابط آنکارا - تلآویو ایجاد نشد.
چند وقت پس از این حادثه، رسانههای ترکیه از جلسات پشت پرده برای ازسرگیری روابط ترکیه و رژیم اسرائیل خبر دادند. روزنامه حریت در خبری اعلام کرد: «رژیم صهیونیستی با پرداخت غرامت موافقت کرده؛ اما تنش سیاسی همچنان وجود دارد.»
اردوغان با وجود چنین حادثه تلخی که منجر به کشته و مجروح شدن تعدادی از شهروندانش در کشتی مرمر شده بود؛ اما روابط خودش را با این رژیم حفظ کرد.
وی در سال ۲۰۱۵ طی یک سخنرانی اعلام کرد: «اسرائیل به کشوری چون ترکیه در منطقه نیاز دارد؛ باید بپذیریم که ما نیز به رژیم اسرائیل نیاز داریم؛ این حقیقت منطقه است.»
نباید فراموش کرد، ترکیه در دوران اردوغان همواره یک رابطه ضد و نقیض با رژیم اسرائیل داشته است. از یک سو رئیسجمهور ترکیه مواضع آتشین علیه رژیم اسرائیل اتخاذ میکند و از سوی دیگر پس از چند وقت خواهان بهبود روابط میشود، داستانی که با گذشت چهار هفته از جنگ غزه همچنان ادامه دارد.
سخنرانی شیمون پرز در مجلس ترکیه
ترکیه اگرچه اکنون نسبت به جنایات رژیم صهیونیستی نگاه خشمآلودی گرفته است؛ اما نباید فراموش کرد که در نوامبر سال ۲۰۰۷ میلادی شیمون پرز، نهمین رئیس رژیم صهیونیستی بهعنوان نخستین رئیس این رژیم در مجلس ملی ترکیه، به تعریف و تمجید از آنکارا پرداخت و ضمن تأکید بر گسترش روابط دوجانبه، همکاری و مناسبات آنکارا و تلآویو را یک قدرت مؤثر و کارآمد توصیف کرد.
ترور شیخ یاسین و تنش میان ترکیه و رژیماسرائیل
تحولات منطقه و بهخصوص حملات متعدد رژیم اسرائیل به نوار غزه موجب بروز برخی رفتارها و ایراد سخنرانیها علیه سیاستهای صهیونیستها در برابر فلسطین و غزه شد.
بهخصوص در زمان ترور شیخ یاسین، رهبر حماس که موجب واکنشهای مختلف جهانی نیز شد، در این میان ترکیه علاوه بر جمعآوری و ارسال کمک به غزه، به تنش سیاسی با رژیم اسرائیل پرداخت.
خط قرمز دروغین اردوغان نسبت به قدس
در آن برهه، اردوغان در یک سخنرانی تند اعلام کرد: «پایتخت شناختن بیتالمقدس برای مسلمانان خط قرمز است، ما آمادهایم برای مقابله با این موضوع تا سرحد قطع روابط با اسرائیل پیش برویم.»
اردوغان در مارس ۲۰۱۸ نیز در کنگره حزب عدالت و توسعه سخنرانی بسیار تندی علیه رژیم اسرائیل انجام داد و اقدامات این رژیم در فلسطین را غیرانسانی خواند. رجب طیب اردوغان این را هم گفت: «نتانیاهو هیچوقت دوست ما نبوده و نخواهد بود.»
دیدار اردوغان و نتانیاهو در سازمان ملل
رجــــــــــــــــــــب طیب اردوغــــــــان، رئیسجمهور ترکیه اگرچه بارها بر قطع روابط دیپلماتیک میان آنکارا و رژیم اسرائیل تأکید کرده و سخن گفته است؛ اما اخیرا با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک دیدار و با یکدیگر گفتوگو کردند.
اتصال خطوط اقتصادی آنکارا و تلآویو
با وجود تمام اختلافات ظاهری ترکیه با رژیم صهیونیستی در مسأله مهمی مانند نوار غزه، باید بگوییم بر اساس آمار وزارت اقتصاد ترکیه، میزان مبادلات تجاری میان ترکیه و رژیم اسرائیل از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار سال ۲۰۰۲ میلادی به رقم بیسابقه پنج میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۴ میلادی رسید. مبادلات اقتصادی ترکیه با رژیم اسرائیل هیچوقت کمرنگ نشد و حتی در اوج اختلافات سیاسی در سال ۲۰۱۰ نیز این خط ارتباطی از سوی دو طرف حفظ شد.
دوگانگی اردوغان نسبت به سرزمین قدس
اکنون هم با گذشت چهار هفته از جنگ غزه، اردوغان درحالیکه از روزهای نخست نسبت به این جنایت اسرائیلیها ساکت مانده بود، در یک اجتماع گسترده سخنرانی و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه را محکوم کرد.
درحالیکه ترکیه روابط گرمی با رژیم اسرائیل دارد و مقامات ترکیه در ابتدای رویارویی حماس و رژیم اسرائیل، مواضع محتاطانهای گرفته بودند، با افزایش حساسیت مردم ترکیه، رجب طیب اردوغان مواضع متفاوتی گرفت.
رئیسجمهور ترکیه در راهپیمایی در حمایت از فلسطین گفت: «ما هر شب میتوانیم غیرمنتظره بیاییم» و صدها هزار شهروند ترکیه در پاسخ، شعار «ارتش ترکیه در غزه» سر دادند.
حال باید دید این مواضع متناقض اردوغان که تا چهار هفته پیش قصد داشت میزبان نتانیاهو در آنکارا باشد و اکنون او را مورد انتقاد تند قرار میدهد، باز هم دچار تغییر و دگرگونی میشود یا خیر؟
انتهای پیام