به گزارش ایسنا، روزنامه «وطن امروز» در مطلبی با این عنوان نوشت:
بیش از ۳ هفته از شروع درگیریهای حماس و رژیم صهیونیستی میگذرد و این اتفاق پیوستهای اقتصادی مختلفی داشته است. از یک سو قیمت نفت با یک جهش کمسابقه به مرز ۱۰۰ دلار رسیده و از طرف دیگر بورس اغلب کشورهای منطقه ظرف چند هفته گذشته قرمزپوش بوده است.
اما در این بین بیشترین تاثیر اقتصادی مربوط به خود رژیم صهیونیستی است. بلومبرگ در گزارشی به طور مفصل به بررسی این موضوع پرداخته است. بلومبرگ در گزارش خود آورده است: «شرکتهای اسرائیلی دچار تشنج شدید شدهاند؛ از رستورانهای کوچک تا شرکتهایی با فناوری پیشرفته و حتی شرکتی مثل شورون که یک میدان گازی بزرگ را اداره میکند، شامل این اتفاق میشوند به طوری که این شوک با تبعات اقتصادی همهگیری کرونا مقایسه میشود».
تلآویو سایت اقتصادی آمریکایی در ادامه آورده است: «بانک مرکزی اسرائیل هشدار داده است هرچه درگیریها بیشتر ادامه یابد، تبعات اقتصادی جنگ نیز تشدید خواهد شد».
بر اساس گزارش بلومبرگ، شاخص کل بورس تلآویو با شروع درگیریهای حماس و رژیم صهیونیستی ۱۶ درصد کاهش یافته است و حدود ۲۵ میلیارد دلار از بازار سرمایه خارج شده است.
بلومبرگ با تحلیل یک نظرسنجی آماری آورده است ۸۸ درصد تولیدکنندگان در رژیم صهیونیستی در حالت تولید کامل قرار ندارند و بخشی از فعالیت خود را به دلایل مختلف مانند کمبود نیروی کار متوقف کردهاند.
این سایت خبری افزود: «مخارج خانوارها در اسرائیل سقوط کرده است و شوک بزرگی به مصرفکنندهها که حدود نیمی از تولید ناخالص داخلی این رژیم را تشکیل میدهند، وارد کرده است به طوری که مصرف خصوصی در روزهای پس از شروع جنگ، در مقایسه با میانگین هفتگی در سال ۲۰۲۳ نزدیک یکسوم و هزینههای مربوط به اقلامی مانند اوقات فراغت و سرگرمی تا ۷۰ درصد کاهش یافته است».
«بسیاری از کارگران ساختمانی مفقوه شدهاند و فعالیتهای ساختوساز متوقف شده است»؛ این بخش دیگری از گزارش بلومبرگ است که به نظر میرسد بیارتباط با قرنطینه شهروندان فلسطینی در سرزمینهای اشغالی نیست.
بلومبرگ در ادامه گزارش تحلیلی خود درباره وضعیت اقتصادی رژیم صهیونیستی پس از درگیری با حماس آورده است: «در میان ۵۰۰ شرکت فناوری پیشرفته که هفته گذشته مورد بررسی قرار گرفت، حدود نیمی از آنها قراردادهای سرمایهگذاری خود را لغو کرده یا حداقل به حالت تعلیق درآوردهاند».
بلومبرگ در گزارش دیگری اما به ضربهای که جنگ به «شکل» واحد پولی رژیم صهیونیستی وارد کرده، پرداخته است. در این گزارش آمده است شکل در سال جاری ۱۴ درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. بانک جیپیمورگان هم پیشبینی کرد اقتصاد رژیم صهیونیستی ۱۱ درصد کوچکتر شود.
* تورم در اسرائیل ۲ برابر پیشبینی کابینه نتانیاهو خواهد بود
مودیز، موسسه رتبهبندی خدمات مالی آمریکایی هم اخیرا تحلیلی درباره اقتصاد رژیم صهیونیستی پس از درگیریهای اخیر داشته و در این باره نوشته است: «نرخ تورم در اسرائیل در سال ۲۰۲۴ بیش از ۲ برابر پیشبینی بانک مرکزی این رژیم است». روزنامه عبریزبان «گلوبز» پیشبینیهای مودیز را بیرحمانه و غمانگیز توصیف کرد و گفت خطرات علیه نقاط قوت اقتصاد اسرائیل زیاد شده است.
* نامه ۳۰۰ اقتصاددان صهیونیست به نتانیاهو برای توقف جنگ
در همین حال ۳۰۰ اقتصاددان ساکن سرزمینهای اشغالی در نامهای به نخستوزیر و وزیر دارایی رژیم صهیونیستی با تاکید بر اینکه اقتصاد اسرائیل دوران سختی را سپری میکند، از آنها خواستند سر عقل بیایند و تدابیر فوری برای نجات اقتصاد این رژیم اتخاذ کنند. آنطور که العربی الجدید گزارش داده است ۳۰۰ کارشناس ارشد اقتصادی صهیونیست ساکن سرزمینهای اشغالی هشدار دادند اقتصاد اسرائیل دوران سختی را سپری میکند و نیاز به اقدام فوری برای جلوگیری از آسیب بیشتر دارد.
روزنامه عبریزبان یدیعوتآحارونوت در این باره آورده است که اقتصاددانان صهیونیست نامهای به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی ارسال کردند و در آن نوشتند: «شما بزرگی بحرانی را که اقتصاد اسرائیل با آن مواجه است درک نمیکنید. باید به گونهای دیگر عمل کنید». آحارانوت آورده است که امضاکنندگان در نامه خود نوشتند: «نیاز فوری به توقف تأمین مالی همه فعالیتهایی است که برای جنگ و بازسازی اقتصاد ضروری نیست که از جمله آن تأمین مالی احزاب تشکیلدهنده کابینه است، زیرا ادامه رفتار فعلی برای اقتصاد اسرائیل مضر است، ما باید متفاوت عمل کنیم».
انتهای پیام