این کارگردان در گفتگو با ایسنا این وضعیت را بسیار غریب خواند و تاکید کرد که وقتی نهادی نمیتواند میان دخل و خرجش هماهنگی ایجاد کند، قرار نیست هنرمندان، تاوان آن را بدهند.
دشت آرای که از حدود ۳ هفته پیش نمایش «پدر» را در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه میبرد و از شب گذشته هم اجرای نمایش تازه خود را آغاز کرده، با انتقاد از کمتوجهی مسئولان هنری در حمایت از گروههای نمایشی گفت: در حال حاضر کسانی که به صورت حرفهای دارند کار تئاتر میکنند، با وضعیتی غریب مواجه شدهاند که نظیر آن را نداشتهایم.
او با اشاره به شرایط دشوار هنرمندان تئاتر در دوران کرونا و ناآرامیهای سال گذشته یادآوری کرد: در تمام وضعیتهای بغرنج و پیچیدهای مانند کرونا و شرایط اجتماعی سال گذشته، دولت از گروههای نمایشی، به لحاظ مالی کوچکترین حمایتی نکرده است و گویی هنرمندان تئاتر به حال خود رها شدهاند، در حالیکه در هر کشوری اگر تئاتر سرپا و زنده است، به واسطه حمایتهای مستقیم مسئولان و بودجههایی است که برای این هنر در نظر گرفته میشود ولی ما نه تنها هیچ حمایتی نمیشویم، بلکه باید ۲۰ درصد از فروش گیشه خود را به مرکز هنرهای نمایشی بپردازیم در حالیکه این یک رویه غیر قانونی است و محل پرسش است که چرا دولت برای در اختیار قرار دادن سالن دولتی که درواقع متعلق به مردم است و دولت تنها متولی آن و مسئول ارایه و تخصیص آن به هنرمندان تئاتر است، ۲۰ درصد را به عنوان سهم خود از گیشه گروهها دریافت میکند. ما درک نمیکنیم که چرا باید این پول را بدهیم. این یک رویه غیرقانونی است که زندهیاد آتیلا پسیانی هم خیلی به خاطر آن جنگید ولی زورش نرسید!
دشت آرای اضافه کرد: درآمد گیشه، اصلیترین مجرای حمایت از تئاتر است که از سوی تماشاگران رخ میدهد. درواقع تئاتر به واسطه حمایت تماشاگرانی که به تماشای آن میآیند، زنده است .
او با تشریح وضعیتی که برای گروه خودش پیش آمده، افزود: در شرایطی که ۳ هفته از اجرای کار یک گروه میگذرد، پول آن گروه باید وارد چرخه اقتصادیاش بشود تا بتواند هزینه کند ولی وقتی گیشهاش به او پرداخته نمیشود، آن گروه چه کند؟!
دشت آرای خاطرنشان کرد: وظیفه انجمن نمایش، تسهیل کار گروههای نمایشی و حمایت از آنان است نه اینکه پول گروه را از گیشه فروش دریافت کند و آن را به گروه ندهد. چرا کارگردان باید برای دریافت پولی که حق او و گروهش است، دم در انجمن نمایش کاسه گدایی دست بگیرد؟! آن هم با کسر ۲۰ درصد از فروش که دیگر نور العلی نور است و شاهکارتر از این نمیشود.
او ابراز تاسف کرد: دستکم کاش این ۲۰ درصد برای خود تئاتر شهر هزینه میشد اما مدیر این مجموعه ریالی دستش نیست تا بتواند برای بازسازی، ایجاد محوطه یا دستمزد پرسنل تئاتر شهر آن را هزینه کند. در حال حاضر که سالنهای مجموعه، دو اجرایی شدهاند، بچههای تئاتر شهر روزانه به دو سه گروه سرویس میدهند، آیا نباید از نظر مالی تامین شوند. ولی وقتی مدیری پولی نداشته باشد، چگونه میتواند به تئاتر رونق بدهد. معلوم نیست این ۲۰ درصد پول غیرقانونی، صرف چه کاری میشود؟!
این کارگردان ادامه داد: سه هفته از اجرای نمایش ما میگذرد و هنوز نتوانستهایم یک پنجم فروش گیشه خود را دریافت کنیم. در این مدت مدام تهیهکننده، دستیارش و خود من برای دریافت گیشه نمایشمان به انجمن نمایش مراجعه کردهایم و بینتیجه مانده است و در شرایطی که تحت فشار شدید مالی هستیم، انجمن نمایش هم آب پاکی روی دستمان ریخته و میگوید حسابم مسدود است! اگر چنین است، سایت فروش، مبلغ گیشه گروهها را مستقیما به حساب خود گروه واریز کند. قرار نیست ما تاوان این وضعیت را بدهیم.
او با اشاره به فلسفه وجودی انجمن نمایش در مرکز هنرهای نمایشی یادآوری کرد: انجمن نمایش به این دلیل شکل گرفته که حقوق هنرمندان را به موقع بپردازد ولی اگر نمیتواند دخل و خرج خود را مدیریت کند، چرا گروههای هنری باید چوبش را بخورند! این اتفاق عجیبی است! مگر میتوان گفت حساب ما مسدود شده و نمیتوانیم پول گروه را بدهیم؟! چرا من به عنوان کارگردان، باید شرمنده ۴۰ نفر عوامل نمایشم بشوم که بدون هیچ حمایتی و فقط به واسطه حمایت مردم توانستهاند در این نمایش فعالیت کنند.
این کارگردان ابراز تاسف کرد: در این سالها بار تولید تئاتر را به دوش تماشاگر انداختهایم که بلیتِ بدون سوبسید میخرد. ولی پول ما را بلوکه کردهاند در حالیکه سایت فروش ما، هر هفته فروش گیشه را واریز میکند اما فقط یک پنجم آن را به ما میدهند.
دشت آرای اضافه کرد: در حال حاضر و با این وضعیت دشوار اقتصادی، فقط به واسطه علاقه مردم به تئاتر است که میتوانیم این هنر را زنده نگه داریم. آن هم در این دوره سخت که وقتی کار تئاتر میکنی، باید از همه جا ضربه بخوری، ولی ما محکم ایستادهایم تا تئاتر زنده بماند به این دلیل که آن را مهم میدانیم و نمیخواهیم تعطیل بشود اما قرار نیست نقره داغ بشویم!
او با ابراز تاسف از اینکه مسئولان از تولید تئاتر حمایت نمیکند، افزود: سوء مدیریت تا کجا؟! از پروژههای بزرگ یا گروههای جوان که حمایت نمیکنید، بودجه تولید که اختصاص نمیدهید. مهمتر از افراد بزرگی که در سالنهای بزرگ و مهم تئاتر کشور کار میکنند و تماشاگر دارند، چیست؟ اما نه از نظر تخصیص بودجه حمایت میکنید نه از نظر تبلیغات محیطی، شهری یا تلویزیونی. دولت در هیچ کدام از اینها کوچکترین حمایتی نمیکند. بعد میخواهیم به زور، فرهنگ ایجاد کنیم! اینکه راهش نیست شما باید از کار فرهنگی حمایت کنید تا فرهنگسازی آرام آرام شکل بگیرد اما وقتی هیچ حمایتی نمیکنید، به این فکر کردهاید که امید چگونه از بین میرود؟! یا اینکه چرا عدهای از هنرمندان، دیگر کار نمیکنند، ما هم که کار میکنیم، داریم نقره داغ میشویم.
ایسنا در پی اظهارات مطرح شده پیگیر تماس با مسئولان انجمن هنرهای نمایشی است.
انتهای پیام