سرگیجه پنتاگون از حملات انتقام‌جویانه نیروهای مقاومت منطقه

روزنامه نیویورک‌تایمز عملیات اخیر ارتش آمریکا در منطقه را در ایجاد بازدارندگی از حملات نیروهای مقاومت به پایگاه‌های آمریکایی در پی حمایت‌های آن از جنایت‌های رژیم صهیونیستی در جنگ غزه، «ناکارآمد» ارزیابی کرد.

به گزارش ایسنا، در پی حمایت‌های آمریکا از جنایت‌های جنگی رژیم صهیونیستی در جنگ غزه به بهانه «حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر تروریسم» که منجر به افزایش حملات به پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه توسط نیروهای مقاومت شده است، نیویورک‌تایمز در گزارشی با اشاره به حملات تلافی‌‎جویانه آمریکا نوشته که تنها چند ساعت پس از آن‌که جنگنده‌های آمریکایی مناطقی در سوریه را در ساعات اولیه روز جمعه بمباران کردند، نیروهای مقاومت نیز متقابلا، حمله‌ای پهپادی علیه نیروهای آمریکا در غرب عراق انجام دادند.

در این گزارش به نقل از سخنگوی پنتاگون در گفت‌وگو با خبرنگاران آمده که همزمان با افزایش تنش در اراضی اشغالی، سربازان آمریکایی و متحدانش دست‌کم ۱۲ بار در عراق و چهار بار در سوریه در هفته گذشته هدف حمله قرار گرفته‌اند. در مجموع ۲۱ سرباز آمریکایی در نتیجه این حملات زخمی و اکثریت نیز از ناحیه سر دچار جراحت شده‌اند.

روزنامه آمریکایی نوشته آمریکا از زمان شروع درگیری در اراضی اشغالی در هفتم اکتبر، ۲ ناو هواپیمابر، کشتی‌های جنگی و جنگنده را به منطقه فرستاده تا تلاش کند ایران و گروه‌هایی را که تحت حمایت ایران خوانده شده‌اند، بازدارد. تعداد نیروهای اضافه شده به منطقه نیز هزاران نفر است.

پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه

مقامات رسمی می‌گویند که تدابیر آمریکایی‌ها برای حفاظت از نیروهایشان در منطقه شامل افزایش گشت‌زنی‌های نظامی، محدود کردن دسترسی به تاسیسات پایگاه‌ها و افزایش جمع آوری اطلاعات از جمله از طریق پهپادها و سایر عملیات نظارتی است. جدیدترین استقرار سربازان آمریکایی نیز به برنامه‌های این کشور در استقرار سیستم موشکی تاد و پاتریوت مرتبط می‌شود.

در ادامه گزارش نیویورک تایمز آمده است: مقامات پنتاگون این حملات را به شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران ربط داده‌اند. اما این اقدامات تلافی‌جویانه این سوال را مطرح کرده که آیا حملات هوایی پس از موجی از حملات راکتی و پهپادی علیه نظامیان آمریکا در عراق و سوریه می‌تواند به هدف اصلی خود که «بازدارندگی از حملات بیشتر» است، دست پیدا کند؟

«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا پس از این حملات که آن را «در دفاع از خود» تلقی کرده بود، در بیانیه‌ای که در آن نگرانی از آسیب‌های بیشتر به نظامیان آمریکا در منطقه مشهود بود، گفت: «آمریکا به دنبال درگیری نیست و تمایل یا قصدی در مشارکت در اقدامات خصومت‌آمیز بیشتر ندارد، اما این حملات تحت حمایت ایران علیه نظامیان آمریکا غیرقابل قبول هستند و باید متوقف شوند.»

نظامیان آمریکا در منطقه

به نوشته این روزنامه، مقامات رسمی آمریکا گفتند که حملات هوایی ارتش آمریکا که توسط دو جنگنده F-۱۶ انجام شد، قرار بود پیامی قاطعانه به ایران بفرستد اما نه آن قدر قاطعانه که به خصومت‌ها دامن بزند. مقامات پنتاگون مدعی شدند که اهداف این حملات انبارهای تسلیحات و مهمات بود که نیازهای نیروهایی را تامین می‌کرد که در حملات اخیر علیه آمریکایی‌ها دست داشتند.

در همین راستا، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگویی با شبکه بلومبرگ، با اشاره به موضع آمریکا در جنگ غزه و حمایت‌های آن از رژیم صهیونیستی گفت: «آمریکا به دیگران توصیه می‌کند که از خود خویشتنداری نشان دهند، اما کاملاً در کنار اسرائیل ایستاده است. اگر آمریکا به کاری که تاکنون انجام داده است ادامه دهد، جبهه‌های جدیدی علیه آمریکا گشوده خواهد شد.»

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: «من می‌خواهم هشدار دهم که ادامه کشتار زنان و کودکان سبب خواهد شد تا اوضاع منطقه از کنترل خارج شود. طرف آمریکایی باید تصمیم بگیرد - آیا می‌خواهد جنگ را تشدید کند؟»

وبگاه بلومبرگ در این باره نوشت، امیرعبداللهیان کمتر از یک روز پس از آن این اظهارات را بیان کرد که آمریکا ادعا کرد دو تأسیسات در سوریه «مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب ایران» را که به ادعای واشنگتن برای حملات علیه نیروهای آمریکایی در منطقه مورد استفاده قرار گرفته‌اند، هدف قرار داده است.

مقامات آمریکایی گفته‌اند که مدرکی ندارند که نشان دهد ایران صراحتاً دستور این حملات را داده است اما «تهران را برای آن مسئول می‌دانند.»

وزیر امورخارجه ایران خاطرنشان کرد: ما نیروهای جدیدی را نه به سوریه و نه به سایر نقاط منطقه اعزام نکرده‌ایم. اما ما فقط نظارگر تحولات نیستیم، جمهوری اسلامی ایران بر اساس منافع ملی خود اقدام خواهد کرد.

او همچنین در این گفت‌وگو با تاکید بر اینکه «گروه‌هایی که در سوریه و عراق نیروهای آمریکایی را هدف قرار می‌دهند، مستقل عمل می‌کنند و از تهران راهنمایی دریافت نکرده‌اند»، اظهار داشت: آنها هیچ دستور از ما دریافت نمی‌کنند. طرف آمریکایی مدعی است که اینها با ایران مرتبط است اما این گروه‌ها برای خودشان مستقل تصمیم می‌گیرند.

«چارلز لیستر» از اعضای «اندیشکده خاورمیانه» مستقر در واشنگتن با اشاره به حملات اخیر آمریکا گفت: این روش ما برای نشان دادن این بود که «دست بردارید»، نه چیزی فراتر از آن. مسلما، نمی‌توان جلوی ایران را گرفت و بنابراین، این تنها یکی از چند اقدامی خواهد بود که برای ایجاد بازدارندگی انجام می‌شود.

روزنامه آمریکاییِ نزدیک به دموکرات‌ها مدعی شده «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا و دستیاران او پس از حمله غافلگیرانه حماس علیه رژیم صهیونیستی در هفتم اکتبر، به دنبال جلوگیری از گسترش جنگ بوده‌اند اما با تکرار این حملات به نظامیان آمریکا، تقریبا به طور روزانه در طی ۱۰ روز گذشته، چوب‌خط‌های پنتاگون به حداقل ۱۹ حمله تا ساعات پایانی پنج‌شنبه رسید. از این رو، فشارها برای پاسخی نظامی بالا رفت.

درگیری‌ها میان نیروهای مقاومت با نظامیان آمریکا در منطقه

جمهوری‌خواهان و برخی از حامیان حملات هوایی، روز جمعه گفتند که حملات تلافی‌جویانه آمریکا حائز اهمیت بوده‌اند اما نه آن قدر که باعث ایجاد بازدارندگی در مقابل ایران و «نیروهای نیابتی آن» شود.

«دیوید دپتولا» یک ژنرال بازنشسته نیروی هوایی آمریکا  و رییس اندیشکده مطالعات هوافضای میشل در این باره گفت «این حملات نشان می‌دهد که ما حملات علیه خود را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم اما برای جلوگیری از حملات دیگر کافی نبوده و نیستند.»

«تام کاتن» سناتور تندرو جمهوری‌خواه آمریکایی و از اعضای کمیته نیروهای مسلح سنا گفت که حملات تلافی‌جویانه آمریکا، به ویژه علیه انبارهای نیروهای نیابتی «صرفا مشروعیت بخشیدن به راهبرد ایران برای استفاده از نیروهای نیابتی جهت حمله به آمریکایی‌هاست. آن‌ها در تهران به ما می‌خندند.»

مقامات رسمی دولت بایدن می‌گویند، حملات مشابهی که یک طرف آن «شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران بودند» و در مقابل، حملات هوایی آمریکا در ماه مارس، در نهایت موجب وقفه ۶ ماهه مضطربانه‌ای از وقوع حملات راکتی و پهپادی علیه نظامیان آمریکا در عراق و سوریه شد، تا این که حملات اخیر انجام شد.

یک مقام رسمی آمریکایی، روز جمعه، گفت که مقامات دولت بایدن فکر نمی‌کنند که ایران به دنبال جنگ با آمریکا باشد. در عین حال، این مقام رسمی مدعی شد که تهران می‌خواهد به این گروه‌ها فرصتی برای خالی کردن عصبانیت و خشمشان بدهد.

شمار نظامیان آمریکا در عراق ۲ هزار و ۵۰۰ نفر و در سوریه ۹۰۰ نفر است که ادعا می‌شود در عملیات‌های مبارزه با تروریسم علیه داعش مشارکت دارند.

حضور مداخله‌جویانه نظامی آمریکا در منطقه با ادعاهایی همچون تامین امنیت دریانوردی، کمک به مبارزه با تروریسم و کمک به کشورهای منطقه برای تامین امنیت آن در حالی است که این تدابیر نظامی و امنیتی آمریکا در بروز جنگ غزه، تحولی خون‌بار و تنش‌زا برای منطقه، ناکارآمد بوده است.

در بخش پایانی گزارش نیویورک تایمز آمده است: مقامات پنتاگون می‌گویند هنوز در حال ارزیابی خسارت‌های ناشی از حملات هوایی روز جمعه برای سنجیدن میزان موفقیت این حملات هستند. به گفته این مقامات، دو جنگنده F-۱۶ به همراه پهپادهای MQ-۹ بیش از ۲۰ بمب نقطه‌زن را روی یک انبار تسلیحات و یک انبار مهمات در نزدیکی منطقه ابوکمال سوریه پرتاب کردند.

با این حال، منابعی روز جمعه به المیادین گفتند که هواپیماهای آمریکایی در ۲ حمله هوایی، مزارع جنوب شرق شهر المیادین در حومه دیرالزور در شرق سوریه را هدف قرار دادند و هیچ انبار نظامی در منطقه مورد هدف وجود نداشته است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۶ آبان ۱۴۰۲ / ۱۶:۱۴
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1402080604354
  • خبرنگار : 71628