گفت‌وگوی ایسنا با اولین تولیدکننده زعفران در غرب گلستان

کشت موفق «طلای سرخ» به غرب گلستان رسید/ کشت زعفران شغل دوم درآمد اول

اولین تولید کننده زعفران مرغوب در غرب گلستان با اشاره به مزیت‌ها و چالش‌های پیش روی تولید زعفران در استان، در مورد شرط ارزآوری تولید زعفران در کشور توضیح داد.

بیش از ۱۰ سال است استان گلستان با پدیده خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند. علی رغم همه هشدارهای کارشناسان جهاد کشاورزی و قوانینی که قانونگذار برای ممنوعیت کشت شالی در گلستان وضع کرده‌، همه ساله بخش وسیعی از اراضی گلستان زیر کشت شالی می‌رود که تهدید جدی برای آب و خاک گلستان است.

یکی از دلایل مهمی که تا امروز مسئولان نتوانسته‌اند در کاهش کشت برنج در گلستان توفیقی حاصل کنند، نبود محصول جایگزین است که بتواند از نظر درآمدزایی با برنج رقابت کرده و معیشت کشاورز را تأمین کند.

بنا بر عقیده تولیدکنندگان زعفران و کارشناسان جهاد کشاورزی کشت زعفران این ویژگی مهم را دارد که علی رغم مصرف کم آب، درآمدی چند برابری نسبت به کشت شالی داشته و تأثیر زیادی در افزایش درآمد خانوارهای روستایی دارد.

کشت زعفران در استان گلستان برای اولین بار اوایل دهه ۷۰ در روستای «وامنان» آزادشهر آغاز شد، زمانی که روحانی روستا، حجت الاسلام «محمدرضا احمدی» برای تغییر وضعیت اقتصادی مردم به دنبال کشت جایگزین افتاد و کاشت زعفران را به صورت آزمایشی در ۵۰ متر زمین آغاز کرد.

کشت آزمایشی زعفران در استان گلستان به خوبی جواب داد و در حال حاضر بیش از ۳۰ روستا در شهرستان‌های آزادشهر، رامیان و گالیکش در شرق استان زعفرانی مرغوب و بالاتر از استانداردهای جهانی تولید می‌کنند.

کشت زعفران تنها به روستاهای شرق استان محدود نمی‌شود، «جابر استارمی» یکی از کشاورزان غرب استان در روستای «هزارجریب» از توابع شهرستان کردکوی نیز چند سالی است که به کشت زعفران روی آورده و  زعفران بسیار باکیفیتی را تولید و به بازار عرضه می‌کند.

گفتگوی خبرنگار ایسنا با «جواد استارمی» کشاورزی که برای اولین بار زعفران را در روستای «هزارجریب» شهرستان کردکوی پرورش داد، در ادامه آورده شده است.

ایسنا،در ابتدا خود را معرفی کرده و بگویید چند سال است که در روستای هزارجریب زعفران کشت می‌کنید؟

جواد استارمی هستم، ۳۲ ساله، در خانواده‌ای کشاورز متولد شدم، به مدت ۱۲ سال است که به حرفه‌ای کشاورزی اشتغال دارم. در ابتدا فقط صیفی جات کشت می‌کردم، چهار سال پیش به پیشنهاد یکی از دوستانم که در یکی از روستاهای مازندارن که شرایط آب و هوایی مشابه به روستای هزارجریب داشت و زعفران کشت کرده بود، برای اولین بار پیاز زعفران را در هزارجریب کشت کردم.

ایسنا، مهمترین مزایای کشت زعفران چیست؟

 کم آب‌بر بودن، زمان کوتاه دوره برداشت محصول و درآمدزایی بالا از مهمترین مزایای کشت زعفران است. تولید زعفران زمان زیادی از شما نمی‌گیرد، به طوری که از نظر زمانی که صرف تولید زعفران می‌کنید جز شغل دوم و یا حتی سوم قرار گرفته اما از نظر درآمدزایی شغل اول شما خواهد شد.

ایسنا، عملکرد تولید زعفران در هر هکتار چند کیلوگرم است و چقدر درآمدزایی دارد؟

عملکرد تولید زعفران بسته به اقلیم هر منطقه و توانایی کشاورز متفاوت است، یک بانوی اهل شهرستان «تربت جام» استان خراسان رضوی با برداشت ۲۹ کیلوگرم در هکتار رکوردار تولید زعفران در ایران است.

عملکرد تولید زعفران در استان گلستان تقریباً  ۱۵ کیلوگرم در هکتار است. زعفران امسال با قیمت هر کیلوگرم ۴۵ میلیون تومان در بازار عرضه می‌شود و با احتساب این قیمت برحسب میزان عملکرد محصول در هر هکتار ۶۷۵ میلیون تومان تا یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان درآمدزایی دارد.

ایسنا، هزینه کشت زعفران در هر هکتار چقدر است؟

کشت زعفران در هر هکتار ۲۰۰  تا ۳۰۰ میلیون تومان هزینه دارد، اما با توجه به اینکه زعفران یک‌بار کشت شده و برای هفت سال متمادی برداشت می‌شود و قیمت بالای محصول تولید شده، کشت زعفران از نظر اقتصادی به صرفه بوده و هزینه کشت محصول در همان سال اول جبران می‌شود.

ایسنا، فصل کاشت و برداشت زعفران در استان گلستان چه زمانی است؟

فصل کاشت و برداشت زعفران بسته به اقلیم مناطق مختلف متفاوت است، در استان گلستان در مرداد و شهریور کشت و در آبان ماه برداشت می‌شود.

ایسنا، بازار فروش محصولات شما کجاست؟ آیا به صادرات هم فکر کرده اید؟

فروش در استان گلستان به صورت جزئی انجام می‌شود و برای فروش کلی محصول را به استان خراسان رضوی برده و آنجا به فروش می‌رسانیم.بله به صادرات هم علاقه دارم اما صادرات نیازمند ثبت شرکت ،تعیین ارز و برخی مسائل این چنینی است و به خاطر کاغذبازی‌های اداری فعلا منصرف شدم.

ایسنا، کیفیت زعفران تولید شده در غرب استان گلستان و در روستای هزارجریب چطور است و چه مناطقی مستعد کشت زعفران است؟

زعفران را من در روستای هزار جریب به صورت کاملا ارگانیک و بدون استفاده از کودهای شیمیایی کشت کردم، علاوه بر آن آب و هوای بسیار عالی منطقه کوهستانی روستا نیز بر کیفیت بیشتر محصول اثر گذاشته و با لطف الهی زعفران بسیار مرغوب از نطر رنگ و طعم تولید کردم به طوریکه مشتریان من تکراری بوده و خواهان خرید مجدد محصول هستند.

 زعفران در مناطق خشک و سرد بهتر پرورش می‌یابد، نکته مهم این است که زمینی که زعفران کشت می‌شود نباید رطوبت بالایی داشته باشد در این صورت پیاز زعفران از بین خواهد رفت.

ایسنا، بزرگترین چالش پیش روی شما برای توسعه کشت زعفران چیست؟

من در حال حاضر فقط در ۵ هزار مترمربع  معادل نیم هکتار زعفران کشت می‌کنم با توجه به تجربه موفقی که در مدت این چهار سال کشت زعفران داشتم تصمیم گرفتم کشت زعفران را به صورت حرفه‌ای و صنعتی گسترش دهم اما با توجه به هزینه بر بودن کار، نیاز به تسهیلات ارزان قیمت دارم اما مسئولان با این استدلال که شما جز دهک بالا محسوب می‌شوید از هرگونه حمایتی دریغ می‌کنند، درصورتی که من در اوایل  راه بوده و هنوز در منزل استیجاری زندگی می‌کنم.

ایسنا، حرف آخر؟

علیرغم اینکه زعفران گلستان یکی از مرغوب ترین محصولات تولیدی در کشور است اما نتوانسته با این برند در سطح کشور مطرح شود لذا لازم است زنجیره ارزش این محصول در استان ایجاد شده تا شاهد خاموش فروشی زعفران نباشیم.

زعفران کشور ایران مرغوب‌ترین زعفران تولیدی در دنیا است، اما به دلیل عدم بسته‌بندی شکیل و مورد پسند بازاهای جهانی با قیمت بسیار کمتر از قیمت واقعی به فروش می‌رسد.متاسفانه زعفران ایران به کشور اسپانیا صادر و پس از بسته‌بندی در این کشور با چند برابر قیمت و با برند کشور اسپانیا به فروش رفته و سود اصلی عاید این کشور می‌شود.

لازم است دولت و سرمایه گذاران بخش خصوصی وارد شده و با ایجاد صنایع تکمیلی و بسته‌بندی اجازه ندهند منافع تولید زعفران ایران به جیب دیگر کشورها رفته و دست کشاورز ایرانی خالی بماند. اگر زعفران ایران با قیمت واقعی در دنیا به فروش برسد، آن موقع به طور قطع می توانیم، زعفران بکاریم و طلا برداشت کنیم و نام طلای سرخ که بر روی این محصول گذاشته شده به حقیقت برسد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۶ آبان ۱۴۰۲ / ۱۱:۲۵
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1402080603969
  • خبرنگار : 50604