دکتر "عباس نصیریفرد"، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه جامع علمی کاربردی، درباره امید و پیشرفت بهعنوان پیشرانهای توسعه در ایران اسلامی، به سئوالات خبرنگار ایسنا پاسخ گفت.
*جناب نصیریفرد! مقام معظم رهبری بارها روی "امید و پیشرفت" تاکید کردهاند و "امید" را "پیشران پیشرفت" عنوان میکنند؛ از منظر شما امید در منطق انقلاب اسلامی چگونه تعریف میشود؟ یا به عبارتی "مولفههای پیشرفت اسلامی" چطور قابل تعبیر است؟
فلسفه انقلاب اسلامی در راستای پیشرفت مردم و کشور ایران در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاست خارجی است. ما به دلیل اینکه این کشور قبل از انقلاب بر اساس یک تفکر پادشاهی و حکومت دیکتاتوری اداره میشد، دچار محدودیتهایی بودیم که خود این نگاه، محدودیتهایی را در راستای پیشرفت کشور ایجاد میکرد.
جامعه پیشرفته میبایست در حوزه مسائل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی برای رسیدن به یکسری از مولفههای اساسی یک کشور پیشرفته مانند وجود آزادی و عدالت و مبارزه با تبعیض و... قدم بردارد که خود میتواند مولفههای پیشبرندهی یک جامعهی پیشرفته باشد و این مسائل را ما در ایران قبل از انقلاب نداشتیم. یعنی مردم دچار محدودیتهای بسیار زیادی بودند که این انقلاب اسلامی در راستای پیشرفت مردم در همین ابعادی که عرض شد، به این جهت شکل گرفته است و بر همین اساس هم در این ۴۵ سال، انقلاب اسلامی بر همان مبنای پیشرفت ادامه مییابد؛ چنانچه مقام معظم رهبری در بحث "بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی" هم در واقع یکسری مولفههایی را برای رسیدن به "تمدن نوین اسلامی" مطرح کردند؛ این همان پیشرفت نهایی و تکاملی انقلاب اسلامی است که میتواند به تمدن نوین اسلامی منجر شود. بنابراین میتوان گفت که فلسفه انقلاب اسلامی گشایشهای مواردی است که سبب میشود پیشرفت در جامعه ایرانی اتفاق بیافتد.
*جامعه ایرانی از زمان انقلاب تا امروز پیشرفتهای زیادی داشته، خصوصا اینکه کشوری بودیم که به رهبری رهبران فهیم، به آینده امیدوار بودیم. اما همچنان نقصانهای بسیاری هم وجود دارد. چه کمکاریهایی داشتیم و برای توسعه و پیشرفت روبه رشد در آینده و در حوزههای فناوری، چه مسیری باید در پیش گرفت؟
مشکل اصلی در بحث پیشرفت در کشور ما، پیشرفت و توسعه نامتوازن است. یعنی در یکسری بخشها خوب رشد کردهایم ولی در یکسری دیگر از بخشها شاهد پیشرفت خوبی نبودهایم. به عنوان نمونه ما در حوزه هوا و فضا، در حوزه پزشکی و تجهیزات دفاعی و در حوزه هستهای و نانو خیلی پیشرفت داشتهایم اما در برخی حوزههای اقتصادی و فرهنگی و در حوزههای اجتماعی پیشرفتهای چندانی نداشتهایم و باید تاکید داشت که توسعه نامتوازن سبب شده، آن پیشرفت لازم را نداشته باشیم؛ در واقع به لحاظ فکری و اندیشهای پیشرفت را نمیتوان یک پیشرفت متوازن دید.
چرا اینچنین میشود و امید لازم نسبت به برخی پیشرفتها در جامعه وجود ندارد؟! یکی اینکه ما در ابعاد مختلفی پیشرفتهای خوبی داشتهایم که مردم خیلی در جریان نیستند؛ چنانچه رهبری فرمودند گردشهای علمی برای حتی خیلی از نخبگان و مسئولان بگذارید تا ببینند که این کشور چه پیشرفتهای زیادی داشته است. خیلی از افراد چه دانشجو و استاد دانشگاه و چه مردم عادی پیشرفتهای ما در حوزه هوافضا، پزشکی و هستهای و تجهیزات دفاعی و موشکی را که میبینند، دچار شگفتی و تعجب میشوند که ما این همه پیشرفت داشتهایم ولی خبر نداشتیم! پس یکی از مشکلات این است که پیشرفتهایی که داشتهایم، اطلاعرسانی خوبی نشده و مردم نیز خیلی خبر ندارند.
نکته بعدی که در اینجا وجود دارد اینکه، متاسفانه ما دچار یک خودباختگی فرهنگی در برابر کشورهای پیشرو و پیشرفته هستیم که این هم بیشتر از ناحیه برخی سلبریتیها و افراد موثر فرهنگی و برخی افرادی که خود را نخبه هم میدانند است؛ که همیشه فکر میکنند پیشرفت کشورهای دیگر، پیشرفت است اما پیشرفت کشور خودمان را نمیبینند.
باید عنوان کرد، یک حالت خود تحقیری و خود کمبینی در برخی افراد وجود دارد که هرچه کشور ما پیشرفت کند، این پیشرفتها را نمیبینند و قبول ندارند اما از پیشرفت کشورهای دیگر حتی کشورهای حوزه منطقه خلیج فارس خیلی تعریف و تمجید میکنند و گمان میکنند آنها خیلی از ما موفقترند و این از عواملی است که امید را در جامعه از بین میبرد. لذا به جهت برخی تبلیغات منفی که از سوی برخی نخبگان و سلبریتیها میشود و پیشرفت کشور را نمیبینند و دچار خود کمبینی هستند، مردم هم آنها را باور نکرده و احساس میکنند این پیشرفتها خیلی بزرگ نبوده و کشورهای دیگر موفقتر هستند و در ادامه هم خیلی پیشرفت نخواهیم داشت!
اینکه حضرت آقا میفرمایند ما به قله نزدیکیم و در حال پیشرفتیم، بهخاطر اینکه آقا از پیشرفتها خبر دارند اما مردم تحت تاثیر تبلیغات سوء خارجی و داخلی هستند و روی همین اساس امید از مردم گرفته میشود و به پیشرفتهای ایران اسلامی باور ندارند و اینکه در آینده هم به آنچه مدنظر است نمیرسیم. اینها همان روایت اولیهایی است که ذهن مردم را بر اساس یکسری تحریفات شکل میدهند و سبب ناامیدی و عدم باور به پیشرفت و توسعه در کشور میشود.
* نقش سیاهنماییهای دشمن را در توسعه یا عدم پیشرفت ایران امروز، چطور توضیح میدهید؟
دشمن هیچگاه دوست ندارد جمهوری اسلامی پیشرفتی داشته باشد، چرا که جمهوری اسلامی اگر پیشرفت کند برای مردم در دنیا الگو میشود و اینها نمیخواهند یک الگوی اینچنینی درست شود. لذا هرکاری که تاکنون توانستهاند برای عدم پیشرفت این کشور انجام دادهاند. آنها میخواهند جلوی توسعه و پیشرفت ایران اسلامی را بگیرند چراکه یک حکومتی که بر مبنای تفکر و اندیشه دینی شکل گرفته، در تفکر لیبرالیستی و نظام سرمایهداری آنها نباید الگو شود و روی همین اساس تمام تبلیغات منفی علیه جمهوری اسلامی ایران انجام داده و حتی بسیاری از پیشرفتهای ما را هم باور ندارند و طوری وانمود و تبلیغ میکنند که این پیشرفتها واقعی و حقیقی نیست و حتی برخی آمارها را دستکاری کرده تا مردم را ناامید کنند چرا که ناامیدی مردم سبب عدم پیشرفت میشود و در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و... این مردم هستند که میبایست پیشرفت کنند و جامعه همینطور مسیر متعالی توسعه را طی کند. لذا دشمن با روایتهای دروغین و تحریفات، باورهای فکری مردم را تغییر داده و مردم را دچار ناامیدی و یاس میکند. لذا میبینیم که در فضایی اینچنینی، نخبگان و اندیشمندان ما احساس میکنند که در این کشور نمیتوان کار کرد و شروع میکنند به مهاجرت کردن و اینکه امروز شاهد مهاجرت برخی افرادی هستیم نه اینکه مخالف جمهوری اسلامی باشند و ایران را نخواهند بلکه، بر اساس تبلیغات دشمن آنچنان دچار یاس و ناامیدی شدهاند که میگویند دیگر در جمهوری اسلامی نمیتوان کار علمی و توسعهای انجام داد، لذا همه نتایج تبلیغات منفی دشمنان در بیرون کشور و مزدورانشان در داخل است.
انتهای پیام