مسعود بهنام ارزنده در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: یکی از چالشهایی که با فرارسیدن فصل سرما در اورژانس ۱۱۵ با آن روبه رو هستیم، مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است. در این فصول با توجه به برودت هوا، استفاده از وسایل گرمایشی به ویژه بخاری آغاز میشود. متاسفانه در خانههایی که قدیمیتر است و یا سیستمهای گرمایشی مطمئنتری مثل شوفاژ ندارند، در نصب بخاری دقتهای لازم را به کار نمی برند. این سهل انگاری باعث گاز گرفتگی و مسمومیت با گاز دی اکسید کربن میشود.
وی افزود: نصب غیراصولی و چک نکردن لولههای بخاری باعث میشود در نتیجه سوخت ناقص گاز در بخاری، گاز منوکسید کربن آزاد شده، از طریق لوله به بیرون از ساختمان هدایت نشود. چون این گاز هیچ رنگ و بویی ندارد، ساکنین ساختمان متوجه نشت آن نمی شوند. گاهاً ممکن است در زمانی که افراد بیدار هستند، شاید کمی بتوانند نشت این گاز را احساس کنند. چون فرد هنگام مسمومیت دچار یکسری علایم مانند ضعف، بیحالی، سرگیجه و سنگینی سر و در حالت شدیدتر همراه با تهوع میشود.
این کارشناس ادامه داد: اما مشکل اصلی و بحرانی در مورد مسمومیت با گاز مونوکسید کربن زمانی پیش می آید که این مسمومیت در شب رخ دهد و چون افراد در حال خواب هستند و متوجه مسمومیت نمیشوند. لذا در این شرایط، احتمال مرگ بسیار زیاد است.
بهنام ارزنده با اشاره به خطرات مسمومیت با گاز مونوکسید کربن اظهار کرد: به دلیل تمایل بسیار زیاد این گاز به متصل شدن به گلوبولهای قرمز خون، مسمومیت با گاز منوکسید کربن، باعث جلوگیری از اکسیژن رسانی به بدن میشود و فرد را سریعا دچار خفگی میکند. برای همین به آن عنوان مرگ خاموش داده شده است، چون فرد بدون اینکه متوجه شود خیلی راحت و سریع دچار مسمومیت شده و به کام مرگ کشیده میشود.
این کارشناس آموزش اورژانس توصیه کرد: برای جلوگیری از نشت گاز مونوکسید کربن، توصیه میشود موقع نصب بخاریها، دستگاههای گازسوز و گرمایشی، حتما لولهها را چک کرده و اصول لازم را رعایت کنند. لولههای بخاری باید طوری نصب شود که در زمان روشن بودن بخاری کاملا داغ باشد. داغ بودن لوله بخاری نشاندهنده این است که گرما و گاز مونوکسید در حال خروج از لوله است.
وی ادامه داد: توصیه میشود که از لوله بخاری به شکل اچ، در خروجی روی پشت بام استفاده شود تا اگر وزش باد یا بارش اتفاق بیفتد، انتهای لوله بخاری مسدود نشده و مانع از خروج گاز نشود.
این کارشناس گفت: به غیر از بخاری، گاها مشاهده شده که مسمومیت با گازمونوکسید کربن در نصب غیر اصولی پکیجها اتفاق افتاده است. این مسمومیت بیشتر در مواقعی رخ میدهد که پکیج را در مکانهایی قرار میدهند که ایمنی و اطمینانی ندارد. مثلا در مواردی دیده شده پکیج را در داخل حمام کار گذاشته اند و این پکیج که داخل فضای بسته تعبیه شده، خروجی هوای خوب و مطمئنی ندارد. این باعث گازگرفتگی و مسمومیت میشود.
وی درباره اقدامات لازم هنگام مواجهه با فرد مسموم شده با گاز مونوکسید کربن، بیان کرد: اگر فردی دچار مسمومیت با این گاز شد، در وهله اول باید در و پنجرههای محیط سریعا باز شده و فرد را از محل خارج کرد. حتما با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند تا همکاران به بالین بیمار رسیده و او را به بیمارستان انتقال دهند.
بهنام ارزنده تاکید کرد: مسمومیت با این گاز درمان خاصی ندارد، فقط اقدام مهم خارج کردن فرد از محل و رسیدن اکسیژن به فرد است تا به تدریج غلظت اکسیژن در خون او افزایش پیدا کند. معمولا این افراد در بیمارستان تحت نظر و مراقبت بوده و تحت درمان با اکسیژن با غلظت بالا قرار میگیرند تا این مسمومیت برطرف شود و فرد بتواند به خانه برگردد.
وی درباره اینکه در چه مناطقی مسمومیت با گاز بیشتر دیده میشود، افزود: بیشتر در مناطق جنوب شهری که کمی از لحاظ اقتصادی وضعیت پایینتری دارند، حوادث مسمومیت با گاز بیشتر دیده میشود. چون در این مناطق بیشترخانهها قدیمی هستند و حتی اگر نوساز هم باشند وسایل گرمایشی مطمئنی مثل شوفاژ و گرمایش از کف ندارند و از بخاری استفاده میکنند. علاوه براین بسیاری از افراد به دلیل سطح آگاهی پایین به نحوه درست کار گذاشتن بخاری، خیلی مطلع نیستند و با نصب غیر اصولی و استفاده از لوله بخاری غیر استاندارد دچار حادثه میشوند.
انتهای پیام