به گزارش ایسنا، کشور ماداگاسکار از کشورهای جنوب شرقی آفریقا و جزیرهای در آبهای اقیانوس هند است که بنا بر گزارش مراکز تحقیقاتی، از جمعیت 30 میلیونی، بالغ بر یک میلیون مسلمان دارد. گفته شده اسلام در فاصله قرن ششم تا قرن نهم قمری توسط مهاجران مسلمان در این منطقه گسترش یافت و تشیع نیز در اوایل دهه ۱۹۳۰م توسط مهاجران خوجه اثناعشری به این منطقه راه یافته است. علاوه بر شیعیان خوجه اثناعشری، حدود ۵ هزار شیعه بومی و شماری بُهره (گروهی از اسماعیلیان هندی) در ماداگاسکار زندگی میکنند.
نگاهی به سفر دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع) به این کشور و دیدار از مراکز و شخصیتهای دینی و فرهنگی، از این منظر اهمیت دارد که آیتالله رمضانی به عنوان روحانی بلندپایه و نماینده علمای شیعه و همچنین مقام برجسته ایرانی به این کشور سفر کرده است.
استقبال از اندیشمند شیعی و ایرانی، در فرودگاه
دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع) که از سوی سران شیعی کشور ماداگاسکار، به این کشور دعوت شده بود، ساعت 2 بامداد 21 مهرماه 1402، وارد فرودگاه آنتاناناریوو، پایتخت این کشور شد.
در استقبال از دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع)، حسن علی بخشی سفیر جمهوری اسلامی ایران در ماداگاسکار و تعدادی از شخصیتهای دینی و فرهنگی این کشور حضور داشتند.
بازدید از مرکز رسول اکرم(ص) ماداگاسکار
بازدید از مرکز رسول اکرم(ص) از اولین برنامههای آیتالله رمضانی در این کشور بود. مرکز رسول اکرم(ص) شامل مجتمع آموزشی، خدماتی و درمانی است که مدرسه، درمانگاه، دارالایتام، رادیو و استودیوی تلویزیونی را در خود جای داده است. جناب آقای شیخ حنیف با استقبال رسمی از دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ص) به معرفی پیشینه فعالیتها و چشمانداز این مرکز پرداخت.
آیتالله رمضانی نیز با تقدیر از فعالیتهای انجام شده در مرکز رسول اکرم(ص) تاکید کرد که توجه همهجانبه به نیازهای مخاطبان، تفقد از ایتام و به خصوص توجه به فعالیتهای رسانهای از ویژگیهای ارزشمند این مرکز است.
نشست شخصیتهای سرشناس شیعی کشور ماداگاسکار، با ضیافت آقای یاور حسین، از شیعیان این کشور، برنامهای بود که آیتالله رضا رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع)، حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد شهرستانی نماینده آیتالله العظمی سیستانی، حجتالاسلام والمسلمین سیدمرتضی مرتضی عضو شورای عالی مجمع جهانی اهلبیت(ع) و تعداد دیگری از شخصیتهای دینی و فرهنگی به عنوان میهمان ویژه در آن حضور داشتند. در این نشست حاضران بر ضرورت تقویت و ارتقاء سطح دانشی و مهارتی مسلمانان تاکید کردند.
دیدار و گفتوگو با سفیر واتیکان/ تاکید بر احترام بین ادیان الهی
دیدار «توماس گریسا» سفیر واتیکان در ماداگاسکار با دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع) نیز با توجه به اهمیت گفتوگوی ادیان و تاکید بر احترام متقابل پیروان ادیان، اهمیت ویژهای داشت.
در این دیدار آیتالله رمضانی اظهار کرد: آموزههای دینی و ارزشهای الهی و انسانی در غرب در معرض تهدید جدی هستند، در غرب با یک سری انحرافهای اخلاقی مواجه هستیم که می بینیم به شکل قانونی هم درآمدهاند. باید دین را با اقتضائات عصر امروز به مردم منتقل کنیم و مساله احترام بین پیروان همه ادیان را توسعه دهیم. ارتباط بین رهبران دینی در جهت جلوگیری از انحرافات و ایجاد صلح در جهان، اهمیت ویژهای داشته و دارد.
بازدید از مرکز دارالحکمه
بازدید از بخشهای مختلف مرکز دارالحکمه ماداگاسکار، شامل حوزه علمیه و دانشگاه، برنامه دیگر دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع)، بود. در بازدید از این مرکز که با مدیریت رضاعلی هیرژی فعالیت میکند، حجتالاسلام والمسلمین «سیدجواد شهرستانی» نماینده آیتالله العظمی سیستانی و حجتالاسلام والمسلمین سیدمرتضی مرتضی، عضو شورای عالی مجمع جهانی اهلبیت(ع) نیز حضور داشتند.
آیتالله رمضانی در این مراسم با اشاره به شرط کسب معرفت دینی گفت: براساس روایت، زمانی که انسان مودّب به آداب الهی و متخلّق به صفات الهی شود، آن وقت لیاقت و شایستگی پیدا میکند که امر دین به عنوان امانت به او سپرده شود؛ لذا باید تعلّم، تعلیم و عمل برای خداوند باشد. مهم این است که دارالحکمه، به حکمت آراسته شود و به هر کس حکمت داده شود، خیر کثیر به او داده شده است.
در پایان این مراسم، نماز جماعت به اقامت آیتالله رمضانی در مرکز دارالحکمه ماداگاسکار اقامه شد.
بازدید از مجتمع شیعیان بُهره داوودی
بازدید از مجتمع شیعیان بُهره داوودی برنامه دیگر دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع) در ماداگاسکار بود. این مجتمع دارای مسجد جمعه، مسجد جماعت، مدارس در مقاطع مختلف شامل: کلاسهای درس، آزمایشگاه، کتابخانه، مرکز انفورماتیک، سالن غذاخوری و محل سکونت اساتید است. این مجتمع همچنین دارای واحدهای متعدد اقامتی است و بیش از 90 درصد شیعیان بهره ماداگاسکار در این مجموعه زندگی میکنند.
تعامل میان مراکز علمی در ایران، همچون دانشگاه اهلبیت(ع) و موضوع امکان پذیرش دانشآموزان فارغالتحصیل از مدارس شیعیان بُهره داوودی در جهان در این دانشگاه، از جمله موضوعاتی بود که از سوی شیعیان بُهره مطرح شد.
دیدار فضلای ماداگاسکار با دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع)
نشست مبلغان دینی در ماداگاسکار با حضور آیتالله «رضا رمضانی» فرصتی بود تا مبلغان برادر و خواهر در این کشور، به ارائه دیدگاههای خود درباره تبلیغ دین و ترویج مکتب اهلبیت(ع) بپردازند. این نشست در حوزه علمیه امام صادق(ع) ماداگاسکار برگزار شد.
افتتاح مرکز رسول اعظم(ص)/ مرکزی برای تحقق ارزشهای انسانی و الهی
مرکز علمی و آموزشی رسول اعظم(ص) از جمله مراکزی است که در مدت حضور آیتالله رمضانی در ماداگاسکار، افتتاح شد.
شیخ «حنیف» مدیر مرکز رسول اعظم(ص) ماداگاسکار، در آیین افتتاح این مرکز که با حضور مهمانهایی از کشورها و مذاهب مختلف، از جمله آیتالله رمضانی، حجتالاسلام و المسلمین «سیدجواد شهرستانی» نماینده آیتالله العظمی سیستانی، برگزار شد، از تمام نیکوکاران از کشورهای مختلف که در خرید زمین و احداث ساختمان این مرکز مشارکت داشتند، تقدیر و تشکر کرد.
آیتالله رمضانی نیز در این آیین با تشکر از همه مراجعی که برای گسترش معارف اهل بیت(ع) در جهان تلاش کردند، گفت: خداوند ما را به عدالت و احسان مامور کرده و این آرزوی کل بشریت است. خداوند همه انبیا را فرستاد تا عدالت را در جامعه تحقق بخشند و بشریت را به کرامت برسانند. این موسسه و مرکز بزرگ به نام رسول اعظم(ص) است، پیامبری که برای تحقق کرامت مبعوث شد. همه باید برای تحقق ارزشهای انسانی و الهی تلاش کنند و با کسب تقوا به کرامت واقعی برسند.
بازدید از نمایندگی جامعه المصطفیالعالمیه
انستیتو جامعة المصطفی العالمیة در ماداگاسکار معروف به «ایپام» از جمله مراکز علمی است که در سفر دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع) مورد بازدید قرار گرفت.
مرکز خواهران نمایندگی جامعة المصطفی العالمیة در ماداگاسکار معروف به مرکز «طهورا» نیز در این برنامه، از سوی آیتالله رمضانی بازدید شد و دکتر سیدسعید رحیمی رئیس نمایندگی جامعة المصطفی العالمیة در ماداگاسکار گزارشی را از فعالیتهای این نمایندگی ارائه کرد.
انتهای پیام