به گزارش ایسنا، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا در یادداشتی برای مجله «فارن افرز» اظهار کرد که حملات روسیه به گرجستان و اوکراین در ۲۰۰۸ و ۲۰۱۴ و همچنین تقویت ناگهانی قوای نظامی چین، موجب شد تا آمریکا سیاست دفاعی خود را تغییر دهد؛ سیاستی که تا قبل از آن احتمال وقوع مناقشهای مسلحانه با ابرقدرتها را «دور از ذهن» میپنداشت. با این وجود، این مقام آمریکایی اذعان کرد که واشنگتن برای تطبیق اولویتهای دفاعی خود با چالشهای روز جهان و مقابله با آنها به اندازه کافی تلاش نکرد.
مشاور امنیت ملی آمریکا همچنین گفت که هدف «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا از خارجکردن نیروهای نظامی کشورش از افغانستان و پایان بخشیدن به طولانیترین مناقشه نظامی تاریخ کشورش، تطبیق سیاستهای دفاعی واشنگتن با واقعیتهای مذکور بود، از جمله آمادگی برای مواجهه با قدرتهای بزرگتر مانند روسیه و چین.
بعد از افغانستان، دیگر درگیر جنگهای بیپایانی که تهدیدات علیه آمریکا را کاهش نمیدهند، نخواهیم شد.سالیوان نوشت: «این تصمیم برای مردم افغانستان و نیروهای نظامی آمریکا که در آنجا حضور داشتند دشوار بود، اما باید این اتفاق میافتاد تا ارتش ایالات متحده برای چالشهای آتی آماده باشد. یکی از این چالشها که زودتر از حد انتظار اتفاق افتاد، حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ بود. اگر ما در زمان آغاز جنگ اوکراین هنوز درگیر افغانستان بودیم، بیشک روسیه ما را همان جا سرگرم میکرد تا نتوانیم به کمک اوکراین برویم.»
مشاور امنیت ملی آمریکا ضمن تأکید بر ضرورت «عملیاتهای از راه دوری مانند کشتن «ایمن الظواهری» سرکرده شبکه تروریستی القاعده، بهصورت تلویحی اعلام کرد که حضور ۲۰ساله نظامیان کشورش در افغانستان ضرورتی نداشته و واشنگتن حالا از کرده خود پشیمان است.
او گفت: ما از جنگهای طولانی و بیپایانی که نیروهای آمریکا را زمینگیر کرده و هیچ کمکی به کاهش تهدیدات علیه ایالات متحده نمیکنند، اجتناب خواهیم کرد.
جنگ غزه نقشههای ما برای منطقه را در هالهای از ابهام قرار داد.
وی همچنین اذعان کرد که عملیات طوفان الاقصی که در هفتم اکتبر آغاز شد، رشتههای واشنگتن در خاورمیانه را پنبه کرد. به گفته سالیوان، حمله نیروهای مقاومت فلسطین به مواضع رژیم صهیونیستی در غلاف غزه بهکلی تصویری که آمریکا برای این منطقه متصور بود را «در هالهای از ابهام» قرار داد؛ تصویری که عادیسازی روابط میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی یکی از اجزای اصلی آن بود.
پیشتر نیز «چاس فریمن» سفیر سابق ایالات متحده در عربستان سعودی گفت که با عملیات حماس، آرزوی بایدن برای عادیسازی روابط میان تلآویو و ریاض در آینده نزدیک غیرقابلدستیابی شده است.
عادیسازی کامل روابط میان رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی از دو منظر برای دولت آمریکا اهمیت داشت. نخست اینکه بایدن میتوانست در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ از آن به عنوان یکی از دستاوردهای مهم سیاست خارجه دولت خود استفاده کند. علاوه بر این، این اقدام با بدعتی که بر جا میگذاشت، به دیگر کشورهای عرب منطقه فرصت میداد تا رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخته و ارتباط خود را با تلآویو تقویت کنند.
سالیوان ضمن ابراز نگرانی از گسترش مناقشه غزه به دیگر نقاط منطقه، گفت که واشنگتن تلاشهای دیپلماتیک فراوانی انجام داده و نیروهای نظامی خود را در این منطقه تقویت کرده است. او گفت: از زمان آغاز این دولت، ما در صورت لزوم اقدام نظامی کردهایم تا از پرسنل ایالات متحده حفاظت کنیم. متعهد هستیم که اجازه دستیابی ایران به سلاح هستهای را ندهیم. گرچه استفاده از گزینه نظامی هرگز راهکار نخستین ما نیست، اما آمادهایم تا در صورت نیاز برای حفاظت از پرسنل آمریکا در این منطقه مهم، از آن استفاده کنیم.
این مقام آمریکایی در ادامه گفت که آمریکا نباید با سرگرمشدن به مناقشات خاورمیانه، اولویت دفاعی خود - یعنی آمادگی برای عصر جدید رقابت استراتژیک - را فراموش کند؛ خصوصاً مقابله و پاسخ به تهاجم قدرتهای بزرگ.
او در پایان اذعان کرد که آمریکا با ارسال سلاح، بهاشتراکگذاری اطلاعات و آموزش نیروهای اوکراینی در کنار وضع تحریمهای گسترده اقتصادی علیه مسکو، سعی کرده تا به کییف فرصتی برای مقابله با عملیات روسیه را بدهد.
انتهای پیام