به گزارش ایسنا، براساس گزارش واشنگتنپست، این سرویس اطلاعات خارجی آمریکا (سیا) حداقل از سال ۲۰۱۵ به شدت در امور اوکراین دخالت داشته است. این نهاد در بحبوحه درگیری با روسیه «حضور قابل توجه» خود در کییف را حفظ کرده است.
در گزارش روز دوشنبه این نشریه آمریکایی آمده است: «این نهاد اطلاعاتی آمریکا (سرویس اطلاعات مرکزی آمریکا-سیا) به اوکراین سیستمهای نظارتی پیشرفته، نیروهای آموزشدیده در سایتهایی در اوکراین و همچنین ایالات متحده، ایجاد مقر جدید برای ادارات در آژانس اطلاعات نظامی اوکراین ارائه کرده است.»
سیا به سرویس اطلاعات داخلی اسبییو (SBU) اوکراین و همچنین همتای نظامی آن جییوآر (GUR) کمک کرده است.
به گفته مقامات فعلی و سابق اوکراین و ایالات متحده، این مأموریتها شامل تیمهای نخبه از عوامل اوکراینی است که از اداراتی با همکاری نزدیک با سیا تشکیل شده، آموزشدیده و تجهیز شدهاند. به گفته مقامات، از سال ۲۰۱۵، سیا دهها میلیون دلار برای تبدیل نهادهای تشکیلشده توسط شوروی در اوکراین به متحدانی قدرتمند علیه مسکو هزینه کرده است.
یک مقام سابق اطلاعات دفاعی در وزارت دفاع اوکراین (جییوآر) گفت: «ما از طریق خودمان به آنها این توانایی را میدادیم که جزئیاتی از اهداف روسیه جمعآوری کنند.» این مقام مسؤول در پاسخ به سوالی درباره میزان سرمایهگذاری سیا گفت: «حرف از میلیونها دلار بود.»
طبق این گزارش، همکاری با سرویس اطلاعات داخلی اوکراین در ابتدا بر ایجاد واحدهایی متمرکز بود که «قادر به عملیات در پشت خط مقدم و کار به عنوان گروههای مخفی» برای جاسوسی و اتخاذ «اقدامات فعال» علیه شبهنظامیان دونباس بود، شبه نظامیانی که پس از کودتای میدان ۲۰۱۴ علیه کییف شورش کردند.
بر اساس این گزارش، مأموریتهای اطلاعاتی اوکراینی که توسط سیا دوباره سازماندهی شده بود، بعدا مرگبار شد و عاملان اوکراینی «حداقل دهها عامل روسی، فرماندهان بلندپایه جداییطلب یا همدستان آنها» را ترور کردند. مقامات اوکراینی ناشناس به واشنگتنپست گفتند که این فعالیت «اغلب به تسویه حسابهای داخلی نسبت داده میشد، اما در واقع کار اسبییو بود.»
این اهداف شامل یوگنی ژیلین، بنیانگذار جنبش اوکراینی ضد میدان و رهبر گروه جداییطلب خارکف موسوم اوپلوت که در سال ۲۰۱۶ در مسکو کشته شد و همچنین میخائیل تولستیک، فرمانده برجسته شبهنظامیان دونباس بودند. او در اوایل سال ۲۰۱۷ در یک انفجار کشته شد.
در این مطلب آمده است: «در ۲۰ ماه گذشته، اسبییو و همتای نظامی آن جییوآر، دهها ترور علیه مقامات روسیه در مناطق اشغالی، اوکراینیهای مظنون، افسران نظامی در پشت خط مقدم و حامیان برجسته جنگ در عمق روسیه انجام دادهاند.»
با این حال، منابع واشنگتنپست تاکید داشتند که جاسوسان ایالات متحده مستقیما در عملیاتهای مخفی اوکراین دخالت نداشتهاند. یک مقام سابق اطلاعاتی آمریکا گفت: «ما محدودیتهای زیادی برای کار با اوکراینیها داشتیم. این بیشتر در مورد ارتباطات امن و تجارت و جستجوی راههای جدید برای دریافت اطلاعات از روسیه بود، نه اینکه به آنها بگوییم چطور یک شهردار را منفجر کنند.»
این جاسوس سابق تاکید داشت: «من هرگز این حس را نداشتم که ما در طراحی عملیات آنها نقشی داشتهایم.» با این حال، مقاماتی که با واشنگتنپست صحبت کردند، اذعان داشتند که هنگام کار با اوکراینیها، گهگاهی مرزها محو میشوند.
انتهای پیام