انواع ورق‌های فولادی

قیمت ورق از آن جهت اهمیت دارد که معمولا از این محصول با جنس و گریدهای مختلف به‌عنوان ماده اولیه برای تولید بسیاری از مقاطع و مصنوعات فولادی استفاده می‌شود.

به گزارش ایسنا به نقل از وب‌سایت بورس آهن، انواع مختلف ورق‌های فولادی به­ صورت مستقیم یا غیر مستقیم در صنایع مورد استفاده قرار می­‌گیرند که هر کدام از آن‌ها ویژگی­‌های مکانیکی و شیمیایی خاصی دارند و در ابعاد متنوعی به بازار عرضه می‌شوند.

آشنایی با فرایند تولید ورق فولادی

ورق آهنی به محصولی گفته می‌شود که به‌طور معمول از ترکیب آهن با سایر عناصر تولید می­شود و با در نظر گرفتن موادی که برای ساخت آن‌ها به­‌کار رفته است، خواص متنوعی دارند که باعث ایجاد تفاوت بین انواع ورق فولادی خواهد شد.

به‌ منظور تولید ورق‌های فولادی معمولا از ۲ روش نورد گرم و سرد استفاده می‌کنند که هر کدام تاثیر بسزایی بر تعیین کیفیت، خواص، مشخصات و قیمت ورق فولادی دارد.

در فرآیند نورد گرم، ابتدا فولاد که به‌صورت قالب‌هایی به نام شمش آماده می‌شوند را تحت حرارت بالا قرار می‌دهند تا امکان تغییر شکل برای آن‌ها فراهم شود و در نهایت با عبور از روی غلتک‌ها ضخامت کاهش پیدا می‌کند.

از طرفی برای ساخت ورق­هایی به روش نورد سرد، بعد از اینکه فرایندهای مورد نیاز برای نورد گرم تکمیل شد عملیات‌های دیگری به‌منظور ایجاد سطحی صاف و صیلقی انجام می‌شود که نیازی به اعمال حرارت بالا ندارد.

معرفی انواع ورق‌های فولادی

در سطح کشور ما چندین کارخانه انواع ورق‌های فولادی همچون سیاه، روغنی، گالوانیزه و رنگی را تولید می‌کنند که با در نظر گرفتن مشخصات هر کدام از آن‌ها می­توان انتظار داشت که قیمت ورق فولادی مشخص شود.

برای دسته‌بندی ورق‌های فولادی معمولا معیارهایی مانند جنس، شکل ظاهری، گرید، عناصر تشکیل­دهنده و ضخامت در نظر گرفته می‌شود و با توجه به این موضوع تنوع بالایی از این محصولات را می­توان در بازار مشاهده کرد که برخی از آنها به شرح زیر است.

ورق سیاه

یکی از پرکاربردترین انواع این محصولات، ورق سیاه است که به‌صورت مستقیم از فرایند نورد گرم تولید می‌شود و با توجه به تجمع اکسید بر روی آن، ظاهری تیره و ناصاف دارد.

این مدل از ورق‌های فولادی دارای گریدهایی مانند ST۳۷ و ST۵۲ است و هر کدام، از نظر عناصر و میزان انعطاف­پذیری با یکدیگر تفاوت دارند که این موضوع باعث می­شود تا انتخاب گرید بر روی تعیین قیمت ورق سیاه تاثیرگذار باشد.

از این محصول به‌عنوان یک ماده اولیه و پایه برای ساخت تجهیزات مختلفی استفاده می‌کنند و مهم‌ترین کاربردهایی که می‌توان برای ورق سیاه با گریدهای مختلف در نظر گرفت به شرح زیر است:

  • تهیه انواع مقاطع مورد استفاده در ساختمان‌سازی
  • صنایع کشتی ­سازی
  • ساخت لوله‌­های درزدار
  • ساخت بدنه و برخی از بخش‌های داخلی خودرو
  • جهت تولید تانکر
  • به‌کارگیری در پتروشیمی
  • ورق روغنی

ورق روغنی در دسته محصولاتی قرار دارد که با استفاده از روش نورد سرد تولید می­‌شوند و در مراحل آخر فرایند روغن­کاری را بر روی آن انجام می‌دهند بر همین اساس می‌توان انتظار داشت که سطحی صاف و صیقلی داشته باشد.

برخورداری از دقت ابعادی بالا به‌عنوان یکی از ویژگی‌های مهم ورق روغنی در نظر گرفته می‌شود و معمولا در عرض­های استاندارد ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی­متر در بازار به فروش می‌رسد.

تولید لوازم خانگی، پانل­‌های غیرقابل انعطاف و قطعات خودرو از جمله کاربردهای ورق روغنی محسوب می‌شود که دلیل این انتخاب، زیبایی ظاهری و صیقلی‌بودن سطح این محصول است.

ورق گالوانیزه

یکی دیگر از نمونه­‌های پرکاربرد این محصولات فولادی با عنوان گالوانیزه شناخته می­شود که فرایند تولید آن با استفاده از روی‌اندود کردن ورق آهنی انجام می‌شود و این کار علاوه‌ بر بالا بردن مقاومت در برابر خوردگی، می‌تواند باعث افزایش قیمت ورق شود.

عملیاتی که جهت تولید ورق‌های گالوانیزه به ­کار می­رود به این صورت است که ورق آهنی اولیه را درون مخزنی از عنصر روی فرو می­‌برند تا یک پوشش کامل بر روی آن ایجاد شود. انواع کاربردهای این محصول عبارت‌اند از:

  • ساخت تانکرهای آب
  • اجرای سقف برای انواع سوله‌های سبک و سنگین
  • جهت ساخت کابینت‌های آشپزخانه
  • ورق رنگی

برای ساخت نمونه‌های رنگی معمولا فرایندهای نورد سرد و رنگ‌آمیزی ورق گالوانیزه انجام می‌دهند که بر همین اساس چنین محصولی در دسته ورق‌های نورد سرد قرار می‌گیرد.

فرآیند رنگ‌آمیزی این نوع از ورق‌های فولادی به‌صورت الکترواستاتیک انجام می‌شود که برای اجرای این کار در ابتدا سطح ورق گالوانیزه را به‌طور کامل تمیز می‌کنند تا هیچ‌گونه چربی یا ذرات آلودگی روی آن وجود نداشته باشد.

باید این را در نظر داشته باشید که از ورق رنگی بیشتر برای مواردی که شکل ظاهری اهمیت زیادی دارد، استفاده می‌شود و دارای خواصی مانند مقاومت در برابر خوردگی و رطوبت است. برخی از کاربردهای این محصول به شرح زیر است:

  • تولید بخشی از اجزای خودروها
  • به‌کارگیری در ساخت لوازم خانگی
  • استفاده از ورق رنگی در نماهای داخلی و خارجی ساختمان

مقایسه قیمت ورق‌های فولادی

کاربرد زیاد انواع ورق‌های فولادی در بسیاری از صنایع مهم و اصلی، موجب می‌شود تا بررسی قیمت روزانه ورق به موضوعی بسیار پر اهمیت تبدیل شود که عوامل گوناگونی می‌تواند بر روی آن تاثیر بگذارد.

به­ طور کلی برای تعیین قیمت ورق مشخصات مختلفی در نظر گرفته می­شود که مربوط به نوع محصول، ضخامت، اندازه، عناصر تشکیل­دهنده، وزن، گرید و سایر مشخصات مهم و کاربردی است.

با توجه به این مسائل می‌توان انتظار داشت که قیمت انواع ورق‌های فولادی با یکدیگر متفاوت باشد و معمولا ورق سیاه با توجه به اینکه فرایند تولید ساده‌تری دارد ارزان‌ترین ورق فولادی در نظر گرفته می‌شود.

این در حالی است که انجام فرایندهای بیشتر در حین تولید ورق گالوانیزه و ایجاد پوشش محافط بر روی آن، مهم‌ترین دلیل برای افزایش قیمت ورق گالوانیزه در مقایسه با سیاه و روغنی است.

از سوی دیگر زمانی که به بررسی تفاوت بین قیمت انواع ورق‌های فولادی می‌پردازید باید این را در نظر داشت که ورق‌های رنگی با توجه به ویژگی‌های خاص خود هزینه زیادی به خریدار تحمیل می‌کنند و در صورت نیاز به این محصول باید مبلغ بیشتری را در ازای قیمت ورق رنگی بپردازید.

با توجه به اینکه ورق‌های فولادی کاربرد بسیار زیادی در صنایع مختلف دارند، در اختیار داشتن اطلاعاتی درباره قیمت ورق برای کسانی که در زمینه ساخت و عرضه محصولات فولادی فعالیت دارند، مهم تلقی می‌شود.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • یکشنبه/ ۳۰ مهر ۱۴۰۲ / ۱۶:۰۱
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1402073021666
  • خبرنگار :