به گزارش ایسنا، شرودر در مصاحبهای که توسط روزنامه آلمانی برلینر تسایتونگ منتشر شد، گفت که از او خواسته شد تا در مذاکرات صلح مارس ۲۰۲۲ میان مقامات اوکراینی و روسیه در استانبول میانجیگری کند.
او گفت که اگرچه نمایندگان ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین آماده امتیاز دادن در مورد موضوعات کلیدی مانند چشمپوشی از تلاشها برای پیوستن به ناتو بودند، «اوکراینیها با صلح موافقت نکردند، زیرا به آنها اجازه داده نشد. آنها ابتدا باید از آمریکاییها در مورد هر چیزی که در مورد آن بحث میشد، سؤال میکردند.»
مقامات روسی بارها گفتهاند که ایالات متحده و دیگر حامیان غربی اوکراین، دولت زلنسکی را از موافقت با راهحل صلح ناامید کردهاند. شرودر که بارها از ادامه دوستی خود با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه دفاع کرده است، اساسا این ادعا را در مصاحبه با برلینر تسایتونگ تایید کرد.
او گفت: «تصور من این است؛ هیچ اتفاقی نمیتوانست بیفتد، زیرا درباره همه چیز در واشنگتن تصمیم گرفته میشد.»
صدراعظم پیشین آلمان استراتژی واشنگتن را «مرگبار» توصیف کرد و گفت که این رویه منجر به روابط نزدیکتر میان روسیه و چین شد. شرودر گفت: «آمریکایی ها معتقدند که میتوانند روسها را کنترل کنند. اکنون، دو بازیگر شامل چین و روسیه که توسط ایالات متحده محدود شدهاند، در حال پیوستن به یکدیگر هستند. آمریکاییها معتقدند آنقدر قوی هستند که هر دو طرف را کنترل کنند. به نظر من این یک اشتباه است. فقط نگاه کنید که طرف آمریکایی الان چقدر لطمه دیده است. به هرج و مرج در کنگره نگاه کنید.»
شرودر گفت که متحدان واشنگتن در غرب اروپا از فرصت استفاده نکردند تا برای صلح در مارس ۲۰۲۲ تلاش کنند. او افزود، در آن زمان زلنسکی آماده سازش در مورد کریمه و مناطق جدا شده در منطقه دونباس بود. از آن زمان، صدها هزار سرباز اوکراینی کشته شدهاند، زیرا کمکهای نظامی غرب درگیری را طولانی میکند. پوتین در اوایل ماه جاری تخمین زد که کییف بیش از ۹۰۰۰۰ سرباز را در حمله متقابل ناکام که در ژوئن آغاز شد، از دست داده است.
گرهارد شرودر گفت: «تحویل تسلیحات راهحلی تا ابد نیست، اما هیچکس نمیخواهد صحبت کند. همه در سنگر نشستهاند. چند نفر دیگر باید بمیرد؟ کمی شبیه خاورمیانه شده است. قربانیان یک طرف و طرف دیگر چه کسانی هستند؟ بیچارههایی که بچههایشان را از دست میدهند.»
شرودر استدلال کرد که تنها رئیسجمهوری فرانسه و صدراعظم کنونی آلمان میتوانند مذاکرات صلح را در شرق اروپا احیا کنند. او گفت: «اولاف شولتس و امانوئل ماکرون باید در واقع از روند صلح در اوکراین حمایت کنند زیرا این فقط یک موضوع آمریکایی نیست، بلکه مهمتر از همه یک موضوع اروپایی است. چرا این دو مقام تحویل تسلیحات را با پیشنهاد گفتوگو ترکیب نکردند؟ ماکرون و شولتس تنها کسانی هستند که میتوانند با پوتین صحبت کنند.»
صدراعظم پیشین آلمان گفت که رهبران روسیه از طریق فشار آمریکا که میگفت ناتو را به مرزهای غربی مسکو میآورد و اوکراین را به این ائتلاف نظامی غربی اضافه میکند، تهدید شدند. با این حال، او مدعی شد که یکی از توجیهات مسلح کردن اوکراین – توسعهطلبی ادعایی روسیه - هیچ مبنایی در واقعیت ندارد.
شرودر گفت: «این ترس از آمدن روسها پوچ است. آنها چگونه قرار است ناتو را شکست دهند، چه رسد به اینکه غرب اروپا را اشغال کنند؟ به همین دلیل است که هیچکس در لهستان، بالتیک و قطعا در آلمان – و اتفاقا همه اعضای ناتو – نباید باور کنند که در خطر هستند.»
این سیاستمدار سابق آلمان همچنین به نشریه برلینر تسایتونگ گفت: «از سوی دیگر رهبران غربی باید درک کنند که مهم نیست چه کسی در مسکو قدرت را در دست دارد، روسیه اجازه نخواهد داد که اوکراین و گرجستان جذب ناتو شوند. این تحلیل تهدید ممکن است احساسی باشد، اما در روسیه واقعی است. غرب باید این را درک کند و مصالحه را بر این اساس بپذیرد. در غیر این صورت دستیابی به صلح دشوار خواهد بود.»
انتهای پیام