مریم جلالی ۲۶ مهرماه در پنجمین همایش ملی ظرفیتها و محدودیتهای توانمندسازی زنان روستایی و عشایری که در شهرستان کلات برگزار شد، خاطرنشان کرد: کلات به مانند سربندی بر پیشانی ایران است که هم وجاهت، تاریخ و هم ادبیات، آوا، نقش، رنگ، پیشینه، طبیعت، مزه و طعم دارد.
وی با بیان اینکه دستاوردهای این همایش نه فقط در اوراق کتابخانه، بلکه در حوزه سیاستگذاری و طرحهای کلانی که طراحی میشود باید استفاده شود، اظهار کرد: در جای جای شهرستان کلات میتوان نقطههای ادبیات را که فردوسی از آن نام برده پیدا کرد و رویههای مختلف زمینشناسی را دید.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همچنین از کلات به عنوان پارک موضوعی (تم پارک) بزرگ فرهنگ ایران نام برد و گفت: دانش، علم و خرد همه در کناره این باریکه و محصور گاه طبیعی میتواند تجلی پیدا کند.
وی با تأکید بر اینکه فقط گفتن استفاده از ظرفیتها کافی نیست بلکه باید از توصیف عبور کنیم و به توزیع، تشریح، تفسیر و اقدام برسیم، بیان کرد: زنان روستا و حتی خود روستا این قابلیت را دارند که بار دیگر پرچمدار تولید باشند.
جلالی با اشاره به اینکه در حوزه صادرات غیرنفتی باید به بازارهای جهانی متصل شویم، افزود: با توجه به اینکه دستاوردهای روستایی ما همچون گلیم آغداش، نواربافی لائین، ابریشمبافی زاوین و... تشنگانی در آن سوی مرزها دارد و در این راستا ضروری است تا به بازارهای جهانی متصل شویم.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همچنین افزود: با هدف دست آوردهای فرهنگی کلات، در یکی از کاخهای نیاوران یا سعدآباد هفتهای را به نام این شهرستان برگزار خواهیم کرد، برای اینکه مولد شویم باید از اقتصاد خلاق و اقتصاد فرهنگ کمک گرفت.
وی از توانمندسازی به عنوان اتصال حوزههای ظرفیتی به یکدیگر در رفع موانع نام برد و اظهار کرد: باید نقشی که در لباس، گلیم، فرش، چادر و حتی غذایی منطقه وجود دارد و همچنین زیبایی کلات را در یک همگرایی فرهنگی نشان دهیم و برنامهریزی جغرافیایی داشته باشیم.
جلالی تأکید کرد: جغرافیا فقط سازه و زمین نیست، بلکه زمانهای است که در آن زیست میکنیم و این اهمیت بسیاری دارد، صنایعدستی مکان را از بین میبرد و به هر منطقه، شهر استان و کشوری که برود فرهنگ آن منطقه را هم با خود برده است.
وی در ادامه پیوند بین دانشگاه را بسیار مغتنم شمرد و گفت: وقتی از زن، روستا و تولید حرف میزنیم این سه گانه یعنی مولد بودن، امروز در شرایطی قرار داریم که وقتی در هر نقطه از جهان اتفاقی بیفتد این مادران هستند که اشک میریزند و سعی میکنند جهان بهتری را ایجاد کنند.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خاطرنشان کرد: مادرانگی یک فرهنگ است، اگر امروز در غزه اتفاقی میافتد و دل بشریت به درد میآید، یعنی مادرانگی خود را حفظ کرده است. اگر رفتار ما از یک نگرش اصلی و مبتنی بر یک بینش علمی و تاریخی باشد آن وقت میتوان گفت که راه را به درستی پیمودهایم.
وی عنوان کرد: زنان، روستائیان و ایرانیان و همچنین تولید چند کلید واژه اصلی هستند که میشود در خصوص آنها صحبت کرد، وقتی از زن صحبت میکنیم یعنی از آواها، نواها، قصهها، دست پروردهها، دستسازها و از تمام آن چیزی که به زندگی روح میدهد صحبت میکنیم.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از زن به عنوان مدیر تولید خانواده نام برد و گفت: بدون شک روستا فقط یک جغرافیا نیست، بلکه یک فرهنگ و زمینهای برای ایجاد است.
وی با بیان اینکه زنان روستایی بیشترین سهم را در تولید دارند، اذعان کرد: زنان با محبت خود تولید عشق و عاطفه، با تربیت تولید اخلاق و قانون و با سلامت تولید مثل و با کارآفرینی تولید ثروت میکنند.
جلالی با اشاره به اینکه زنان روستایی از جان طبیعت میگیرند و به محیط اطراف ارائه میکنند، افزود: باید به سمت توسعه خانواده محور و توسعهای که مبتنی بر نقشهای محوری خانواده محوری رفتار میکند حرکت کنیم.
وی همچنین در خصوص پنج نقش اساسی زنان که در روستا تجلی پیدا میکند، گفت: اولین نقش مربوط به زنان روستاست که با لبخند و روحیهشان به روستا جان میدهند، بدون شک دختر داشتن عالیترین حس هر خانواده است.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی توضیح داد: این دختران روستا هستند که میتوانند ارتباط بین نسلی را ایجاد کنند، چهار نقش دخترانگی، خواهرانگی، همسرانگی و مادرانگی در زنانگی خلاصه میشود و این نقش را کامل میکند.
وی تصریح کرد: مشارکت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و هر آنچه در ادبیات توسعه به کار برده میشود را در روستا داریم. قطعأ همه اجزاء روستا میتواند زمینهساز حضور توسعه و پیشرفت ما باشد.
جلالی با بیان اینکه توسعه باید مبتنی بر خانواده شکل بگیرد نه بر اساس شاخصهای اومانیستی و سوسیالیستی، گفت: اگر امروز نسبت به جنایتهایی که در غزه میشود بیتفاوت نیستیم چون یک خانواده بزرگ هستیم.
وی در ادامه با اظهار تأسف از اینکه گاهی مواقع به نام اشتغال تولید را کشتهایم، گفت: آن چیزی که مولد بوده و تولید میکرده به اسم اشتغال پشت میز نشسته و دیگری تولیدی ندارد.
کلات آزمایشگاه جغرافیا است
دبیر علمی همایش ملی ظرفیتها و محدودیتهای توانمندسازی زنان روستایی و عشایری، در ادامه از شهرستان کلات به عنوان آزمایشگاه جغرافیا نام برد و گفت: کلات علاوه بر داشتن کوه، دشت و طبیعت بسیار زیبا، دارای تنوع قومی بسیار زیبا و شالیکاری و صنایعدستی است.
دکتر خدیجه بوزرجمهری با بیان اینکه کلات فرصتها و ظرفیتهای بسیاری دارد، افزود: این همایش از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و نباید به سادگی از کنار آن گذشت.
وی با اشاره به اینکه سالهاست این همایشها با همت هسته پژوهشی برگزار میشود، عنوان کرد: برای برگزاری این همایش دانشگاههای مختلف کشور برای داوری مقالات و در بعد علمی نیز همکاری داشتهاند.
دبیر علمی این همایش خاطرنشان کرد: در مجموع ۵۷ مقاله به این همایش ارسال شده که ۸ مقاله امروز ارائه و سه مقاله نیز به چاپ خواهد رسید.
انتهای پیام