غلامحسین ساربان در گفتوگو با ایسنا در خصوص تولید چغندر قند در خراسان رضوی اظهارکرد: در ۲۰ سال گذشته الگوی کشت در استان تغییرات شدیدی داشته و محصولات زارعی کاهش پیدا کرده و به سمت محصولات با مزیت نسبی و باغبانی رفته است.
وی افزود: متاسفانه در ۲۰ سال گذشته ۳۱ هزار هکتار از سطح مزارع چغندر قند در استان کاهش پیدا کرده و سطح زیر کشت این محصول اکنون ۱۹ هزار و ۳۵۰ هکتار است و پیشبینی میشود طی سال جاری از این رقم، ۱.۱ میلیون تن چغندر قند برداشت شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه اکنون برداشت از سطح ۴۳۰ هکتار از مزارع مستعد چغندر قند گزارش شده، عنوان کرد: ۵۵ هزار تن چغندر قند تحویل ۷ کارخانه استان شده که از این میزان ۳۳ هزار تن چغندرقند از خارج استان و ۲۲ هزار تن از داخل استان تامین شده است.
ساربان تصریح کرد: کارخانجات استان سالانه ۲۵۰ هزار تن چغندر قند از غرب کشور وارد کرده و در برنامه مصرف قرار میدهند. ۷ کارخانه قند در روز به ۱۷ هزار تن چغندر قند نیاز داشته و در صورت فعالیت ۱۰۰ روز در سال نیاز به یک میلیون ۷۰۰ هزار تن چغندر قند دارند. تولید چغندر قند استان یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن بوده و ۲۵۰ هزار تن از غرب کشور وارد میشود که هزینههایی را بر کارخانجات تحمیل میکند.
وی ادامه داد: هیچگونه تمایلی به واردات این محصول نداریم زیرا اگر هزینههای حملونقل واردات این محصول را به چغندر داخلی اختصاص دهیم، تا حدودی نیاز خود را تامین خواهیم کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به کشت ۸۵ درصد چغندر قند استان به ترتیب در شهرستانهای جوین، تربتحیدریه، جغتای، نیشابور، تربتجام، فریمان، قوچان و مشهد افزود: در سال گذشته برای هر هکتار از مزارع چغندر قند ۲۷۵ کیلوگرم کود ازته، ۷۵ کیلوگرم کود فسفاته و ۱۰۰ کیلوگرم کود پتاس تعریف شد.
ساربان خاطرنشان کرد: از موضوعاتی که در سطح استان در چهار سال گذشته دنبال شده، توسعه کشت نشایی در جهت عملکرد بسیار بالای مزارع، ترویج کشت زمستانه و پاییزه و آبیاری موضعی بوده است. ۶۷۰۰ هکتار از مزارع چغندر قند استان تحت پوشش آبیاری موضعی است که یک سوم سطح زیر کشت استان را تشکیل میدهد.
وی با بیان اینکه ۲۲ رقم چغندر قند در استان کشت میشود، عنوان کرد: هر ساله ۵۰۰۰ هکتار از مزارع تحت پوشش بیمه قرار میگیرند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: در سال جاری مشکل خاصی نداشتیم و وظیفه عیارسنجی به بخش خصوصی واگذار شده که این عمل طی ۳ سال گذشته به خوبی و با رضایت کامل کشاورزان انجام شده و مدیریت جهادکشاورزی نیز نظارت کامل دارد. تنها دغدغه کشاورزان این است که قیمت چغندر قند متناسب با قیمت گندم رشد داشته باشد زیرا چغندر قند جزو محصولات اساسی بوده و نگاه دولت به همه محصولات اساسی باید یکنواخت باشد.
ساربان با بیان اینکه بزرگترین مشکل چغندرکاران قطعی برق چاههای کشاورزی است، عنوان کرد: قطعی برق چاههای کشاورزی خسارت شدیدی به مزارع چغندر استان وارد کرده است. در مجموع خسارت قطعی برق چاههای کشاورزی در استان حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان است که بخشی از آن مربوط به چغندر قند است.
ساربان خاطرنشان کرد: از ۱۰۰ هزار هکتار مزارع کشت شده چغندر قند در کشور، ۲۰ درصد متعلق به خراسان رضوی است. در گذشته مقام اول را در اختیار داشتیم اما با توجه به کاهش سطح زیر کشت و کنتورگذاری چاههای کشاورزی، الگوی کشت تعییراتی داشته و در حال حاضر آذربایجان غربی رتبه اول و خراسان رضوی رتبه دوم سطح زیر کشت چغندر قند را به خود اختصاص دادهاند.
وی در خصوص سهم ابلاغی کشت چغندر قند در استان عنوان کرد: قرار بود از حدود ۲۰ هزار هکتار سطح زیر کشت چغندر قند به حدود ۱۷ هزار هکتار برسیم که این سطح به دلیل اهمیت مساله آب رو به کاهش است. همچنین مزارعی که توجیه اقتصادی ندارند حذف خواهند شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه در اوایل دهه ۸۰ عملکرد چغندر قند ۲۸ تن در هکتار و در دهه ۹۰ حدود ۴۰ تن در هکتار بوده است، تصریح کرد: عملکرد این محصول در سال جاری به بالای ۵۰ تن در هکتار رسیده است.
ساربان در خصوص قیمت خرید تضمینی این محصول عنوان کرد: قیمت خرید تضمینی چغندر قند کمتر از ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده و ۲۸۰۰ تومان است که با احتساب جوایز به حدود ۳۰۰۰ تومان برای هر کیلوگرم خواهد رسید.
وی خاطرنشان کرد: سطح قرارداد با کارخانههای قند استان حدود ۱۲ هزار و ۷۰۰ هکتار است و باقی به صورت آزاد کاری کشت میشوند. در سال ۹۸ رقم آزادکاری ۱۵۰۰ هکتار بوده که اکنون به ۷۰۰۰ هکتار رسیده است.
انتهای پیام