اعظم صنعتجو امروز ۲۵ مهرماه، در دومین همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی با عنوان «کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک» که در مجتمع فرهنگی آفتاب ولایت برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به نقش برجسته اطلاعات به عنوان عامل قدرت در دنیای امروز و لزوم حرکت به سمت کسبوکارهای دانشبنیان، توسعه اشتغال پایدار در راستای سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی و توسعه زیستبوم کارآفرینی و نوآوری، این همایش به طور عام، قصد دارد به نقش اطلاعات در توسعه کسبوکارها، برجسته کردن اهمیت و توجه به کسبوکارهای کوچک در اقتصاد بپردازد.
وی افزود: کسبوکارهای کوچک به دلیل نیاز به سرمایه اندک، اما زودبازده و ریسکپذیری کم، در میان دیگر مزایا در توسعه بیش از ۹۰ درصدی اقتصاد جوامع پیشرفته نقش داشته و مبنای توسعه کسبوکارهای متوسط و بزرگ شدهاند. این همایش به طور خاص قصد دارد به نقش کتابخانههای عمومی به عنوان یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی در توسعه تواناییهای افراد جامعه در راستای رونقبخشی اقتصادی جامعه بپردازد.
صنعتجو ادامه داد: کتابخانههای عمومی به دلیل داشتن توانمندهایی مانند کتابداران متبحر و متخصص و منابع اطلاعاتی انتخاب شده بر اساس نیاز کاربران، داشتن فناوریهای اطلاعاتی، ارائه خدمات مشاوره اطلاعاتی و آموزش کاربران، میتوانند در میان دیگر انواع خدمات نقش مهمی در توسعه اقتصاد جوامع با ارتقای مهارتهای افراد جامعه داشته باشند.
دبیر علمی همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک با اشاره به ظرفیتهای کتابخانههای عمومی در توسعه کسبوکارها عنوان کرد: شناخت خوب کتابخانه از جامعه محلی، ظرفیتها و نیازها، منابع مناسبی که متناسب با نیاز جامعه انتخاب و دسترسپذیر میکنند، برقراری ارتباط بین جویندگان کار و صاحبان سرمایه و جویای نیروی کار، سازمانهای حقوقی و حامی، استفاده از فضای در اختیار برای تقویت بازاریابی، عرضه محصولات، اطلاعرسانی و ترویج کسبوکارها، فضایی یادگیرنده برای توسعه دانشافزایی کسبوکار از ظرفیتهای کتابخانهها محسوب میشود.
وی اضافه کرد: با این اهداف و به قصد نشان دادن جایگاه کتابخانه عمومی در زیستبوم کسبوکار، این همایش از سال گذشته که از سوی مقام معظم رهبری سال تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین لقب گرفت و در سال جاری که سال رشد تولید نامیده شد، به منظور تحقق شعار سال، به طور رسمی آغاز به کار کرد.
صنعتجو بیان کرد: با اعلام رسمی فراخوان در سایت همایش به ۳ زبان فارسی، انگلیسی و عربی، قریب به ۱۳۰ مقاله دریافت شد. این مقالات از سوی ۶۰ داور در حوزههای موضوعی جامعهشناسی، اقتصاد گروههای مدیریت، مهندسی صنایع، علوم اطلاعات و حوزههای وابسته با ۲ و گاهی تا ۳ نوبت داوری ارزیابی و مقالاتی برای ارائه به صورت سخنرانی، پوستر و چاپ در مجموعه مقالات انتخاب شدند. همچنین طبق توافق به عمل آمده، مقرر شد مقالات برگزیده در چند نشریه معتبر و مرتبط به چاپ برسد.
دبیر علمی همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک خاطرنشان کرد: طی برنامهریزی انجام شده، تصمیم گرفتیم مرتبط با محورهای دوازدهگانه همایش، به صورت ماهانه پیشنشستها و وبینارهایی برگزار کنیم. تا به امروز ۱۴ پیشنشست با حضور متخصصان و اساتید داخلی و خارجی از حوزهای موضوعی مختلف برگزار کردیم که هم به طرح موضوعات نظری، کاربردی و هم به بیان تجربیات و پروژهها از کشورهای مختلف از جمله آمریکا، انگلیس، کانادا و دانمارک در زمینه مرتبط با همایش پرداختند. طبق برنامهریزیهای انجام شده تا پایان سال وبینارهای ماهانه دانشافزایی کسبوکار تداوم پیدا میکند.
وی افزود: از دیگر اقدامات مهم، فراخوان جایزه طراحی خدمت در حوزه کسبوکارها بود که طی آن خواسته شد تجربههای عملی محقق شده و الگوهای کسبوکار با قابلیت اجرا خصوصا با بهرهگیری از بستر کتابخانه عمومی، در یک بازه ۷ ماهه ارسال شود، با این هدف که خدمات کسبوکاری که به شیوه نوآورانه، خلاقانه، مبتنی بر کار گروهی، جاذب مشارکت اجتماعی، الگوپذیر، آموزشمحور و تجربهگرایانه که دارای چشماندازی برای توسعه مشاغل بومی و محلی بودند، شناسایی شود.
صنعتجو ادامه داد: در نتیجه فراخوان، طی این مدت حدود ۴۱۰ خدمت به دبیرخانه ارسال و از سوی داوران حوزههای کتابداری، کارآفرینی و مدیریت داوری شد که عمده آنها حاصل اجرای طرح در مناطق بومی و محلی و به رفع بیکاری و درآمدزایی نیز منتج شده بود.
دبیر علمی همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک با اشاره به سخنرانیها و مقالات این همایش که در قالب ۶ پنل، به صورت حضوری، مجازی و پوستر از سوی متخصصان از ۱۰ کشور ارائه میشود، تصریح کرد: به اعتقاد من این همایش به دلایلی همچون جلب توجه جهانیان و جامعه علمی بینالمللی به کتابخانهها به عنوان نهاد مردممدار و توجه به نیازهای اطلاعاتی آنها در ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در ایران، نشان دادن توان جمهوری اسلامی ایران در عرصههای علمی و اقتصادی، نشان دادن تعاملگری جمهوی اسلامی ایران با دیگر کشورها در عرصههای علمی و رونقبخشی اقتصادی حداقل در سطح جامعه محلی کتابخانهها هم شهری و هم روستایی، توانسته رسالتهای خود را انجام دهد.
وی گفت: هر چند این همایش حاصل بیش از یک سال تلاش بیوقفه نهاد کتابخانههای عمومی کشور، اداره کل کتابخانه استان خراسان رضوی و همکاری ادارات کتابخانههای دیگر استانها، حرفهمندان و اعضای هیات علمی دانشگاهها بوده که بسیار قابل تقدیر است؛ اما برگزاری این همایش تنها نقطه عطف و شروعی برای آغاز فعالیتها به سمت مشتریمداری در کتابخانهها، کمک به افزایش مهارتها، شایستگیها و تواناییهای آنها در کسب درآمد، راهاندازی و توسعه کسبوکار است.
انتهای پیام