مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان:

حافظ، حافظه ایران است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با بیان این‌که حافظ حافظه و تاریخ مردم ایران است، گفت: عمق هنر حافظ این است که افراد مختلف جامعه به اندازه درک و فهم خود از اشعار او برداشت‌ می‌کنند و این یکی از ویژگی‌های زیبای دیوان حافظ است که بی‌شباهت به قرآن نیست.

به گزارش ایسنا، مجید منادی در محفل ادبی «خلوت خیال» که امروز ۲۲ مهر ۱۴۰۲ به مناسبت بزرگداشت شاعر بزرگ ایرانی حافظ شیرازی همراه با شعرخوانی شاعران استان در اداره‌ کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان برگزار شد ادامه داد: انسان‌های مختلف جامعه که ممکن است شخصی عارف یا شخصی عادی باشند برداشت‌های متفاوتی از قرآن دارند و این صفت موجود در قرآن در دیوان حافظ نیز وجود دارد.

او با بیان این‌که در سال جاری و با اهتمام دولت در تمام سطح کشور به روز بزرگداشت حافظ اهمیت ویژه‌ای داده شد، ادامه داد: این امر نقطه‌ای برای توجه و عنایت بیش‌تر به موضوع بزرگداشت این شاعر است. اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی نیز به عنوان متولی این حوزه در استان خوزستان اقدامات مناسبی انجام داده است.

منادی با اشاره به این‌که شاعران بسیار خوبی در استان خوزستان وجود دارند که تاثیرپذیری و توجه به اشعار حافظ در جای‌جای اشعار آن‌ها درخور توجه و ملاحظه است، تاکید کرد: بنابراین باید بیش‌ از پیش قدر بدانیم چراکه هیچ ملتی حافظ ندارد و این امر به هیچ عنوان فخرفروشی نیست که هیچ ‌کس نمی‌تواند منکر آن باشد.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان خاطرنشان کرد: اطلاع‌رسانی‌ها در مورد روز بزرگداشت حافظ در سطح استان خوزستان به خوبی صورت گرفت و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در اغلب شهرستان‌های استان توجه ویژه‌ای به روز بزرگداشت حافظ و برگزاری برنامه‌های مختلف در این زمینه داشته است.

وی با بیان این‌که در جامعه‌ ما درباره‌ حافظ سخن‌ها گفته شده چنانکه دیوان حافظ تقریبا در همه‌ خانه‌های ایرانی وجود دارد، گفت: اما شاید همچنان پرداخت به شخصیت حافظ به صورت کامل و آنچنان که شخصیت‌های بزرگی چون مختار توسط نظام رسانه‌ای و فرهنگی معرفی شده‌اند برنامه‌هایی اجرا نشده است.

او در ادامه با تاکید بر این‌که باید در نظام و مجموعه فرهنگی و رسانه‌ای بیش‌تر به این موضوع بپردازیم متذکر شد: باید به این مقوله فرهنگی توجه کنیم زیرا اگر اکنون در بحث سبک زندگی و هویت اسلامی‌ـ‌ایرانی احساس ضعف می‌کنیم جای تاسف دارد که به احتمال زیاد نتوانستم خوب بیان کنیم.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با اشاره به «ملمع» در سبک شعری حافظ گفت: این سبک اوج ارتباط فرهنگی ما با فرهنگ دینی است و زبان فارسی و عربی را به هم پیوند می‌دهد.

منادی افزود: جالب است که شعرهای حافظ در سبک «ملمع» برای افرادی که فارسی زبان نیستند نیز قابل درک و فهم است.

همچنین احمدرضا کیماسی، شاعر، گفت: در طول این چندین قرن تا به امروز نداریم هیچ شاعری را که به قدر حافظ در اعماق و زوایای جامعه‌ ما و ذهن و دل ملت ما نفوذ و حضور داشته باشد.

وی با بیان این‌که حافظ شاعر همه‌ قشرهاست اضافه کرد: از عرفای مجذوب جلوه‌های الهی تا ادیبان و شاعران تا رندان و تا مردان و زنان معمولی جامعه‌ هر کدام در اشعار حافظ سخن دل خود را می‌یابند و با زبان شعر او شرح حال و وصف حال خود را می‌خوانند.

این شاعر بیان کرد: انسان‌شناسی با بهره‌گیری از دیدگاه فلسفی خیام، عرفان مولانا و عاشقانه‌های سعدی در اشعار حافظ موج می‌زند.

در ادامه حمزه رحیمی‌بابادی، شاعر، استاد دانشگاه و پژوهشگر، با اشاره به این‌که حافظ در قرن هشتم که دوره انحطاط ادبیات بود ظهور کرد یادآوری کرد: حافظ در فضای خفقان فکری و فرهنگی که در آن دوره حاکم بود اشعار خود را با ایهام می‌سرود. بدین معنی که اشعار خود را به گونه‌ای معماگونه می‌نوشت که دیده نشوند.

وی اضافه کرد: با وجود این‌که شاعران بسیاری در قرن هشتم وجود داشتند اما در آن فضای خفقان فکری و فرهنگی حاکم فقط نگرش فکری حافظ با وجود همه تناقض‌ها توانست خود را از انحطاط نجات دهد.

او با اشاره به این‌که نگرش فکری حافظ مبتنی بر قرآن است گفت: در آن دوره حافظ خود را از جامعه مستثنی ندانست چنانکه زبانی را برای سرودن اشعار خود برگزید که زبان و ذهنیت عموم افراد جامعه بود.

رحیمی‌بابادی با اشاره به این‌که حافظ را شاعر زندگی می‌دانند توضیح داد: زیرا نگرش شاعرانه مدرن او بر پایه تعهد به مردم استوار است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۲ مهر ۱۴۰۲ / ۱۷:۴۱
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1402072215401
  • خبرنگار : 50562