به بهانه روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی؛

۳ ایستگاه لرزه نگاری خراسان جنوبی؛ نیازمند بروزرسانی تجهیزات

مسئول شبکه لرزه نگاری خراسان جنوبی وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران گفت: در حال حاضر هیچ گونه پیش بینی زمانی برای بحث زلزله انجام نمی‌شود، اما از نظر مکانی، بشر می‌تواند مکان وقوع زلزله را پیش بینی کند.

علی هاشمی گازار در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در پی حرکت گسل‌های خاموش زلزله‌های متعددی رخ می‌دهد که در طول ۵۵ سال گذشته در خراسان جنوبی،  چهار زلزله بالای هفت ریشتر رخ داده است.

وی با بیان اینکه کشور ایران بر روی کمربند زلزله خیز کوهزایی آلپ هیمالیا قرار دارد که یک کمربند جوان است‌، افزود: کشورهایی مانند ترکیه، افغانستان، چین و ایران که روی این کمربند قرار دارند هر ساله زلزله‌های بزرگی را پشت سر می‌گذرانند.

مسئول شبکه لرزه نگاری خراسان جنوبی وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با بیان اینکه حدود ۴۰ تا ۵۰ گسل فعال در خراسان جنوبی دارد که زلزله‌های متعددی را سالانه بر روی آن‌ها شاهد هستیم، تصریح کرد: روستاها و شهرهای استان به دلیل قرارگیری بر روی گسل هنگام زلزله خسارت و آسیب‌های زیادی را متحمل می‌شوند.

هاشمی گازار با بیان اینکه گسل‌هایی که شاید در حال حاضر فعالیت زیادی را از خود نشان می‌دهند یا ما فکر می‌کنیم که آنها فعالیت ندارد ممکن است در آینده زلزله بزرگی را ایجاد کنند، اظهار کرد: در حال حاضر هیچ گونه پیش بینی زمانی برای بحث زلزله انجام نمی‌شود، اما از نظر پیش‌بینی مکانی، بشر می‌تواند مکان وقوع زلزله را پیش بینی کند، به طور مثال سال گذشته با وقوع زلزله ترکیه پیش بینی شد در ۱۰ سال آینده زلزله‌ای در افغانستان روی دهد چراکه گسل ترکیه و افغانستان با هم در ارتباط هستند.

وی ادامه داد: شهرستان بیرجند به طور کلی سه گسل عمده دارد. گسل شمالی از شکراب شروع و به سمت خوسف امتداد پیدا می‌کند. گسل مرکز بیرجند از بجد آغاز شده و تا امیر آباد ادامه می‌یابد که گسل شرق و غرب است و گسل جنوب بیرجند که در امتداد رشته کوه باقران قرار دارد.

مسئول شبکه لرزه نگاری خراسان جنوبی وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بیان کرد: طبق بررسی‌ها در طول هزار سال گذشته گسل بجد فعال بوده و در گسل جنوب بیرجند زلزله گلفریز و تعدادی زلزله دیگر را شاهد بودیم.

هاشمی گازار افزود: با توجه به اینکه اکثر روستاها و شهرها بر روی مکان‌های گسل واقع شده‌اند، بهتر است قبل از وقوع زلزله در بحث رعایت آیین نامه‌ها، استفاده از تکنولوژی روز و ساخت و سازهای اصولی و درست از بروز هر گونه خطر احتمالی جلوگیری کنیم.

وی با بیان اینکه آمارها نشان می‌دهد زلزله‌های اخیر ایران بیشترین آسیب و تلفات را در هنگام وقوع زلزله به همراه دارد، تصریح کرد: طی شش ماهه امسال، ۳۵۰ زمین لرزه در خراسان جنوبی به ثبت رسیده که بیشترین آن ۴.۵ ریشتر در حوالی جنوب دیهوک به وقوع پیوست.

مسئول شبکه لرزه نگاری خراسان جنوبی وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران گفت: با توجه به عمق کم زلزله‌ها در خراسان جنوبی زلزله سبب ایجاد شکستگی‌های سطحی در بسیاری از موارد شده است که در این راستا از گسیختگی سطحی ثبت شده در زلزله زیرکوه به طول ۱۲۵ کیلومتر می‌توان به عنوان طولانی‌ترین گسیختگی سطحی ثبت شده در کل تاریخ ایران یاد کرد.

۳ ایستگاه نیازمند بروزرسانی تجهیزات

هاشمی گازار ادامه داد: از ۱۴ ایستگاه لرزه نگاری فعال در خراسان جنوبی، سه ایستگاه نیاز به بروزرسانی تجهیزات دارند که این امر نیازمند توجه به اعتبارات در این حوزه هستیم.

وی افزود: شبکه لرزه نگاری بیرجند در سال ۱۳۸۴ با چهار ایستگاه لرزه نگاری فعال شد که با پیگیری‌های انجام شده و حمایت‌های مدیریت بحران چهار ایستگاه به ۱۴ ایستگاه افزایش پیدا کرد.

مسئول شبکه لرزه نگاری خراسان جنوبی وابسته به موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با اینکه این ایستگاه‌ها هنگام وقوع زلزله در تعیین مکان زلزله تاثیر بسزایی دارند، بیان کرد: استرس و اضطراب نشان دهنده عدم آمادگی در برابر زلزله است که باید توان خود را پیش از زمین لرزه افزایش دهیم.

هاشمی گازار یادآور شد: باید هر لحظه برای زلزله آماده بود و این آمادگی با آموزش‌های لازم و برگزاری مانورهای سراسری افزایش خواهد یافت و کودکان و سالمندان ما باید  بتوانند خود را در برابر زمین لررزه حفظ کنند و این حفظ کردن نیازمند آمادگی پیش از وقوع است.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۰ مهر ۱۴۰۲ / ۱۰:۲۷
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1402072013834
  • خبرنگار :