در نشست انتخاب پایتخت کتاب ایران مطرح شد

اصفهان؛ شهر زنده کتاب و مطالعه

در راستای ارتقای فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی اقداماتی در دست انجام است که امید است با همکاری نهادهای مختلف از جمله شهرداری و کتابخانه‌های سطح شهر و برگزاری برنامه‌های از پیش تعیین‌شده اداره آموزش‌ و پرورش، دستیابی به این هدف هرچه زودتر محقق شود.

این بخشی از جملاتی است که امروز چهارشنبه (۱۹ مهرماه) در نشست انتخاب پایتخت کتاب ایران در سالن اجتماعات کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان مطرح شد. در ابتدای این نشست، میثم بکتاشیان، معاون فرهنگی، هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان، اظهار کرد: کتاب و کتاب‌خوانی با تاریخ و تمدن شهر اصفهان درهم‌ آمیخته و با توجه به حوزه‌های علمیه و مدارس علمیۀ شهر اصفهان، به نظر می‌رسد که این مبحث با هویت تاریخی، فرهنگی و زیست‌بوم انسانی اصفهان نیز عجین شده است. برای مبحث کتاب‌خوانی در اصفهان اتفاقات بسیار خوبی شکل‌گرفته است.

او افزود: شهرداری اصفهان اقداماتی در حوزه ساخت کتابخانه‌ها، دیوارنگاره‌ها و مباحث شهری انجام می‌دهد. اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، نهادهای کتابخانه‌های عمومی شهر اصفهان، اداره کل آموزش‌وپرورش و کانون پرورشی فکری کودکان نیز در این راستا با یکدیگر همکاری کرده‌اند و همگی با تمام توانمندی و ظرفیت خود در تلاش هستند تا موفق به کسب عنوان «پایتخت کتاب ایران» برای اصفهان، شهر زندگی و شهری که فرهنگ، تمدن و تاریخ با آن عجین است، شوند. هرکدام از شهروندان این شهر از بدو تولد با فرهنگ و هنر آشنا شده و در این زمینه گام برداشته‌اند.

همچنین علی تمنایی، مدیرکل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با اشاره به اینکه در اصفهان به‌صورت بالفعل کارهای نو و تازه‌ای در حال انجام است، افزود: پیشینه اصفهان، پیشینه‌ای بسیار کهن، فرهنگی و تاریخی است و انتظار می‌رود این اقدامات بالفعلِ در حال انجام نیز با همکاری و همیاری شهرداری و نهاد کتابخانه‌ها در اصفهان لمس شود. اصفهان یک شهر زنده است. جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان و هم‌چنین جایزه مصطفی به‌عنوان دو رویداد مهم در اصفهان برگزار شد و ما هر هفته شاهد یک رویداد فراملی در این شهر هستیم که نشانگر هویت و زنده بودن استان اصفهان بوده و ما نیز در مسیر رشد، تعالی و ارتقای فرهنگ مطالعه در سطح استان و شهر اصفهان هستیم.

مرتضی شکری، رئیس اداره فرهنگی هنری اداره کل آموزش‌ و پرورش اصفهان نیز در خصوص اصلی‌ترین سیاست این اداره در حوزه کتاب و کتاب‌خوانی، بیان کرد: توسعه و گسترش فرهنگ مطالعه، کتاب‌خوانی و عادت دانش آموزان به مطالعه بوده و موفقیت در این امر نیز نیازمند ابزار و حمایت است. یکی از اصلی‌ترین کارهایی که امسال آغاز کرده و می‌خواهیم آن را به‌صورت ماهانه و مستمر ادامه دهیم، کتاب‌خوانی همگانی با محوریت دانش‌آموزان مدارس شهر اصفهان است که تاکنون فاز اول آن به‌صورت ماهانه بوده و قرار بر این است که دانش‌آموزان دریکی از روزهای هفته با همراهی اولیای مدرسه و اولیای خود، درگذر چهارباغ جمع شده و کتاب مورد علاقه خود را مطالعه کنند.

او خاطرنشان کرد: ما این امر را در فصل تابستان در گذر چهارباغ عملیاتی کردیم که می‌تواند از جنبه توریستی، فرهنگی و اقتصادی جلوه‌ای به شهر بخشیده و این امر می‌تواند در آینده به سطح شهرهای استان و کشور نیز تعمیم پیدا کند. فعالیت دوم ما نیز در خصوص نشر کتاب است و با توجه به مسائل اقتصادی، نیاز کتابخانه‌های مدارس و به‌روز شدن کتاب‌های کتابخانه‌های آموزشگاهی و کلاسی، این طرح در آبان‌ماه و هم‌زمان با هفته کتاب برگزار خواهد شد و هر یک از دانش آموزان، کتاب‌های غیرقابل استفاده خود در منزل را به مدرسه آورده و کتاب‌های مناسب انتخاب و در کتابخانه‌های مدارس مورداستفاده قرار داده می‌شود. هم‌چنین کتاب‌هایی که مناسب سن دانش آموزان نیست نیز تحویل آموزش‌وپرورش آن منطقه شده و با اولویت مدارس محروم در سطح استان و مدارس عشایری، تقسیم‌بندی می‌شود.

شکری در خصوص زنگ کتاب‌خوانی در مدارس، افزود: دانش‌آموزان به این مناسبت در یک روز مشخص همراه با معلمان خود کتاب‌ها را مطالعه، نقد، بررسی و تحلیل می‌کنند. مبحث بعدی، سفیر کتاب است و قرار شده که کتابخانه‌های عمومی هر منطقه مدارس اطراف خود را پوشش داده و با همکاری نهاد کتابخانه‌ها در گام اول نیزطرح نشست‌های کتاب‌ و معرفی کتاب‌های جدید توسط دانش آموزان در مراسم صبحگاه عملیاتی شود. هم‌چنین ششمین دوره از مسابقات کتاب‌خوانی در قالب جشنواره «دانایی توانایی» نیز از هفته کتاب آغاز خواهد شد.

در ادامه نیز مصطفی نباتی‌نژاد، رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان کرد: بسیاری از کافی‌شاپ‌های سطح شهر محل استقرار و جمع‌خوانی‌های مردم بوده و شهرداری‌ها نیز مأموریت‌هایی در حوزه استفاده بیشتر مردم از حمل‌ونقل عمومی و اماکن تفریحی، تفرجی دارند. هم‌چنین موضوع ورزش و مطالعه که ۲ مصرف اصلی در سبک زندگی مردم است، اگر در یک نظام پاداش تعریف شود و متناسب با میزان ورزش و مطالعه انجام‌شده از مواهب سایر خدمات شهرداری نیز استفاده کنند و هر میزان مطالعه سیر پاداشی باشد که در دیگر خدمات شهرداری نیز مورداستفاده قرار گیرد و این ایده در ۱۰ قدمی اجرا بوده و زیرساخت آن نیز به‌عنوان باشگاه شهروندی نیز تعریف‌ شده است. موضوع دیگر جایزه بزرگ شهری است که طرح آن آماده بوده و قرار شده که در قد و قامت جایزه مصطفی عملی شود و افرادی که صاحب خلق اثر از اصفهان یا برای اصفهان هستند، نیز در آن حضور پیدا کنند.

هم‌چنین محمدرضا اعتصامی، ریاست اتحادیه کتاب و لوازم‌التحریر اصفهان نیز بیان کرد: ما بر این اعتقاد هستیم که بخش خصوصی بهتر از بخش دولتی می‌تواند در کتاب‌خوانی نسل فعلی و بعدی اثرگذار باشد. ما ۱۲۰۰ واحد صنفی داریم که بسیاری از آن‌ها سنتی و چند مورد آن نیز به‌صورت کافه کتاب و فروشگاه‌های بزرگ است. یکی از اقداماتی که سال گذشته انجام شد، ارائه جواز کسب برای افرادی بود که خواستار راه‌اندازی کافه کتاب بودند. وظیفه ما ارائه فرهنگ به نسل بعدی است. وقتی بچه‌ها به کتاب‌فروشی می‌آیند، قصد خرید لوازم‌التحریر داشته و کتاب اهمیت چندانی برای آن‌ها ندارد.

او ادامه داد: کتاب‌فروشی و لوازم‌التحریرها را با یکدیگر ممزوج کردیم که وقتی بچه‌ها به فروشگاه می‌آیند، علاوه بر خرید لوازم‌التحریر، امکانات کتاب‌خوانی نیز برایشان فراهم باشد. هم‌اکنون اصفهان حدود ۲۰ شهر کتاب دارد که هم لوازم التحریر و هم کتاب‌فروشی محسوب می‌شوند. یکی دیگر از اقدامات انجام‌شده نیز بحث خیریه کتاب یا پویش اهدای کتاب است که خانواده‌ها کتاب‌های غیرقابل استفاده خود را به اتحادیه داده و توسط ارگان‌های مختلف نیز ارائه می‌شود.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۹ مهر ۱۴۰۲ / ۱۷:۰۲
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1402071913539
  • خبرنگار : 50625