آیت‌الله اعرافی چه نکاتی را به رایزنان فرهنگی گوشزد کرد؟

رییس مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور شجاعت، بن بست شکنی، ابتکار، شور، هیجان و امید را مجموعه‌ای از ویژگی‌هایی دانست که از رایزن فرهنگی، یک فرد سرآمد می سازد و گفت: ابتکار در تولید فکر با روش های نو و تولید گفتمان جدید، انتظاری است که ما از پرچمداران فرهنگ کشورمان یعنی رایزنان فرهنگی داریم.

به گزارش ایسنا، آیت‌الله علیرضا اعرافی -رییس مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور- در چهارمین روز نخستین اجلاس منطقه ای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه، با تأکید بر اهمیت توجه مسئولان دیپلماسی فرهنگی کشور، به تبعیت از گفتمان حق، اظهار کرد: قدرت گفتمانی حق باید به گونه‌ای باشد که شکوه کلام ناحق را بشکند و از گفتمان ناصحیح جلوگیری کند و آن را کنار زند.

وی با بیان اینکه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به عنوان قرارگاه ترویج اندیشه انقلاب اسلامی زمانی می‌تواند گفتمان انقلاب اسلامی را ارائه کند که مسیر پیامبر اسلام را ادامه دهد،افزود: در گفتمان انقلاب اسلامی، آنقدر اندیشه ناب وجود دارد که برای ارائه آن اصلا نیاز به تندی و سخت عمل کردن نداریم. مگر آنکه به مانعی سخت برخورد کنیم.

رییس مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور ادامه داد: لازم است در همه عالم، کار درست آن است که منطق اسلام و انقلاب اسلامی و ایران را عرضه کنیم چرا که اینها بسیار خریدار دارد. همه وجدان‌های پاک این معارف و اندیشه ناب و گفتمان جدید در عالم را می‌پذیرند مگر آنکه دچار ناآگاهی عمیق یا اهداف شیطانی و استکباری باشند.

وی بر اهمیت توجه به رهنمودهای امام علی(ع) در نهج البلاغه تاکید کرد و گفت: نهج‌البلاغه باید کتاب دست ما و راهنمای عمل ما باشد. اخلاق و معرفت در این کتاب با روایت‌های دیگر متفاوت است. نهج‌البلاغه از یک زیبایی و جذابیت برخوردار است. از شعور و شور و هیجان لبریز است. اخلاق نهج‌البلاغه همراه با شور است. این کتاب برآمده از دوره حاکمیت امیر مومنان است. از این جهت همواره باید همراه ما باشد برای اقدامات فکری و فرهنگی‌مان.

آیت‌الله اعرافی همچنین بیان کرد: ارزش کار فکری و فرهنگی با این سه عامل عمق پیدا می‌کند؛ عمق معرفت، اخلاق و انتخاب گری. هرچه اعمال ما با اخلاق، معرفت و انتخاب‌گری ما بیشتری باشد ارزش عمل‌مان بیشتر می‌شود. در این مسیر، هر چه عمل ما با سختی و موانع مواجه باشد ارزش آن بالاتر خواهد بود.

وی در ادامه با بیان اینکه، دامنه و موج عمل اهمیت دارد، ابراز کرد: هر قدر کار ما عمق بیشتر و موج بیشتری داشته باشد ارزش کار ما بیشتر خواهد بود. رایزنان فرهنگی ما نیز که در خارج کشور فعالیت می‌کنند، اعمال‌شان عمق بیشتری دارند بنابراین، کارشان هم دشوارتر است و موج آن هم بیشتر خواهد بود. در نتیجه، آثار آن بی‌نهایت است.

رییس مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور، با اشاره به اینکه، رایزنان فرهنگی، حقله وصل اندیشه و ذخایر اسلامی و انقلاب اسلامی با جهان بیرون هستند، افزود: رویکردی رایزنان فرهنگی باید به گونه‌ای باشد که اعمال شان آینه گفتمان انقلاب اسلامی باشد. این آینه باید زلال باشد.

وی افزود: رایزنان فرهنگی پرچمداری گفتمان و ذخایر انقلاب اسلامی را به عهده دارند بنابراین در رفتار و کردار معرفتی خود باید این موضوع را منعکس کند. آشنایی با این ذخایر به شکل عمقی یک ضرورت است و باید پیوسته انجام شود. برخی از کاستی‌ها برمی‌گردد به نهادهایی که در خدمت شما باشند. من بارها در حوزه گفته‌ام ۸۰ درصد ذخایر معرفتی حوزه در چارچوب زبان فارسی محصور است. در حالی که باید بین‌الملی باشیم. لازم است در کار فرهنگی، ادبیات سخن گفتن با دنیا را بدانیم و این موضوع در تولیدات مان انعکاس بیابد.

آیت‌الله اعرافی همچنین بیان کرد: انتظاری که از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در شرایط امروز می رود این است که از ظرفیت بالای خود استفاده کند و با تعامل با نهادهای تولید فکر، حضور بین‌المللی فرهنگ مان، تقویت شود.

رییس مرکز مدیریت حوزه های علمیه کشور با اشاره به اینکه باید این رویکرد را داشته باشیم که به ادبیات و فرهنگ و منطق بین الملل را توجه کنیم، افزود: آنچه که در این مسیر، اهمیت دارد، توجه به کلیت گفتمان انقلاب اسلامی است. انقلاب اسلامی یک منطق جامعی دارد و باید به آن، به عنوان کل و منظومه نگاه کنیم. این کل، نیاز به یک مدافع دائمی دارد.

وی با تاکید بر اینکه، رویکرد نگاه جامع به منطق انقلاب اسلامی و گفتمان تمدنی باید فراگیر باشد، ادامه داد: باید شیوه و مبانی و ابعاد و اضلاع آن را باید دانست و از سوی دیگر، اهداف بلندی که تعقیب می‌کند را نیز شناخت. تفاوت ما با نهضت‌های دیگر همین است که انقلاب اسلامی برآمده از گفتمان ناب و اصیل اسلامی است و تولید کننده منطق جامع و فراگیر.

آیت‌الله اعرافی در ادامه اظهار کرد: وقتی وارد صحنه بین‌الملل می شویم در برخی مواقع در جزئیات مبانی انقلاب اختلاف به وجود می آید. اگر بر منطق جامع تکیه کنیم، دوگانگی‌ها نیز برطرف می‌شود. شناخت روح انقلاب و گفتمان انقلاب و رویکرد جامع به منطق انقلاب نکته بسیار مهمی است که باید رایزنان فرهنگی به آن، توجه کنند.

رییس مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور، همچنین به اهمیت ماندگارسازی آثار ایران، اسلام و انقلاب اسلامی با تکیه بر ذخایر بومی اشاره کرد و گفت: باید مدیرانی در خارج از مرزها بسازیم که بتوانند روی پای خود بایستند. اگر آنها وابسته و ضعیف بار بیایند، تاثیرگذار نخواهند بود. ما می خواهیم اسلام باشد ایران باشد و انقلاب اسلامی هم باشد.

نکته دیگری که آیت‌الله اعرافی در این نشست به آن اشاره کردند، موضوع انتقال نیازها به دستگاه‌های مختلف اجرایی بود.

وی در این باره بیان کرد: حوزه‌های علمیه هم هم نیازمند هستند تا تحلیل و نقطه نظرهای رایزنان را دریافت کنند. از آن سو نیز، انتقال نیازها به داخل و یافتن راه حل برای آنها، می‌تواند منشاء آثار مثبتی شود.

وی همچنین با بیان اینکه، تعامل میان دستگاهی در خارج از کشور نیاز امروز است که همه ارکان نظام بر آن تاکید دارند، افزود: ما باید یک صدا داشته باشیم و ید واحده باشیم. در این اوضاع یک راهبرد اساسی نیاز است و نقش رایزنان فرهنگی برای ارائه این راهبرد، بسیار مهم و کلیدی است.

آیت‌الله اعرافی، شجاعت، بن بست‌شکنی، ابتکار، شور، هیجان و امید را مجموعه‌ای از ویژگی‌هایی دانست که از رایزن فرهنگی، یک فرد سرآمد می‌سازد و اظهار کرد: ابتکار در تولید فکر با روش‌های نو و تولید گفتمان جدید، انتظاری است که ما از پرچمداران فرهنگ کشورمان یعنی رایزنان فرهنگی داریم.

رییس مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور، عمل و اقدام فرهنگی در منطقه را صاحب ارزش فوق‌العاده‌ای دانست و گفت: از همین رو، کار رایزنان فرهنگی در کشورهای منطقه بسیار مهم است. باید بتوانید نیروهای کارآمدی تربیت کنید. برای حرکت عمقی در عرصه بین‌الملل، لازم است که مجلس شورای اسلامی و دولت حمایت کنند. باید توجه داشته باشیم که هر چه برای فرهنگ هزینه کنیم، برکات آن هزار برابر به کشور بازخواهد گشت.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۹ مهر ۱۴۰۲ / ۱۲:۳۸
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 1402071913183
  • خبرنگار : 30189