آسیه سادات فتاحی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه به رشد غیرطبیعی سلولهای ناحیهای از بدن سرطان گفته میشود که بیشتر از حد معمول باشد، عنوانکرد: سلولهای سرطانی پس از رشد به نقاط مختلف بدن دستاندازی کرده و اعضای دیگر بدن را در بر میگیرد.
وی با بیان اینکه سرطان پستان شایعترین نوع سرطانها در بانوان است، تصریح کرد: به علت وجود غدد شیری و رشد این سلولها، سرطان پستان در بانوان تقریبا ۱۰۰ برابر شیوع بیشتری نسبت به آقایان دارد. بروز سرطان پستان نسبت به سالهای اخیر افزایش داشته است. سرطان پستان معمولا با یک توده شروع میشود. این توده هیچ علامتی مثل درد ندارد و همین نکته باعث میشود بیمار دیرتر به پزشک مراجعه کند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص علائم بیماری سرطان پستان، خاطرنشان کرد: علاوه بر تودههای بدون درد، تغییر شکل و ظاهر پستان مثل ضخیم شدن یک ناحیه از پوست، فرورفتگی پوست، هرگونه زخم غیر طبیعی، ترشح خونی از نوک سینه، احساس برآمدگی زیر بغل از دیگر علائمی است که میتوان به آن اشاره کرد. حتی شروع این بیماری میتواند با احساس درد باشد، اما بهتر است هرگاه فرد هریک از علائم بیان شده یا تغییر در سینه را احساس کرد به پزشک مراجعه کند.
فتاحی با تاکید بر اینکه در مراحل اولیه ممکن است فرد هیچگونه علائمی نداشته باشد، اضافه کرد: این به معنای آن است که ما تغییرات پستان را بتوانیم فقط در تصویربرداریهایی مثل ماموگرافی یا سونوگرافی ببینیم. به همین دلیل در مواقعی که علائم عنوان شده مثل ضخیم شدن پوست یا تشکیل توده در زیر بغل و سینه مشاهده شود، ممکن است با یک سرطان پیشرفته مواجه باشیم که احتمال مرگ و میر در این سرطان بالا میرود.
وی با اشاره به اینکه اکتبر(مهر و آبان) ماه آگاهیبخشی درمورد سرطان است، افزود: توصیهای که میشود این است که علاوه بر اینکه میگوییم فرد پس از مشاهده تغییرات به پزشک مراجعه کند، میتواند بعد از سنی خاص از روشهای تصویربرداری کمک بگیرد تا بتوانیم زودتر عوامل سرطان را پیدا کنیم.
این متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ جراحی سرطان با بیان اینکه یکی از عواملی که احتمال سرطان را بیشتر میکند زمینه خانوادگی است، اضافه کرد: اگر فردی در بستگان درجه یک یا درجه دو خود سابقه ابتلا به بیماری سرطان پستان یا برخی سرطانهای دیگر را داشته باشد، احتمال ابتلا در این فرد بیشتر شده و باید در این خصوص مراقبتهای لازم را داشته باشد. از دیگر عواملی که میتواند احتمال سرطان را بیشتر کند، عدم سابقه حاملگی یا شیردهی در فرد است. شیردهی میتواند یک اثر محافظتی در برابر سرطان پستان داشته باشد. همچنین مصرف طولانی مدت هورمونها، مصرف دخانیات، چاقی و کمتحرکی از دیگر عواملی است که میتواند باعث بروز سرطان پستان باشد. بنابراین توصیه میشود افراد به خصوص کسانی که زمینه خانوادگی ابتلا به سرطان را دارند مصرف سیگار، استفاده از غذاهای پرچرب و فستفود را کم کنند.
فتاحی با بیان اینکه شیوع سرطان پستان در ایران مقداری کمتر از کشورهای غربی مثل اروپا و آمریکا است، خاطرنشان کرد: اخیرا بروز این سرطان افزایش یافته و میانگین سنی جوانتری را شامل میشود. میانگین سنی مبتلایان به سرطان پستان در کشورهای غربی حدود ۵۵ سال بوده اما در ایران بین ۴۵ تا ۴۸ سال است. بنابراین توصیه میکنیم افراد پس از سن ۲۰ سالگی برای معاینه و پس از ۴۰ سالگی برای تصویربرداری و ماموگرافی به پزشک مراجعه کنند. علاوه بر آن هرگونه علائمی را که افراد خودشان متوجه شدند حتما به پزشک مراجعه کنند.
مرگ و میر ۶۰ تا ۷۰ درصدی سرطان پستان
وی در خصوص میزان خطر مرگ در افراد مبتلا به بیماری سرطان پستان، گفت: اگر سرطان پستان را زود و در مراحل اولیه شناسایی کنیم درمانها میتواند کاملا موثر باشد و مرگ و میری نداشته باشیم. اگر مراحل سرطان پیشرفت کند و علائم توده به غدد لنفاوی رسیده باشد و سایر ارگانها را درگیر کرده باشد و بیمار دیر مراجعه کرده باشد میتواند سرطان مرگباری را رقم بزند. طبق آمارها این بیماری میتواند چیزی در حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد مرگ و میر داشته باشد.
این متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ جراحی سرطان با بیان اینکه درمان سرطان پستان به صورت تیمی است، خاطرنشان کرد: معمولا درمان سرطان پستان شامل شیمی درمانی، پرتو درمانی، جراحی و بعضا مصرف دارو و هورمون است. معمولا پس از معاینات ترکیبی از این راههای درمانی برای بیمار انتخاب میشود.
فتاحی در خصوص راهکارها و توصیههای پیشگیرانه در مورد سرطان تصریح کرد: سبک زندگی سالم، پرهیز از مصرف دخانیات و الکل، رژیم غذایی دارای ویتامینها، عدم استفاده از غذاهای فست فود و پرچرب، داشتن تحرک روزانه از جمله توصیهها در این خصوص است. همچنین توصیه میشود افراد غربالگری و چکاپهای منظم داشته باشند. افراد درصورت داشتن سابقه ابتلا به سرطان در خانواده خود میتوانند بررسیها و چکاپها را زودتر از موعد انجام دهند.
وی اضافه کرد: توصیه میشود سن اولین حاملگی زنان زیر ۳۰ سال باشد و شیردهی فرزند داشته باشند. سن حاملگی زیر ۳۰ سال و شیردهی میتواند در برابر سرطان پستان اثر محافظتی داشته باشد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان با تاکید بر شیوع بالای سرطان پستان در بانوان و تاثیرات زیادی که این بیماری بر خانوادهها میگذارد، اظهار کرد: مناسب است که آگاهی بخشی عمومی وجودداشته باشد برای اینکه معاینات منظم و غربالگری منظمی را بانوان انجام دهند. تمامی مراکز بهداشتی کل کشور معاینات غربالگری سرطان پستان را به صورت رایگان انجام میدهند.
انتهای پیام