برگزاری برنامه‌های فرهنگی در هفته بزرگداشت حافظ

برنامه‌های هفته جهانی بزرگداشت شاعر بزرگ شیرازی که از ۱۵مهر آغاز شده است، تا پایان هفته جاری ادامه خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار ایسنا، در هفته جهانی بزرگداشت حافظ شیرازی قرار داریم و برنامه‌های فرهنگی و هنری مختلفی نه تنها در شیراز که در شهرها و کشورهای مختلف در حال اجراست.

مراسم افتتاحیه هفته فرهنگی هنری بزرگداشت حافظ روز شنبه، ۱۵ مهرماه در تهران و تالار شهید مطهری برگزار شد. در این مراسم جمع زیادی از استادان زبان و ادب فارسی، مدیران و مسئولان فرهنگی و شخصیت‌های فرهنگی و ادبی بین‌المللی حضور داشتند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به مناسبت هفته بزرگداشت حافظ شیرازی با اشاره به اینکه شعر حافظ مفهوم صلح در اندیشۀ اصیل فرهنگ ایرانی اسلامی است، اظهار کرد: فرهنگ پرمایۀ ایرانی اسلامی در بستر تاریخ به سخنورانی نامبردار است که آوازۀشان مرزهای زمان را درنوردیده و کلام شیرینشان از گسترۀ این سرزمین، فراتر رفته است.

محمدمهدی اسماعیلی افزود: ادیبان و شاعرانی همچون لسان‌الغیب حافظ شیرازی که با ارائۀ مفاهیم عمیق عرفانی و افکار والای انسانی و زبان و شعر فاخر خود، سهمی انکارناپذیر در غنای فرهنگ و ادب ایران عزیز داشته‌اند. شاعرانی همچون حافظ، از گذشته‌های دور تا به امروز، درس بزرگ و پیام روشنی به دشمنان ایران داده‌اند و آن، ارزش ذاتی مفهوم صلح در اندیشۀ اصیل فرهنگ ایرانی اسلامی است که عدالت، امنیت، حفظ کرامت انسان و اخلاق را در پی خواهد داشت.

در طول هفته فرهنگی هنری حافظ، سلسله نشست‌ها و کارگاه‌های شعر و ادب در شهرهای مختلف ایران و البته چند شهر از قاره‌های مختلف برگزار می‌شود اما اصلی‌ترین برنامه‌ها در شهر شیراز  برگزار می‌شود و سلسله نشست‌هایی در جوار آرامگاه این شاعر بزرگ، برقرار شده و تا پایان هفته نیز این رویداد برگزار می‌شود.

یکی از سخنرانان این نشست‌ها، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز بود. جواد دهقانیان با بیان اینکه مسئله وحدت وجودی، یکی از مهم‌ترین مباحث در جهان اسلام است، گفت: تأثیر این مورد را بر شعر و فرهنگ و ادب و هنر و تفکرات سیاسی ـ اجتماعی به راحتی می‌توان دید و در پی همین تعریف، ریشه‌هایی از وحدت وجود در جهان اسلام و جهان اطراف و نهایتا در شعر عرفانی حافظ وجود دارد.

این جویشگر زبان و ادبیات فارسی با اشاره به اینکه در تمامی عقاید و فلسفه‌ها، اعتقاد بر یکی بودن هستی وجود دارد، گفت: انسان عاقل، اعتقاد به این دارد که همه هستی یکی است و در قالبی واحد در وجود کل و همه این عالم، بخشی از وجود کل یا انعکاسی از وجود کل است و کلیدواژه اصلی وحدت وجود، این است که همه موجودات از یک منشا هستند و به آن منشا باز می‌گردند.

فخرالدین اسماعیلی، استاد دانشگاه یکی دیگر از کسانی بود که به عنوان سخنران در آرامگاه حافظ حضور یافت. وی با بیان اینکه ما از حافظ معانی و مفاهیم مختلفی یاد گرفته‌ایم، گفت: راحت‌ترین مفهوم یادگرفته از وی تاکنون، همان لقب حافظ است و از آن جایی که اشعار وی با موسیقی همراه و قرآن را به چهارده روایت می‌خوانده، این لقب را انتخاب کرده است.

وی افزود: این واژه، ابداع حافظ نیست، بلکه پیشینه این لقب بیش از پنج و شش قرن و یا شاید هفت قرن است و در ارتباط با لقب حافظ، دلیل آن این است که وی احادیث بسیاری حفظ بوده است.

همچنین استادیار بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، یکی دیگر از سخنرانان این هفته بود که چندصدایی در دیوان حافظ را مطرح کرد و گفت: چندصدایی از اصطلاحات نقد ادبی است که اول در حوزه موسیقایی مطرح بوده و مراد از چند صدایی این است که در دل برخی آثار به هنگام گوش دادن، احساس به گوش رسیدن چند صدا به نظر می‌رسد.

معین کاظمی‌فر با بیان اینکه شنیده شدن صداهایی با تون‌های هم اندازه و مستقل از یکدیگر، نشان از پیچیدگی اثر دارد، ادامه داد: حافظ نیز شخصیتی پیچیده دارد و تکلیف نهایی مخاطب با وی مشخص نیست و او مصداق نگاه به تفسیر آثار بر مبنای شخصیت مخاطب است، چرا که کلام چندپهلو، ایهام و ابهام دارد.

در کنار این نشست‌های تخصصی، نشست‌هایی بین‌المللی نیز از سوی اساتید ایرانی و خارجی در دانشگاه‌های استانبول ترکیه، آدلاید استرالیا، دوستداران حافظ در دوبی امارات، فسقاری ایتالیا، داکا بنگلادش، کشمیر هندوستان و آسوکای ژاپن برپا شده و می‌شود.

همچنین برگزاری نمایشگاه خوشنویسی با عنوان «آستان حافظ» یکی دیگر از برنامه‌های هنری است که در هفته جاری  در حال برگزاری‌است. در این نمایشگاه که از ۱۶ مهر آغاز شده و تا ۲۱ مهرماه ادامه دارد، از آثار استادان خوشنویس فارس در نگارخانه تار و پود(واقع در مرکز اسناد و کتابخانه ملی شیراز) رونمایی می‌شود.

رویداد هنری «صحبت مهر» یکی دیگر از برنامه‌هایی است که توسط اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس برای هفته حافظ طرح‌ریزی و اجرا می‌شود.

این رویداد بداهه‌نویسی با حضور اساتید هنر خوشنویسی از جمله برهان توسلی اردکانی و احمدرضا حبیب‌زاده، علی هوشمند، نگار علیان رضا اعظمی، امیراسماعیل کاظمی سرچشمه، محمدجعفر خلیفه لیراوی، مهدی یزدان پرست، مهدی کیان مهر و روح‌الله محرری برگزار می‌شود.

همچنین یکی از رویدادهای جذابی که برای این هفته طراحی شده و در حال برگزاری است، رویداد سخنرانی عمومی و حافظ خوانی است که مقابل تالار حافظ شیراز برگزار می‌شود و گروه هایی از دختران و پسران کودک و نوجوان، به خوانش اشعار حافظ در قالب نمایش‌های کوچک و همخوانی می‌پردازند.

این گزارش می‌افزاید، در همین راستا زنگ حافظ نیز صبح چهارشنبه ۱۹ مهرماه در مدارس سراسر کشور به صدا در خواهد آمد.

به گزارش ایسنا، هفته فرهنگی هنری بزرگداشت حافظ شیرازی روز پنجشنبه، ۲۰ مهرماه با حضور ریاست جمهوری و برگزاری مراسم اختتامیه به پایان می‌رسد. در این مراسم از تمبر و نشان بین‌المللی حافظ رونمایی خواهد شد. همچنین رئیس جمهور در سفر استانی به فارس، نشستی نیز با اهالی فرهنگ، نویسندگان و شاعران این استان هنرمندپرور خواهد داشت.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۸ مهر ۱۴۰۲ / ۲۰:۳۴
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1402071812690
  • خبرنگار : 50441