ماجرای تلفات ماهی‌های چشمه شاهنجرین چیست؟

چشمه شاهنجرین یکی از آثار طبیعی شهرستان درگزین بوده که با پیگیری‌های انجام شده مسئولان چندی پیش این اثر طبیعی در فهرست آثار ملی طبیعی ایران ثبت شد.

این برکه بر پای کوه سه برادر شاهنجرین درگزین واقع شده و به علت نوع اقلیم و میزان بارش‌های منطقه‌ای دارای پوشش گیاهی استپی مرتعی است اما دورتادور چشمه را درختان متراکم صنوبر، راجی و زبان گنجشک دربرگرفته است.

به‌تازگی کلیپی از تلف شدن ماهی‌های این برکه در فضای مجازی در حال نشر است و این امر موجب نگرانی و دغدغه دوستداران این برکه شده چرا که اهالی درگزین نسبت به این اثر طبیعی زیبای ثبت شده در فهرست ملی کشور عرق بسیاری دارند و آن را یکی از قابلیت‌های مهم در بحث توسعه گردشگری و جذب گردشگر برای شهرستان درگزین می‌دانند، همین امر موجب شد تا پیگیر این موضوع شویم.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان‌های رزن و درگزین در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه چشمه شاهنجرین در سال گذشته ثبت ملی شده است، اظهار کرد: در سال گذشته به اشتباه به جای آدرس پرونده چشمه شاهنجرین پرونده دیگری را برای ثبت ملی زده بودند که در این ارتباط در بحث روال پرونده، در شورای ثبت تهران با ثبت ملی چشمه شاهنجرین موافقت شده بود اما این موضوع ابلاغ نشد بنابراین برای ابلاغ ثبت ملی آن در فهرست آثار میراث طبیعی ملی کشور پرونده را برای اصلاح به تهران ارسال کردیم و ابلاغ جدید ثبت ملی این چشمه به تازگی اعلام شد.

شهروز کهیایی در ادامه در رابطه با بحث تلفات ماهی‌های برکه شاهنجرین گفت: در این رابطه با رئیس دادگستری شهرستان درگزین صحبت کردیم و به اتفاق ایشان و نیز کارشناسان محیط زیست و بهداشت محیط بازدید میدانی از برکه انجام گرفت و در این ارتباط طرح شکوائیه خود را ارائه دادیم که از اهالی و شورا و دهیار موضوع را پیگیری کنند.

وی با بیان اینکه این اثر دارای منظره طبیعی بوده و از سنوات گذشته این ماهی‌ها در این برکه بوده‌اند، افزود: علت آلودگی هنوز مشخص نیست و احتمالاً به علت ورود فاضلاب خانگی در برکه این اتفاق رخ داده است و ما نیز بر مبنای گزارشاتی که داشتیم اقدامات اداری را به عنوان شاکی در این رابطه از طریق دادگستری انجام داده‌ایم.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان‌های رزن و درگزین خاطرنشان کرد: طبق قوانین میراث فرهنگی در این موضوع ورود پیدا کرده‌ایم و مراتب اداری آن را انجام داده‌ایم و مراتب اداری آن از طریق مراجع قانونی در دست اقدام است.

وی در ادامه با اشاره به مطالعه زیرساخت گردشگری سه منطقه روستای کاج، سدشنجور و درجزین مطرح کرد: از اعتبارات سال ۱۴۰۱ مطالعات زیرساخت گردشگری سه منطقه در شهرستان درگزین شامل روستای کاج، سدشنجور و روستای درجزین در دست انجام است.

کهیایی اظهار کرد: به واسطه تفاهم‌نامه‌ای که بین وزارت میراث فرهنگی با وزارت نیرو منعقد شده، در حاشیه سدها زیرساخت‌های تفرجگاه احداث می‌شود که این فرصت ایجاد شده فرصت خوبی برای بحث زیرساخت‌های گردشگری در سدشنجور درگزین است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مطالعات زیرساخت گردشگری این سه منطقه در دست انجام است، خاطرنشان کرد: با انجام مطالعات زیرساخت گردشگری این سه منطقه با جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی نسبت به توسعه گردشگری شهرستان درگزین در این مناطق اقدام خواهد شد.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان‌های رزن و درگزین هم در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: گزارش‌هایی از جوامع محلی و مردمی در رابطه با تلفات ماهی‌های این برکه به محیط زیست شهرستان داده شده که در همین زمینه چندین‌بار بازدید میدانی از چشمه انجام گرفت اما در این بازدیدها موردی از تلفات ماهی‌های چشمه مشاهده نکردیم.

محمد گیلانه یادآور شد: نمونه‌برداری‌های شیمیایی و میکروبی نیز طبق ضوابط محیط زیست از این برکه چندی پیش انجام شد و نتایج حاکی از آن بود که اثر طبیعی فوق فاقد آلایندگی میکروبی و شیمیایی است.

وی ادامه داد: در گزارش‌های بعدی ارائه شده به محیط زیست در زمینه ورود فاضلاب بهداشتی یکی از منازل به این برکه نیز بررسی و بازدیدهای میدانی به اتفاق دیگر همکاران محیط زیست از این چشمه انجام گرفت که بازدید و آزمایش‌های ما این موضوع را کاملا منتفی کرد و صحت نداشت.

گیلانه با بیان اینکه عرصه طبیعی و آبگیر گاهی می‌تواند بیماری‌های خاصی داشته باشد، تصریح کرد: آزمایش‌های تخصصی‌تر در این رابطه نیاز بوده و باید آب چشمه از نظر انگلی نیز نمونه‌برداری شود چرا که ممکن است آب چشمه از نظر انگلی دارای آلایندگی باشد.

وی در رابطه با اُفت سطح آب این چشمه نیز خاطرنشان کرد: در برخی فصول سال اُفت و افزایش سطح آب چشمه دور از ذهن نیست. این حساسیت محلی نسبت به این چشمه و اثر طبیعی قابل‌تقدیر است به طوری که حساسیت جوامع محلی نسبت به محیط زیست همواره ضرورت دارد.

به گزارش ایسنا، شهرستان درگزین دارای ۴۸ اثر شناسایی شده بوده که تاکنون ۲۲ اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، خانه «آقازاده‌ها» در شاهنجرین و برکه طبیعی شاهنجرین به عنوان میراث طبیعی از جمله آثار ثبت شده این شهرستان به شمار می‌رود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۷ مهر ۱۴۰۲ / ۱۱:۲۱
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402071711326
  • خبرنگار : 50037