به گزارش ایسنا، نهمین روز رسیدگی به لایحه برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران در جلسات علنی امروز (دوشنبه) هفدهم مهر ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی به ریاست محمدباقر قالیباف رئیس مجلس برگزار شد.
بررسی برنامه هفتم توسعه از روز دوشنبه سوم مهرماه در مجلس آغاز شده و نمایندگان در دو شیفت صبح و بعدازظهر به بررسی برنامه پرداختهاند.
در ادامه بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه در نهمین روز، نمایندگان مجلس موارد زیر را به تصویب رساندند.
مصوبات
* با تصویب بند ت ماده ۴۰ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت نیرو را مکلف کردند تا ظرف یکسال نسبت به تهیه نظامنامه استقرار مدیریت مشارکتی آب در هر یک از آبخوانهای کشور اقدام کند. بند ت ماده ۴۰ لایحه برنامه را به تصویب رساندند.
* با تصویب بند ج ماده ۴۰ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ نمایندگان تردد و فعالیت هر گونه دستگاه حفاری چاه را منوط به مجوز وزارت نیرو کردند.
* با تصویب بند الحاقی ۱ ماده ۴۰ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت نیرو را مکلف کردند تا تمهیدات لازم جهت تامین و ساخت حداقل ۸۰ درصد از آب شیرینکنهای مورد نیاز استانهای واقع در سواحل خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر را فراهم کند.
* با تصویب بند الحاقی دو ماده ۴۰ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ دولت را مکلف کردند تا تمهیدات لازم برای پایدارنمودن شرایط دریای خزر را فراهم کند.
* با تصویب بند ح ماده ۴۰ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ نمایندگان همچنین انتقال آب بین شش حوضه آبریز داخلی را برای مصارف غیرشرب ممنوع کردند.
* با تصویب جدول شماره ۹ ماده ۴۲ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ مربوط به اهداف کمی سنجههای عملکردی انرژی (نفت و گاز)، تولید بنزین در روز به میزان ۱۲۹ میلیون لیتر پیشبینی شد.
* با تصویب ماده ۴۲ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ میزان تولید برق تجدیدپذیر و میانگین راندمان تولید برق را تا پایان برنامه هفتم توسعه تعیین شد.
* با تصویب بند الف ماده ۴۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارتخانههای نفت و نیرو را مکلف کردند تا نسبت به اصلاح ساختار اداری و سازمانی ستادی، شرکتها و سازمانهای زیرمجموعه خود در حوزه برق، گاز و نفت اقدام نمایند.
* با تصویب بند ب ماده ۴۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت نیرو موظف شد تا رابطه مالی این وزارتخانه و دولت را به گونهای اصلاح نماید که ضمن ایجاد استقلال مالی صنعت برق و قطع وابستگی به بودجه عمومی دولت، ناترازی مالی صنعت برق، رفع شود.
* با تصویب بند پ ماده ۴۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ مرکز نظام ایمنی هستهای کشور وابسته به سازمان انرژی اتمی ایران به صورت یک مؤسسه دولتی با شخصیت مستقل تغییر وضعیت مییابد.
* با تصویب بند الحاقی ۲ ماده ۴۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت نفت و سازمان برنامه را مکلف کردند تا هر ماه گواهی صرفهجویی انرژی در نیروگاههای هستهای را به سازمان انرژی اتمی تحویل دهد.
* با تصویب بند الف ماده ۴۴ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ سازوکاری را برای بهره برداری از میادین مشترک تعیین کردند.
* با تصویب بند ب ماده ۴۴ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ نمایندگان وزارت نفت را مجاز کردند نسبت به مشارکت در احداث پالایشگاه یا پتروپالایشگاه جدید خارجی یا تملک سهام آنها و نیز افزایش ظرفیت داخلی پتروپالایش نفت کشور اقدام کند.
* با تصویب بند پ ماده ۴۴ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت نفت را مکلف کردند تا با ایجاد و توسعه زیرساختهای لازم برای ذخیرهسازی گاز طبیعی از جمله مخازن زیرزمینی و مخازن روزمینی، به نحوی اقدام کند که میزان تولید از محل ذخیره سازی گاز طبیعی در دوره دو ماهه اوج در پایان برنامه به حداقل یک صد و بیست میلیون متر مکعب گاز طبیعی در روز افزایش یابد.
* با تصویب جزء ۱ بند الف ماده ۴۶ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت را مکلف کردند تا تمهیدات لازم را برای برقی سازی خودروها با اولویت اتوبوسهای شهری، تاکسیها و موتورسیکلتها فراهم کند.
* با تصویب جزء ۲ بند الف ماده ۴۶ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی در راستای ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی تشکیل میشود.
* با تصویب جزء ۳ بند ب ماده ۴۶ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت نفت را مکلف کردند تا سازوکاری را طراحی و اجرا نماید که سهمیه اعتباری نفت گاز صرفاً در جایگاههای مستقر در مسیرهای مربوط به بارنامه الکترونیکی برخط و بر مبنای مسافت و عملکرد مورد تأیید وزارتخانههای راه و شهرسازی و کشور تخصیص و برای خودروی مربوط قابل استفاده باشد.
ارجاعیات
نمایندگان در ادامه بررسی های امروزشان بند پ ماده ۴۰ از لایحه برنامه هفتم توسعه که به تعیین و تحویل سوخت با تعرفه کشاورزی به برداشت کنندگان از منابع آب مربوط میشد را به کمیسیون تلفیق ارجاع دادند.
همچنین بند ث و چ ماده ۴۰ لایحه به منظور بررسی مجدد و رفع ابهام به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.
با تصمیم رئیس نیز ماده ۴۱ این لایحه مربوط به مدیریت پساب و فاضلاب و ممنوعیت رهاسازی آبهای آلوده برای بررسی بیشتر و رفع ابهام به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.
بند ت ماده ۴۴ لایحه برنامه هفتم مربوط به الزام وزارت نفت به تشکیل «ستاد راهبری تجارت منطقهای انرژی» جهت اصلاح به کمیسیون تلفیق برنامه هفتم ارجاع داده شد.
پس از مخالفت نمایندگان با تصویب جزء ۲ بند ب ماده ۴۶ این لایحه، این جزء جهت رفع ایرادات وارده از سوی نماینده دولت و برخی نمایندگان مجلس، به کمیسیون تلفیق ارجاع داده شد.
حذفیات
نمایندگان پس از بررسی جزء ۱ بند ب ماده ۴۶ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ با حذف این بند موافقت کردند که در آن دولت مکلف میشد با به کارگیری سیاستهای قیمتی و غیرقیمتی میزان مصرف کل انرژی کشور را در سطح مصرف سال ۱۴۰۱ حفظ کند.
پیشنهادات
نمایندگان پیشنهاد هادی بیگی نژاد مبنی بر اصلاح کل ماده ۴۵ لایحه برنامه را به تصویب رساندند و بر این اساس تخفیف پنج درصدی خوراک واحدهای پالایشگاهی و نیز تخفیف خوراک گاز طبیعی تحویلی به واحدهای پتروشیمی را مشروط به اختصاص حداقل ۴۰ درصد از سود سالانه این واحدها به طرحهای کیفی سازی فرآوردهها کردند.
تذکرات مربوط به برنامه
در ادامه جلسه علنی امروز و در جریان بررسی بندی از لایحه برنامه هفتم توسعه که به الزام دولت برای انجام اقدامات لازم در راستای پایدار نمودن شرایط دریای خزر مربوط می شد، امیرقلی جعفری بروجنی بیان کرد: ما با پایین رفتن سطح آب دریای خزر مواجه هستیم. در پنج سال اخیر مقدار نشست آب بالا بوده و آب ۳۰ سانتیمتر پایین رفته و سواحل ما را جابهجا کرده است. ملاحظاتی وجود دارد که به صورت سربسته به این موضوع اشاره شده است، اما واقعیت این است که مقدار نشست آب زیاد است و ما نمیدانیم آن طرف دریای خزر چه میگذرد.
همچنین رئیس سازمان برنامه و بودجه که در صحن مجلس حاضر شده بود، در جریان بررسی بندی از لایحه برنامه هفتم توسعه که به انتقال آب بین حوضهای مربوط می شد، با اشاره به اینکه اکنون همه کشور دچار محدودیتهای تامین آب است، افزود: از نگاه ما تامین آب شرب اولویت اصلی است و باید آب شرب را با هر روش و شیوه ای برای مردم تامین کنیم. یا از طریق انتقال بین حوضهای یا از طریق آب شیرینکنها یا از طریق منابع آبهای ژرف.
در زمان بررسی فصل مربوط به انرژی و جدول تعیین اهداف کمی سنجههای عملی کردی انرژی در حوزههای نفت و گاز هم رئیس مجلس ضمن تاکید براینکه باید جلوی مصرف بد را بگیریم، توضیح داد: ما پیشبینی کردیم که تولید بنزین به ۱۲۹ لیتر در روز برسد، حال اینکه هماکنون مصرف روزانه ما ۱۳۷ میلیون لیتر در روز است یعنی طبق جدول تولید بنزین کمتر از مصرف روزانه به شمار میآید.
در زمان بررسی جداول مربوط به اهداف کمی سنجههای عملکردی انرژی در حوزههای نفت، گاز و برق، در حالی که رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت برخی اهداف کمی سنجههای عملکردی انرژی پیشبینی شده در برنامه هفتم اجرایی نمیشود، سخنگوی کمیسیون تلفیق بیان کرد: این موارد در برنامه ششم توسعه آمده و کمیسیون تلفیق آن را مجدد در برنامه هفتم توسعه تکرار کرده است.
قالیباف در زمان بررسی بندی از لایحه برنامه هفتم توسعه در خصوص حفظ میزان کل انرژی کشور در سطح مصرف سال ۱۴۰۱ با تاکید بر لزوم کاهش شدت مصرف انرژی گفت: ما قریب به ۱۰۰ میلیارد دلار در سال بدمصرفی در حوزه انرژی داریم.
تذکرات خارج از برنامه
محمدباقر قالیباف در پاسخ به انتقاد یک نماینده در باره مشکل تامین معلم در روزهای ابتدای سال تحصیلی ضمن تاکید بر اینکه بحث آموزش و پرورش دغدغه دولت و مجلس شورای اسلامی است، گفت: مشکل تامین معلم برای کلاسهای درس به زودی حل خواهد شد.
علی خضریان هم در تذکری شفاهی با استناد به ماده ۱۸۰ آییننامه داخلی مجلس بیان کرد: در زمان بررسی لایحه برنامه در مجلس شورای اسلامی استیضاح، رای اعتماد، تحقیق و تفحص و طرحها و لوایح سه فوریتی میتواند در دستور کار مجلس قرار گیرد. با توجه به وضعیت فرهنگیان و معلمان و شرایط حاکم در مدارس استیضاح وزیر آموزش و پرورش از سوی همکاران امضا شده است و انتظار میرود استیضاح وزیر که به امضای همکاران رسیده است در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
حبیبالله ده مرده هم ضمن انتقاد از هیئت رئیسه مجلس به دلیل اعلام وصول نشدن استضیاح وزیر امورخارجه درباره وضعیت رودخانه هیرمند خواستار پاسخگویی وزیر امور خارجه در این زمینه شد.
همچنین کمال علیپور خنکداری در تذکری شفاهی ضمن تبریک پیروزی مردم غیور فلسطین بر رژیم غاصب و جعلی اسرائیل اظهار کرد: لازم می دانم به آمریکا و اسرائیل اعلام کنم آزموده را آزمودن خطاست. مردم ایران در دوران ۸ سال دفاع مقدس امتحان خود را پس داده اند.
جواد نیک بین هم در تذکری دیگر خاطرنشان کرد: امروز جوانان نهضت فلسطینی از همیشه سرحالتر هستند و بچههایی که امروز بزرگ شدند، سالیان سال است که در مقابل تانک و در لابلای جنگ و خون و بغض به اسرائیل قد کشیدند، حالا برخی از بزدلها و احمقها واضحترین مظلوم جهان و قاصبترین ظالم جهان را میبینند و میگویند که جنگ بس است.
انتهای پیام