مقدار نمک در سختی گیر رزینی
به گزارش ایسنا به نقل از شرکت اسپوتا، رزین سختی گیر دستگاه تصفیه آب رزینی مدتی پس از اجرای عملیات سختی گیری آب دچار عارضه اشباع میشوند. لذا در شرایط اشباع قادر به تبادل یون و سختی گیری آب خوراک دستگاه را ندارند. بنابراین برای آزاد سازی رزین سختی گیر پرولایت از این عارضه میبایست عملیات بازیابی و احیا بر روی رزینها انجام پذیرد.
فرآیند احیا بر روی رزینها توسط نمک سختی گیر یا محلول آب و نمک انجام میپذیرد. این محلول در شرایط معکوس، مبادله یون با رزینها را انجام میدهد. سپس تمامی یونهای جذب شده توسط رزین بطور مجدد با محلول آب نمک معاوضه میشوند. بنابراین گنجایش تبادل یونی رزینها دوباره میسر میشود.
برای تهیه محلول آب و نمک باید به درستی میزان نمک در این فرآیند محاسبه شود. برای خرید نمک سختی گیر باید توجه داشت؛ با مصرف کمتر از مقدار مجاز کلرید سدیم امکان احیای رزین بصورت کامل وجود ندارد. متقابلاً میزان زیاد از حد مجاز نمک سختی گیر نیز منجر به آسیب دیدن رزینهای سختی گیر میشود. لذا بایستی برای تهیه محلول بازیابی میزان مجاز نمک را مد نظر قرار داد.
میزان نمک مورد نیاز برای هر لیتر رزین سختی گیر
مقدار نمک مورد نیاز جهت انجام عملیات احیاء و بازیابی رزینهای سختی گیر؛ در ازای هر لیتر ۰.۲۵ کیلوگرم نمک میباشد. این مقدار به صورت محلول آب و نمک ۱۰% برای فرآیند بازیابی و احیاء استفاده میشود. این میزان نمک مورد نیاز باید قبل از هر مهلت عملیات احیا در داخل مخزن آب و نمک آماده شده باشد. در این موقعیت، تانک محلول آب و نمک، در موثرترین حالت بازدهی و عملکرد خود قرار میگیرد. خلوص نمک سختی گیر بسیار مهم است زیرا ناخالصی موجود در نمک به رزین آسیب وارد می کند.
غالباً پس از گذشت مدتی، مقداری کلرید کلسیم (نمک) به جدارههای تانک محلول آب و نمک رسوب میکند. این رسوبات بصورت سفت و سخت به دیوارهها میچسبد. این شرایط اصطلاحاً با نام Salt Bridge شناخته میشود. این عارضه موجب کاهش یافتن درجه انحلال نمک تازه در درون مخزن میشود. به تبعیت از کاسته شدن میزان انحلال، قابلیت احیای رزین و راندمان عملکرد سیستم نیز کاهش پیدا میکند.
نکته قابل توجه این است که همواره در موعد مقرر برای عملیات احیای رزین، پیش از افزودن نمک جدید باید رسوبات نمکی را از جدارهها جدا کرد. برای سوا کردن رسوبات نمکی در ابتدا کمی آب داغ روی آنها ریخته میشود. زیرا رطوبت و حرارت تا حدودی از سفتی رسوبات نمکی میکاهد.
بنابراین عمل انفکاک این رسوبات سهلتر میشود. در ضمن تکههای درشت نمک جدید باید به قطعات کوچکتر خرد شده و سپس به محلول افزوده شود.
انواع نمک برای سختی گیر رزینی
نمکهای مورد استفاده در دستگاه سختی گیر رزینی بر حسب شکل ظاهری به سه دسته تقسیمبندی میشوند. استفاده از نمک در دستگاههای سختی گیر جز لاینفک فرایند سختی گیری سیستم میباشند. انواع نمکها عبارتند در مرحله اول قرص نمک و انواع دیگر عبارتند از:
نمک سختی گیر به شکل سنگ نمک
سنگ نمک کاملاً بصورت طبیعی در طبیعت موجودیت دارد. همچنین به سهولت در دسترس میباشد. این سنگ بطور معمول از طریق حفاریهای معدنی از کوه یا زمین استخراج میشود. سنگ نمک به دلیل طبیعی بودن تا حدودی ناخالصی مانند شن و خاک دارد. استفاده از این نوع نمک برای احیای رزین به دلیل آسیب رسانی به رزین سختی گیر منسوخ شده است. سبب آسیب دیدن رزین سختی گیر وجود ناخالصی در سنگ نمک است.
نمک سختی گیر به شکل دانه بندی کریستالینمک سختی گیر به صورت دانهبندی شده یا کریستالیزه شده به حالت طبیعی موجودیت ندارد. برای تبدیل شدن به بلورهای نمکی فرایند کریستالیزه شدن را طی میکند. در مقابل برخی نمکها بصورت طبیعی و با حالت خرد وجود دارند. اما نمکهای کریستالیزه شده در کارخانجات نمک دارای خلوص ۹۹.۹۹ درصدی هستند. لذا نسبت به نمکهای طبیعی ناخالصی بسیار جزیی دارند. برای احیای رزین سختی گیر در شرایط بسیار مطلوب قرار دارند.
تزریق نمک سختی گیر به دستگاه
برای تزریق محلول آب و نمک به دستگاه سختی گیر از دو روش استفاده میشود: در روش اول دستگاه در سیکل بسته عمل میکند. به همین دلیل در ابتدا شیر تخلیه آب را باید باز کرد. بنابراین به هنگام تخلیه آب، در سیستم حالت خلاء ایجاد میگردد. علاوه بر مورد فوق، شیر اتصال محلول آب و نمک به مخزن میبایست باز شود. لذا بجای فضای خالی آب، از محلول آب و نمک پر میشود.
روش دوم به هنگام شستشوی رزینها در ابتدا باید از طریق لوله پایینی، با فشار آب را وارد کرده تا رزینهای به هم چسبیده از یکدیگر تفکیک شوند. سپس با مکش ایجاد شده توسط عبور جریان آب، محلول آب نمک وارد تانک میشود. مسیر ورودی محلول از جلوی لوله اتصال آب و نمک و از طریق یک نازل به نام eductor یا جت مایعی میباشد. محلول با طی این مسیر از تانک محلول کلرید سدیم مکیده شده و از طریق لوله بالایی مخزن وارد دستگاه سختی گیر میشود.
انتهای رپرتاژ آگهی