به گزارش ایسنا، از امروز چهارشنبه، ۱۲ مهرماه در حالی برنامههای هفته فضا آغاز میشود که سازمان فضایی ایران قرارداد طراحی و ساخت ماهوارههای «پارس ۲» و «ناهید ۳» را منعقد کرده و طراحی و ساخت ۱۰ ریز ماهواره را با پیلود IOT تحت عنوان «منظومه ماهوارهای شهید سلیمانی» به بخش خصوصی سپرده است.
در حوزه توسعه بومی صنعت ماهواره، سازمان فضایی تامین ۱۰ ریز ماهواره سنجشی و مخابراتی و عقد قراداد برای خرید تصاویر ماهوارههای بومی با دقت ۶ متر و ۴ متر را در دستور کار خود قرار داده است.
تکمیل پروژههای ماهوارهای جاری چون ماهواره «ظفر ۲»، ساخت نمونه دوم ماهواره «پارس ۱» و نمونه پروازی ماهواره «ناهید ۲»، ماهواره «ناوک ۱» و ریز ماهوارههای تحقیقاتی از دیگر برنامههای سازمان فضایی ایران به شمار میرود.
ابلاغ قرارداد طراحی و ساخت ماهواره «پارس ۲»، ابلاغ قرارداد طراحی و ساخت ماهواره «ناهید ۳»، آغاز طراحی و ساخت ماهواره «پارس ۳» و ماهواره سار ۳۰ متری از دیگر برنامههای حوزه توسعه صنعت فضایی کشور است.
برنامههای بینالمللی فضایی ایران
در بخش بینالملل نیز میتوان به مذاکرات با کشور روسیه و مهیاسازی الزامات فنی برای نمونههای بعدی ماهواره «خیام»، مذاکره با طرف خارجی برای طراحی و ساخت ماهواره سنجشی (انتقال دانش) و ماهواره مینی ژئو (انتقال دانش) و تامین ماهواره مخابراتی (ppp) اشاره کرد.
بخش دیگری از برنامههای صنعت فضایی کشور مربوط به توسعه صنعت پرتاب و مدارگذاری است. در این بخش نیز در ۲ حوزه بومی و بینالمللی گامهایی برداشته شده است.
بومیسازی صنعت فضا
در بخش بومی صنعت پرتاب، ایجاد یک LSP با استفاده ظرفیت بخش خصوصی، قرارداد سریر B و پرتاب مطابق قراردادهای منعقده ماهوارهبرهای سیمرغ، سیمرغ بهینه، ذوالجناح، قاصد (۲ فروند)، قائم (یک فروند)، پرتاب زیرمداری کپسول زیستی جزء برنامههای اصلی است.
در بخش توسعه کاربردها و خدمات فضایی گامهایی مانند اجرای تفاهمنامه با سازمان نقشهبرداری به منظور تولید و بهروز رسانی نقشههای پوششی کشور، اجرای تفاهمنامه با وزارت جهاد کشاورزی در پایش گندم، جو، برنج، گوجه، عدس، پیاز و پنبه، اجرای تفاهمنامه با سازمان فناوری اطلاعات برای استفاده از تصاویر ماهواره «خیام» در پنجره واحد زمین و توسعه سایر کاربردها و سامانههای ارزش افزوده برداشته شده است.
توسعه علوم و اکتشافات فضایی بخش دیگر برنامههای سازمان فضایی است. در بخش بینالمللی برنامههای اکتشافات فضایی (ماه) و در بخش بومی تکمیل و پرتاب کپسول زیستی و آغاز طراحی و ساخت کپسول با قابلت GNC در دست پیگیری است.
سامانه رصد فضایی، توسعه آزمایشگاههای تست و تجمیع ماهواره کلاس ۵۰۰ کیلوگرم، توسعه فیزیکی آزمایشگاه تامین تجهیزات تست و آزمایش، ایستگاههای زمینی سلماس و چناران از جمله اقدامات سازمان فضایی در بخش توسعه زیرساختهای صنعت فضایی کشور است.
در این برنامه از تکمیل پد پرتاب و سوله مونتاژ پایگاه پرتاب فضایی ملی، پیشرفت فیزیکی فاز اول و آغاز عملیات عمرانی فاز دوم این پایگاه خبر داده شده است.
هفته جهانی فضا
به گزارش ایسنا، در سال ۱۹۹۹، مجمع عمومی سازمان ملل، به پیشنهاد ایران قطعنامهای را تصویب کرد که به موجب آن، چهارم تا دهم اکتبر هر سال (۱۲ الی ۱۸ مهر)، به عنوان هفته جهانی فضا انتخاب شد.
هدف از این کار، ترویج و توسعه دانش فضایی و آشنا کردن مردم و جوانان از نقش فناوری فضایی در زندگی انسانها روی زمین اعلام شد.
این هفته حد فاصل دو رویداد تاریخی است. ۴ اکتبر ۱۹۵۷، اسپوتنیک - ۱، نخستین ماهواره جهان توسط اتحاد جماهیر شوروی به فضا پرتاب شد. در ۱۰ اکتبر ۱۹۶۷، نخستین معاهده استفاده صلحآمیز از فضای ماوراء جو در سازمان ملل به امضاء رسید.
انتهای پیام