شهر جهانی ملایر به سومین ایستگاه جشنوارههای گردشگری رسید و پس از برگزاری جشنواره شوریجات و ترشیجات سامن و جشنواره شیرهپزی در روستای تاریخی ازناوله، ملایر این بار با توقف در دره جهانی جوزان و روستای تاریخی جوزان، میزبان یازدهمین جشنواره خوشه برتر بود.
این جشنواره با حضور معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان همدان، فرماندار ویژه ملایر و دیگر مسئئولان استانی و شهرستانی همزمان با هفته گردشگری در روستای تاریخی جوزان برگزار شد.
اعلام برندگان یازدهمین دوره جشنواره خوشه برتر، رونمایی از سند ثبت جهانی انگور(جیاس) و برپایی غرفه های فروش محصولات کشاورزی از جمله انگور، کشمش، شیره، گردو و بادام از جمله برنامههای این جشنواره بود.
این جشنواره با رقابت بیش از ۲۵۰ باغدار در دو بخش تحویل خوشهها و اهدای جوایز برگزار شد. ارائه دو خوشه بیدانه سفید به همراه چوب بالای خوشه، سلامت خوشه، شیرینی و درصد قند، وزن خوشه، رسیدگی رنگ خوشه، درشتی و یکنواختی حبهها از ملاکهای اصلی شرکت در یازدهمین جشنواره خوشه برتر انگور بود که با استقبال خوب باغداران از شهرهای و استانهای انگورخیز کشور مواجه شد.
مهسا جعفریجوزانی از ملایر، امیرعلی ریحانی از ارومیه و عباس سرکبود از ملایر در بخش باغداران برتر انتخاب شدند و تندیس جشنواره را دریافت کردند همچنین امید مرادیفر از استان مرکزی به عنوان تولیدکننده سنگینترین خوشه در این جشنواره انتخاب شد.
سیستم آبیاری هوشمند در کشور در حال اجراست
معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی در این جشنواره اصلیترین وظیفه حوزه آب و خاک وزارت جهادکشاورزی را ارتقاء راندمان آبیاری دانست و اظهار کرد: برای سال ۱۴۰۲ پروژههای متعددی در حوزه آب و خاک اجرا میکنیم.
صفدر نیازیشهرکی سیستم آبیاری نوین یا کمفشار را یکی از روشهای ارتقاء راندمان آبیاری برشمرد و مطرح کرد: در حال حاضر سیستم آبیاری هوشمند را اجرا میکنیم که ابزارهای دقیق و سنجدههایی روی زمین نصب میشود تا به طور دقیق مشخص کند گیاه چه زمانی و به چه مقدار آب نیاز دارد.
وی سیستم آبیاری هوشمند را آخرین تکنولوژی آبیاری خواند و گفت: آبیاری زیرسطحی و استفاده از شرکتهای دانشبنیان در حوزه آبیاری از دیگر اهداف جدی ما است.
نیازیشهرکی ادامه داد: پروژه «از آبخیز تا جالیز» را نیز با همکاری سازمان منابع طبیعی دنبال میکنیم که طی آن در اراضی منابع طبیعی و مناطق پربارش عملیات آبخیزداری انجام و منابع آبی قناتها و آبهای زیرزمینی در پاییندست تأمین و تقویت میشود و پروژههای آبی از جمله مرمت قنوات، لایروبی قنوات، احداث استخرها و کانالها و مجموعه اقداماتی که در پایین دست اراضی کشاورزی انجام میشود را اجرا میکنیم.
معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه در استان همدان چهار پروژه «از آبخیز تا جالیز» در حال مطالعه است، افزود: در مجموع حدود ۳۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار ملی برای حوزه آب و خاک مصوب شده است.
اجرای طرح «از آبخیز تا جالیز» و لایروبی قنوات در ملایر
وی با اشاره به برگزاری جلسهای با موضوع رفع مشکلات حوزه کشاورزی در شهرستان ملایر مطرح کرد: طی این جلسه مصوبات خوبی از جمله اجرای طرح «از آبخیز تا جالیز» برای ملایر تعریف کردیم و مقرر شد این پروژهها مطالعه و اجرا شوند.
نیازیشهرکی افزود: مقرر شد نخستین تخصیص استان، به قناتهای این منطقه اختصاص یابد به طوریکه از حدود ۶۲۰ قنات در شهرستان ملایر، قرار است حدود ۱۰ قنات ترمیم و لایروبی شود.
وی ادامه داد: در حوزه تجهیز و نوسازی اراضی نیز چهار روستا در حال مطالعه است و پس از اتمام مطالعه، تأمین اعتبار شده و عملیات تجهیز انجام میشود.
نیازیشهرکی از تصویب طرح آبیاری تحت فشار در ۳۰۰ هکتار از اراضی شهرستان خبر داد و خاطرنشان کرد: پروژههای خوبی برای این روستا و این منطقه پیشبینی شده است.
ملایر به شهر جشنوارهها تبدیل شده است
فرماندار ویژه ملایر نیز با بیان اینکه ملایر به شهر جشنوارهها تبدیل شده است، گفت: عمده جشنوارهها مبتنی بر محصولات کشاورزی و صنایع غذایی از جمله جشنواره آلبالو زنگنه، شوریجات و ترشیجات سامن، جشنواره خوشه برتر، شیرهپزی و جشنواره بادام و گردو علیآباد است.
سلمان اسماعیلی هدف از برگزاری این جشنوارهها را توسعه و رونق گردشگری، معرفی بیشتر محصولات و جاذبههای فرهنگی و تاریخی و رونق اقتصادی شهرستان دانست و افزود: امروز در یازدهمین جشنواره خوشه برتر ملایر علاوه بر تجلیل از برگزیدگان جشنواره، افتخار تاریخی دیگری در ملایر ثبت میشود.
اسماعیلی با اشاره به ثبت جهانی انگور ملایر به عنوان پنجاه و سومین اثر ماندگار و مهم غذایی دنیا توسط سازمان فائو در سال ۱۳۹۷ مطرح کرد: امروز با افتخار از نشان جهانی انگور دره جوزان ملایر رونمایی میکنیم تا این سند تاریخی برای همیشه به نام ملایر و دره جهانی جوزان ثبت شود.
وی با بیان اینکه ما در حوزه کشمش و انگور رقبای جدی داشتیم، گفت: خوشبختانه این نشان جهانی در ملایر ثبت شد چراکه این شهرستان دارای ۱۲ هزار هکتار باغات انگور است و از این باغها به طور میانگین سالانه ۲۷۶ هزار تن انگور برداشت میشود.
فرماندار ویژه ملایر با اشاره به تولید ۴۳ هزار تن کشمش صادرات محور و ۸۱۰۰ تن شیره انگور در شهرستان ملایر گفت: عمده محصول تولیدی باغداران ملایری به کشمش تبدیل میشود.
اسماعیلی ابرازامیدواری کرد به واسطه حضور مکرر مسئولان وزارت جهادکشاورزی، مقامات استانی و پیگیری فعالان کشاورزی در استان و شهرستان این نشان جهانی رونق پیدا کند.
تدوین نقشه راه تولید انگور در ملایر
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز به ۸۰ هزار هکتار باغهای استان همدان اشاره و مطرح کرد: شهرستان ملایر ۲۹ درصد باغهای استان را به خود اختصاص داده و یکی از قطبهای باغبانی است.
رضا بهراملو با بیان اینکه شهرستان ملایر ۳۷ درصد تولیدات استان را به خود اختصاص داده است، افزود: ۵۰ درصد باغهای ملایر، انگور است به طوریکه تولید متوسط انگور در کشور ۱۴ تن، در استان همدان ۱۸ تن و در شهرستان ملایر ۲۴ تن در هر هکتار است.
بهراملو از تدوین نقشه راه تولید انگور در ملایر خبر داد و خاطرنشان کرد: اجرای طرح فراز از جمله برنامههای این نقشه راه است که علاوه بر چند برابر کردن عملکرد باغ، کاهش مصرف آب و جلوگیری از سرمازدگی را به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه از ۳۰۰ هکتار باغهای طرح فراز در استان، ۲۰۰ هکتار آن در ملایر اجرا شده است، افزود: ملایر در حوزه تولید گیاهان دارویی و گلمحمدی نیز جزو رتبههای اول استان است و در بخش کشاورزی در سطح استان اهمیت ویژهای دارد.
حجتالاسلام احد آزادیخواه، نماینده مردم ملایر در مجلس نیز به برگزاری جلسهای در شهرستان با حضور معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی اشاره و تصریح کرد: یکی از مصوبات این جلسه سرمازدگی باغات و اجرای پروژه «از آبخیز تا جالیز» بود که تأمین اعتبار شد و در حوزه آب در دره جهانی جوزان اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد.
انتهای پیام