پس از حضور در تولیدیهای پوشاک مرکز شهر اراک با مدلها و رنگهای متفاوت لباسهای فرم مواجه شدم، از نرخهای پایینتر از نرخ اعلامی توسط اتحادیه تا لباسهای فرمی از جنس جین با قیمت یک میلیون تومان! البته نرخ نامه پوشاک از طرف اتحادیه به تولیدکنندگان ابلاغ شده که در آن بر اساس جنس پارچه(تترون، ترگال، اندیکو، طوس، پرشیا، زرین) و سایز و مدل لباس، انواع قیمت ها ذکر شده و تاکید شده است که این نرخ ها براسا پارچه درجه یک و برش و دوخت درجه یک محاسبه شده و جهت دوخت لباس هایی که دو سایز بالاتر از سایزهای مندرج در نرخنامه هستند، ۱۰ درصد و بالاتر از دو سایز ۲۰ درصد به قیمت های ذکر شده اضافه می شود و در صورتی که جنس پارچه و کیفیت دوخت و برش توسط کارشناس اتحادیه تایید نشود، تولیدکننده مکلف به تعویض لباس براساس شرایط مندرج در نرخنامه است.
در نرخنامه اتحادیه، هزینه کوتاهی قد شلوار ۱۵ هزار تومان و هزینه کوتاهی قد مانتو ۲۰ هزار تومان عنوان شده است.
پشت شیشه تعدادی از مغازهها، کاغذی با عنوان "فروش لباس فرم زیر قیمت مصوب" چسبانده شده بود، در واقع بعضی تولیدیها لباسهای فرم مدارس را ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان زیر قیمت مصوب میفروشند و بعضی از آنها، در ازای خرید لباس فرم دختران، یک مقنعه رایگان می دهند.
برخی والدین مراجعه کننده به این تولیدی ها از عدم تحویل به موقع لباسهای فرم ناراضی بودند و صاحبان تولیدی نیز علت عدم تحویل به موقع را شلوغی کار میدانستند.
برای پیگیری موضوع با رئیس اداره امور انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پرورش استان مرکزی تماس گرفتم.
مهدی براتی زاده در گفتوگو با ایسنا، در این رابطه اظهار کرد: مشخص است که دانش آموزان برای حضور در مدرسه نیاز به لباس مناسب و متحد الشکل دارند و برای این مهم، شورای هر مدرسه در رابطه با فرم و رنگ لباس فرم دانش آموزان تصمیم میگیرد، همچنین این شورا میتواند تصمیم گیری کند که لباس فرم نسبت به سال گذشته تغییری نداشته باشد.
وی با بیان اینکه اجباری برای خرید لباس فرم از تولیدی خاصی وجود ندارد گفت: آموزش و پرورش در شیوه نامهای، چارچوب کلی لباس فرم را مشخص کرده اما به جزئیات رنگ و فرم اشاره نکرده است. همچنین در راستای کمک به دانش آموزان در شرایط اقتصادی موجود، خانواده ها می توانند از لباس های سال گذشته نیز استفاده کنند.
براتیزاده با تاکید بر اینکه خانوادهها اختیار تام برای تهیه لباس فرم از هر تولیدی را دارند گفت: امسال لیست تولیدیهای لباس فرم اعلام نشد اما به طور کل بحث معرفی تولیدیها و قیمت لباسهای فرم در حوزه کاری اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک و اداره صنعت، معدن و تجارت است. این اتحادیه قیمت و تولیدیهای مجاز را به اداره صمت میدهد و پس از بررسی و راستی آزمایی توسط صمت، قیمتها و تولیدیها به دستگاههای ذی ربط اعلام میشود که یکی از این دستگاهها آموزش و پرورش است.
وی در رابطه با این موضوع که بعضی از مدارس با تولیدی خاصی قرارداد بستهاند اظهار کرد: طبق ماده ۸۵ آیین نامه اجرایی مدارس، این اختیار به انجمن اولیا و مربیان مدرسه داده شده که کار اجرایی و نظارت تهیه لباس را بر عهده داشته باشند و بدین ترتیب، شورا میتواند با تولیدی خاصی صحبت داشته باشد و قرارداد ببندد و سپس به دانش آموزان جزئیات و قیمت این قرارداد را اعلام کند و این اختیار را به آنها بدهد که لباس خود را از این تولیدی تهیه کنند، اما هیچ اجباری در این موضوع نباید وجود داشته باشد.
رئیس اداره امور انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پرورش استان مرکزی افزود: ما طی جلساتی از بازرسین وزارت صمت و تعزیرات خواستیم و آنها روی تولیدیها نظارت داشتند. شهروندان نیز در صورت مشاهده هرگونه تخلفی در خصوص قیمت و عدم تحویل به موقع توسط تولیدیها میتوانند تخلف را به سامانه ۱۳۵ تعزیرات یا به سازمان بازرسی اداره صمت و اتاق اصناف اطلاع رسانی کنند.
براتی زاده در خصوص لباس فرم دانش آموزان کم بضاعت نیز اظهار کرد: در قانون، کمک مالی یا بن تحفیفی برای دانش آموزان تعریف نشده است اما تمهیداتی جهت معرفی دانش آموزان بی بضاعت به اتحادیه یا صمت در نظر گرفته شده تا مشکل تامین لباس فرم آنها برطرف شود. معمولا عمده این مشکلات توسط مدیران در مدارس حل و فصل میشود و در طول این سالها دانش آموزی نداشتیم که به علت مشکل مربوط به لباس فرم به مدرسه نرفته باشد.
انتهای پیام