به گزارش ایسنا، نمایشگاه دوسالانه بینالمللی تصویرگری براتیسلاوا در حوزه تصویرگری، برای بیست و نهمین دوره خود، از سحر ترهنده به عنوان داور، شیدا آرامشفرد به عنوان سخنران و زهرا امینی برای شرکت در کارگاه تصویرگری خود دعوت کرده بود اما علی بوذری ـ تصویرگر، استاد دانشگاه هنر و مدیرعامل انجمن تصویرگران ایران ـ میگوید برخلاف ۶۰ سال گذشته و به دلیل تعلل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، این فرصت برای اولین بار از دست رفته و مکاتبات و تلاشهای مکرر شورای کتاب کودک و انجمن تصویرگران ایران برای ارتباط با مدیران کانون بینتیجه بوده است.
علی بوذری با ابراز گلهمندی از این اتفاق، به ایسنا گفت: این نمایشگاه هر دو سال یکبار در شهر براتیسلاوا ـ اسلواکی ـ برگزار میشود و از قدیمیترین نمایشگاههای تصویرگری دنیا است و ایران از سالهای قبل، حضور فعالی در آن داشته است. حضور در نمایشگاه به این ترتیب است که هر کشور، نمایندهای را برای ارسال آثار هنری و تصویرگری، داور و سخنران سمپوزیوم و یک نفر را برای ورکشاپ معرفی میکند و هزینههای سفر آنها را پرداخت میکند.
او ادامه داد: نمایندگی این رویداد در تمامی سالهای برگزاری با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بوده و در سالهای اخیر این کار با همکاری و همفکری شورای کتاب کودک و انجمن تصویرگران انجام شده است. کانون کارهای ارسال، برگزاری جلسات داوری در ایران، اعزام تصویرگر، داور و یک نفر برای ورکشاپ را انجام میداده است.
مدیرعامل انجمن تصویرگران ایران سپس با شرح ماجرایی که امسال در این پروسه رخ داده است، بیان کرد: حالا که در آستانه ۶۰ سالگی این برنامه هستیم، کانون این تعهد را به صورت کامل انجام نداده است. کانون آثار را به نمایشگاه ارسال کرده است، اما کارهای اعزام افراد به نمایشگاه بهعنوان داور، سخنران و شرکتکننده در کارگاه تصویرگری یونسکو آلبین برونسکی را [یکی از معتبرترین کارگاههای تصویرگری دنیا] انجام نداده است. در حالی که این افراد از طرف نمایشگاه براتیسلاوا انتخاب شده بودند اما امسال هزینههای شرکت این افراد بر اساس عرف معمول سالهای قبل، تامین نشده است.
بوذری با تأکید بر اینکه داشتن نماینده در این رویداد اهمیت بالایی دارد، یادآور شد: امسال میتوانستیم یک نفر را بهعنوان داور در این مجموعه داشته باشیم که متأسفانه این شانس را از دست دادیم و این اعتبار بینالمللی در واقع به شکلی خدشهدار شد و متعاقباً مشخص نیست بتوانیم در سالهای آینده نیز این حضور را احیا کنیم، زیرا در آخرین لحظه حضور نمایندگان ایران را بدون داشتن دلایل قابلقبولی، لغو کردند و به نظر میآید در سالهای آینده نیز حضور چندان موفقی را نداشته باشیم.
او با بیان اینکه ایران همیشه حضور موفقی در این نمایشگاه داشته است، خاطرنشان کرد: حضور موفق ایران در نمایشگاه بهخاطر همکاریهایی بوده که بین نهادهای مختلف وجود داشته است. از زمان تأسیس انجمن تصویرگران، انجمن همیشه نقش فعال و مشورتی داشته و کمک کرده تا افراد مناسبی با شیوههای کاملاً دموکراتیک انتخاب شوند و حق کسی ضایع نشود. در ۲۰ سال اخیر ما حضور پررنگ و موفقی در دوسالانه براتیسلاوا داشتیم و جوایز متعددی گرفتیم؛ دو بار جایزه بزرگ نمایشگاه را در سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۱۹ دریافت کردیم و در دورههای مختلف جایزههای کوچکتر مانند سیب طلایی یا پلاک طلایی گرفتیم که آنها هم جایزههای معتبری هستند. همچنین در ادوار مختلف حضور فعال داوران را در این برنامه داشتیم و همینطور ورکشاپ که به تصویرگران برای استفاده از تجربههای جهانی کمک میکند.
بوذری همچنین درباره واکنش کانون به این ماجرا گفت: بسیار تلاش کردیم تا با مدیرعامل کانون در این مورد رایزنی کنیم. بارها از طرف انجمن تصویرگران و شورای کتاب کودک برای کانون پرورش فکری نامه رفته و درباره اهمیت موضوع و حضور ایران گفته شده است، اما به نظر میآید هیچکدام از مسئولان کانون علیرغم اینکه بخش بینالملل آنها بسیار تلاش کرد تا این مشکل را به شکلی حل کند و به شیوههای مختلف متوسل شده که بتواند مسئله اعزام نمایندگان ایران را به این برنامه برطرف کند، به این موضوع توجه نکرده و هیچ ارادهای از سوی مسئولان کانون وجود ندارد تا این اتفاق بیفتد.
این استاد دانشگاه هنر و تصویرگر در پایان اظهار کرد: چندین نامه ارسال شد و از خسران عدم حضور ایران در نمایشگاه گفتیم و تلاش کردیم تا با مدیرعامل کانون پرورش فکری جلسه حضوری داشته باشیم، اما نهتنها به نامهها جواب داده نشد بلکه هیچ اقدام مشخصی هم در این زمینه انجام نشد و به امروز رسیدیم که جلسات داوری در براتیسلاوا در حال برگزاری است؛ ولی متأسفانه داور ما از رفتن بازمانده است.
سحر ترهنده ـ مدیر هنری و عضو شورای کتاب کودک ـ که به عنوان داور در نمایشگاه دوسالانه بینالمللی تصویرگری براتیسلاوا دعوت شده است، نیز انصراف از حضور در این نمایشگاه را غیرحرفهای خواند و گفت: ۶۰ سال است که نمایشگاه براتیسلاوا برگزار میشود و این بیست و نهمین دوره آن بود.
او با اشاره به همکاری ۲۰ ساله خود با شورای کتاب کودک اظهار کرد: طی ۲۰ سال اخیر که از طریق بخش بینالملل شورای کتاب کودک و انجمن تصویرگران ایران با کانون پرورش فکری برای انتخاب نامزدها همکاری داشتیم، بخش بین الملل کانون، همکاری بسیار خوبی داشت و از حضور افراد در براتیسلاوا حمایت شد؛ به خاطر دارم یک یا دو دوره این امکان از سوی براتیسلاوا ایجاد شد که برای بخش ورکشاپ دو نفر از هر کشور حضور پیدا کنند و کانون با این مسئله همراهی کرد تا به جای یک نفر، دو نفر در این بخش به نمایشگاه دوسالانه بینالمللی تصویرگری بروند.
او معتقد است که حضور در چنین نمایشگاهی یک مسئله ملی است و محدود به کانون یا کارمندان آن نمیشده است؛ کانون پرورش فکری قرار بوده که در زمینه حضور ایران در نمایشگاه دوسالانه بینالمللی تصویرگری براتیسلاوا نقش حمایتی ایفا کند و راه را برای حضور هنرمندان و متخصصان ادبیات کودک در این نمایشگاه هموار سازد.
او گفت: نمایشگاه دوسالانه بینالمللی تصویرگری براتیسلاوا یکی از مهمترین و قدیمیترین گردهمایی های کتاب و تصویرگری کودکان است. در واقع از وقتی که آدمهای بزرگ در این نمایشگاه حضور داشتند و از زمان حضور فرشید مثقالی به عنوان داور در این نمایشگاه، سالهای بسیاری گذشته است.
این مدیر هنری و عضو شورای کتاب کودک ادامه داد: نمایشگاه بولونیا و نمایشگاه دوسالانه بینالمللی تصویرگری براتیسلاوا را میتوان از بزرگترین و قدیمیترین اتفاقات، گردهمایی و مسابقات مرتبط با ادبیات و کتاب کودکان دانست؛ این نمایشگاه بین المللی وجه بسیار مهمی دارد و حضور در آن همواره برای ایران ارزشمند و مغتنم بوده است؛ بر همین اساس ایران همواره تلاش کرده که با وجود تمامی فراز و نشیبها رابطه را با این نمایشگاه حفظ کند.
ترهنده ادامه داد: براتیسلاوا دریچه و پنجرهای بود که می توانستیم از درونش هنر تصویرگری خود را به جهانیان معرفی کنیم. بیش از هر چیزی برای خدشه دار شدن ارتباط ما با براتیسلاوا متاسف هستم؛ شکل نرفتن ما بسیار غیرحرفهای شد و در روز آخر به آنان اعلام شد که نمیتوانیم شرکت کنیم؛ شاید اگر چند ماه پیش که براتیسلاوا از ما دعوت کرد، دعوت را رد میکردیم بسیار حرفهای تر بود اما زمانی که دعوت پذیرفته شد، داورها مشخص شدند و سخنران برای سمپوزیوم که نشست بزرگی در کنار نمایشگاه برقرار شده دعوت شد، تمامی موانع برای اخذ ویزا از سوی براتیسلاوا برطرف شد و براتیسلاوا تمامی کاتالوگهای خود را با عکسهای ما منتشر کرد و ما یک روز مانده به سفر و دور مانده کانون پرورش فکری طی یک نامه رسمی اعلام کرد که ما حضور پیدا نمیکنیم.
ایسنا تا لحظه انتشار این خبر، در تلاش برای گفتوگو با نمایندهای از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای انعکاس نظرات بود که محقق نشد. ضمن اینکه در صورت ارائه پاسخی از سوی متولیان امر، متعاقبا ارسال خواهد شد.
انتهای پیام