/تحلیل/

اوکراین به سرنوشت افغانستان دچار می‌شود؟

«تصور بر حق بودن، راه را بر فساد نمی‌بندد. این اشتباهی است که آمریکا در افغانستان مرتکب شد و حالا اوکراین هم در همین مسیر قرار دارد».

به گزارش ایسنا، پایگاه خبری «۱۹۴۵» در گزارشی با بررسی چشم‌پوشی آمریکا بر تکرار اشتباهات افغانستان در اوکراین، نوشته است: "این روزها درخواست‌ها برای تشکیل یک نهاد بازرسی ویژه در راستای نظارت بر کمک‌های تسلیحاتی و مالی به اوکراین افزایش یافته است. کنگره آمریکا در ۲۰۰۹ یک «بازرسی کل ویژه برای بازسازی افغانستان» تشکیل داد که با نام اختصاری «سیگار» شناخته شد و هدف آن بررسی نحوه استفاده از بودجه‌های بازسازی بود که غرب به دولت وقت افغانستان می‌فرستاد. امروزه بسیاری خواستار تشکیل نهادی مشابه برای نظارت بر فساد جاری در اوکراین هستند.

کلنل پاتریک سالیوان، مدیر «مؤسسه جنگ مدرن» در آکادمی نظامی ایالات متحده (موسوم به وِست پوینت) باور دارد که تشکیل این نهاد ضروری است.

سالیوان در مطلبی که در وبسایت وست پوینت منتشر شده، اظهار می‌کند: «برکناری اخیر وزیر دفاع اوکراین این حقیقت تلخ اما مهم را یادآوری می‌کند که اوکراین از بحران فساد رنج می‌برد. درست است که اوکراین خود را حق‌به‌جانب می‌بیند و باور دارد که در این جنگ یک آرمان برحق را دنبال می‌کند، اما نباید چنین پنداشت که این راه را بر فساد می‌بندد. تصور برحق بودن و فساد می‌توانند در کنار هم وجود داشته باشند و نادیده‌گرفتن این حقیقت، اشتباهی است که ایالات متحده در افغانستان مرتکب شد؛ تجربه‌ای که عواقب آن ایجاب می‌کند تا از تکرار این اشتباه در اوکراین جلوگیری کنیم.»

سالیوان اعتراف می‌کند که رهبران آمریکا از همان ابتدا از فساد جاری در افغانستان آگاه بودند و این گزاره در مورد اوکراین هم صدق می‌کند. بااین‌وجود، به نظر نمی‌رسد که واشنگتن از اشتباه خود در افغانستان درسی گرفته یا سعی در اعمال نظارت کافی بر نحوه مصرف کمک‌های مالی و تسلیحاتی در اوکراین داشته باشد.

این تحلیلگر آمریکایی در گزارش خود می‌نویسد: ایالات متحده به اوکراین کمک مستقیم می‌کند و اقدامات نظارتی ما مشابه نظارت بر افغانستان است؛ امری که زمینه رشد خاموش فساد را فراهم می‌کند. در این جنگ هم مانند بحران افغانستان، دولت آمریکا حمایت مالی و تسلیحاتی هنگفتی از اوکراین به عمل آورده و گام‌های نظارتی کارآمدی اتخاذ نشده است.

ژنرال ارشد افغانستان سرنوشت کشورش را برای اوکراین پیش‌بینی می‌کند

ژنرال هیبت‌الله علیزی، رئیس ستاد ارتش ملی افغانستان در هنگام سقوط کابل به دست طالبان، می‌گوید: به باور من، آمریکا همان الگویی را در اوکراین در پیش گرفته که در افغانستان اجرا می‌کرد. در اوکراین باید کسی رهبری کند که از مقامات اطلاعاتی و نظامی بوده و فاسد نیست.

بروکراسی آمریکا موجب شکست دولت مرکزی افغانستان شد. اوکراین امروز به پشتیبانی نیاز دارد، اما آمریکا سال بعد نیاز امروزش را برآورده می‌کند!هیبت‌الله علیزی می‌گوید که آمریکا حمایت تدارکاتی کافی از افغانستان به عمل نیاورد و آموزش‌های پنتاگون به سربازان افغان، پاسخگوی نیاز آن‌ها در میدان نبرد با طالبان نبود.

او که در برخی از برجسته‌ترین مؤسسات آموزش نظامی جهان غرب تحصیل کرده، فرماندهی نیروهای ویژه افغانستان در نبرد با طالبان و القاعده را برعهده داشته و این به او یک چشم‌انداز منحصربه‌فرد در جنگ اوکراین می‌دهد.

علیزی می‌گوید: بروکراسی آمریکا موجب شکست دولت مرکزی افغانستان شد. هنوز به یاد دارم که آمریکایی‌ها می‌گفتند که وضعیت افغانستان عادی است، در حالی که از نظر استراتژی حمایت تدارکاتی، افغانستان وضعیتی بحرانی داشت. امروز هم در اوکراین همین اتفاق می‌افتد. اوکراینی‌ها همین امروز به حمایت و پشتیبانی نیاز دارند، اما آمریکا سال بعد نیاز امروزشان را برآورده می‌کند؛ وقتی که دیگر خیلی دیر است.

او می‌گوید که سربازان افغان در مناطقی از خاک افغانستان از پشتیبانی هوایی محروم بودند، که کارکشته‌ترین سربازان آمریکا و ناتو هم بدون پشتیبانی هوایی حاضر نمی‌شدند به آن مناطق پا بگذارند.

همچنین دولت افغانستان بارها خواستار برگزاری دوره‌های آموزشی عملیات شبانه بود. این درخواست از ۲۰۱۴ آغاز شد، اما وقتی برآورده شد که دیگر خیلی دیر شده بود.

به گفته علیزی، دولت مرکزی افغانستان در ۲۰۱۷، ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ باز هم بر این درخواست خود پافشاری کرد، تا اینکه در ۲۰۱۹ دوره آموزش عملیات هوایی شبانه برگزار شد، اما «دیگر خیلی دیر بود. در آن زمان طالبان قوی‌تر شده بود و قدرت هوایی و آموزش‌ها دیگر پاسخگوی آن وضعیت نبود.»

به گفته این ژنرال افغان که با روی کار آمدن طالبان از کشورش گریخته، آمریکا در اوکراین هم تأخیر و تعلل مشابهی را در پیش گرفته است.

درس‌های افغانستان فراموش شده‌اند

بی‌کفایتی و ناشایستگی فقط مشکل ارتش وقت افغانستان نبود. نهاد نظارتی «سیگار» در ۲۰۱۶ در گزارشی اظهار کرد که فساد همه‌گیر پس از حمله ائتلاف ناتو به افغانستان در ۲۰۰۱، مانع از به‌ثمررسیدن تلاش‌های آمریکا برای بازسازی این کشور شده است.

در این گزارش آمده است: فساد اجازه نداد که مأموریت آمریکا در افغانستان به ثمر بنشیند. دشمن‌تراشی و تحویل کمک‌ها به نظامیان طالبان، ناشی از آن بود که دولت آمریکا در سال‌های نخست بازسازی افغانستان توجه شایسته‌ای به مسئله فساد نداشت.

به گفته سالیوان، این اتفاق در اوکراین هم تکرار می‌شود.

او می‌گوید: ما در اوکراین در نقطه پایانی آغاز ایستاده‌ایم. اکنون زمان آن است که با الگوی ثابت‌شده «بازرس کل ویژه» به مسئله فساد رسیدگی کنیم. بعد از این دیگر فرصتی به دست نخواهد آمد."

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۹ مهر ۱۴۰۲ / ۰۵:۲۴
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1402070805355
  • خبرنگار : 71661