رتبه دهم تولیدات علمی ایران در حوزه ارائه خدمات سلامت در حوزه سالمندی

استادیار کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشکده علوم پزشکی اسدآباد گفت: ایران پس از ژاپن رتبه ۱۰ تا ۱۱ تولیدات علمی و مقالات پژوهشی در حوزه ارائه خدمات سلامت در زمینه سالمندی را دارد.

نادیا صنیعی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: سالمندی امروز یک چالش بزرگ به ویژه در کشورهای توسعه‌یافته بوده و تخمین زده می‌شود که تا سال ۲۰۵۰ بیش از دو میلیارد نفر از جمعیت دنیا به سن بالای ۶۰ سال و سن سالمندی برسند.

وی با بیان اینکه ۹.۶ درصد جمعیت کشور ایران نیز بالای ۶۰ سال هستند و تا سال ۱۴۳۰ جمعیت سالمندی کشور با چنین روندی به بیش از ۲۰ درصد خواهد رسید، افزود: سن سالمندی دورانی است که با افزایش سن توانمندی فردی، جسمی و روانی فرد کاهش می‌یابد و در این برهه از سن هر فرد آنچه اهمیت دارد این است که خدماتی را به این افراد ارائه دهیم که مراقبت خوبی را دریافت کنند و این دوران، دوران لذت‌بخشی برای آنها باشد و با چالش‌های سلامتی پیچیده مواجه نشوند.

صنیعی با اشاره به طرح تحقیقاتی و پژوهشی انجام شده خود در حوزه سلامت سالمندی به عنوان طرح خاتمه‌یافته دانشکده علوم پزشکی اسدآباد تصریح کرد: این طرح تحقیقاتی «بررسی تولیدات علمی ارائه خدمات سلامت به سالمندان» به روش کتاب‌سنجی بوده که جزو طرح‌های خاتمه‌یافته منتخب شش ماه نخست این دانشکده به شمار می‌رود.

وی با اشاره به طرح تحقیقاتی انجام شده خود بیان کرد: یکی از روش‌ها و متدهای علمی که وجود دارد و می‌توان رصد کرد چه پژوهش‌هایی در دنیا در حوزه ارائه خدمات سلامت سالمندی اجرا شده، استفاده از روش‌های کتاب‌سنجی است که این روش زیرمجموعه علمی‌سنجی بوده و ما نیز از این شیوه در طرح پژوهشی خود استفاده کردیم.

صنیعی اظهار کرد: کاری که انجام دادیم این بود که در یکی از پایگاه‌های برجسته دنیا به نام پایگاه اطلاعاتی web of science مقالات را بدون هیچ‌گونه محدودیت زمانی استخراج کردیم، در رابطه با این مقالات با استفاده از نرم‌افزارهایی که وجود دارد تحقیق کردیم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که تولیدات علمی ارائه خدمات سلامت در حوزه سالمندی افزایش چشمگیری داشته است.

وی ادامه داد: براساس این تحقیقات کمترین میزان تولیدات مقالات علمی و پژوهشی ارائه خدمات در حوزه سلامت سالمندی مربوط به سال ۱۹۸۷ میلادی و بیشترین میزان آن مربوط به سال ۲۰۲۲ بوده و از طرفی افراد و محققان بسیاری در دنیا به این پژوهش‌ها رجوع داشته‌اند و در پژوهش‌های خود از آن استفاده کرده بودند و بیشترین رجوع به این پژوهش‌ها در سال ۲۰۲۰ اتفاق افتاده است.

صنیعی مطرح کرد: نکته اینکه این کار را چرا انجام دادیم این بود که ببینیم مهمترین محققان و مجلات که این مقالات را منتشر کرده‌اند چه افرادی بودند؟ و چه کشورهایی در این زمینه با یکدیگر همکاری داشتند؟ و چه کشورهایی بیشترین تولیدات علمی را ارائه داده‌اند؟

وی افزود: به این نتیجه رسیدیم که آمریکا، اسرائیل، انگلستان، استرالیا، ژاپن و حتی ایران تولیدات علمی قابل توجهی در حوزه ارائه خدمات سلامت در حوزه سالمندی داشته‌اند و حتی همکاری علمی خوبی در این رابطه با یکدیگر انجام داده‌اند اما انگلستان تولیدات علمی آن در این زمینه بیشتر بوده است و مجلات برجسته دنیا این مقالات را چاپ کرده‌اند که همین امر اهمیت بسیار موضوع سالمندی را نشان می‌دهد.

صنیعی خاطرنشان کرد: مجلات جاما در حوزه علوم پزشکی، لندست و برخی مجلات دیگر جزو مجلات برجسته بوده که این‌مقالات را منتشر و چاپ کرده‌اند و این مجلات بیشترین رجوع را داشته‌اند.

این استادیار کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشکده علوم پزشکی اسدآباد یادآور شد: تحلیل واژگان نشان می‌دهد که مطالعات خدمات سلامت سالمندی در سردسته خدمات سلامت روان، ارائه خدمات سلامت اولیه و مراقبت‌های اولیه سالمندان و اپیدمیولوژی بیشتر کار شده است.

صنیعی خاطرنشان کرد: به پژوهشگران و محققان علاقمند ایران و دنیا پیشنهاد می‌دهیم اگر قصد انجام طرح‌های علمی و تحقیقاتی در حوزه سلامت سالمندی را دارند، تولیدات علمی آنها بیشتر در حوزه سلامت روان سالمندان، شیوع بیماری‌ها به ویژه بیماری‌های مزمن سالمندان و توانمندی سالمندان و ارتقاء سطح توانمندی این افراد در این دوران انجام شود.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۸ مهر ۱۴۰۲ / ۱۲:۰۵
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402070804968
  • خبرنگار : 50037