دکتر محمد مهدی برومندی پنج شنبه ششم مهرماه در دومین جشنواره ملی پسته شهرستان مه ولات اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی در کشوری مسئولیت سفره غذایی مردم را برعهده دارد که جزء مناطق خشک و نیمه خشک دنیا و متوسط بارندگی آن کمتر از ۲۴۰ میلیمتر است.
وی عنوان کرد: علیرغم اینکه آب به عنوان مهمترین نهاده در بخش کشاورزی است، اما طی سالهای اخیر این میزان بارندگی کاهش بیشتری داشته است.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیا اینکه وزارت جهاد کشاورزی مسئول تأمین غذای ۹۰ میلیون جمعیت کشور در شرایط سخت تحریم است، اظهار کرد: در حال حاضر ۸۰ میلیون نفر جمعیت کشور و باقی نیز میهمان از کشور افغانستان و سایر مناطق هستند.
وی با اشاره به اینکه در جنگ اقتصادی هدف سفرههای مردم و بخش کشاورزی است، تصریح کرد: کشاورزان و تولیدکنندگان سربازان این جنگ اقتصادی هستند و ما باید به عنوان بخش کشاورزی غذای مردم را تأمین کنیم.
برومندی عنوان کرد: در این شرایط بسیار سخت، تغییر اقلیم و مجموعه اتفاقات و موانعی که برای تولید در کشور وجود دارد و سیاست گذاریهای درستی که برای توسعه اقتصادی ایران در این دولت انجام شد، علاوه بر اینکه تأمین غذای ۹۰ میلیون نفر جمعیت در داخل کشور انجام شده تولید مازاد بر مصرف داشتهایم.
وی در همین خصوص خاطرنشان کرد: سالیانه حدود ۶ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل از صادرات محصولات کشاورزی داشتهایم که از این میزان بیش از ۳ میلیارد دلار آن متعلق به حوزه باغبانی کشور است.
وی با بیان اینکه از این ۳ میلیارد دلار حدود یک میلیارد دلار مخصوص محصول پسته کشور است، خاطرنشان کرد: از ۳ میلیون هکتار باغات کشور ۵۱۲ هزار هکتار آن مربوط به باغات پسته است که از این میزان ۱۳۰ هزار هکتار در خراسان رضوی است.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، خراسان رضوی را خواستگاه پسته در ایران دانست و گفت: متوسط تولید پسته در خراسان رضوی نسبت به متوسط کشور بسیار بالاتر است.
۶ میلیون تن غذای کشور در خراسان رضوی تولید میشود
وی با اشاره به اینکه شهرستان مه ولات قطب و نگین تولید پسته ایران است، اذعان کرد: حدود ۶ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی و غذای کشور در خراسان رضوی تولید میشود که این نشان میدهد استان بسیار مهمی است.
برومندی سطح زیر کشت باغبانی را ۳ میلیون هکتار اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه حدود ۲۵ میلیون تن محصول کشاورزی باغی تولید و بیش از ۳ میلیارد دلار درآمد ارزی دارد، میطلبد در شرایط تحریم برنامه ریزی و سیاست گذاری دقیقی برای پایداری تولید داشته باشیم.
وی با تاکید براینکه باید آب و خاک به عنوان منابع پایه تولید را حفظ و به نسلهای آینده منتقل کنیم، افزود: در شرایطی که با تغییر اقلیم مواجه هستیم، در تولید و روشهای تولید و باغداری حتماً باید تجدید نظر کنیم.
برومندی با بیان اینکه با توجه به تغییر اقلیم باید به سمت باغداری مدرن، توسعه یافته، دانش بنیان و دانش محور حرکت کنیم که این الزامات خاص خود را دارد، بر تولید غذای سالم تاکید و اظهار کرد: امروز ساز و کار تجارت و مصرف در دنیا کاملاً تغییر کرده و روشها در کشورهای مختلف دنیا روز به روز سخت گیرانه تر میشود.
۳ درصد پسته تولیدی به اتحادیه اروپا صادر میشود
وی با اعلام اینکه دنیا اصرار دارد بداند غذایی که تولید میشود کجا و با چه کیفیتی بوده است، گفت: اکنون ۱۳ درصد پسته تولیدی ما به اتحادیه اروپا صادر میشود، جزء کشورهایی در دنیا هستیم که کمترین کود و سم را مصرف میکنیم.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم در بازار تجارت جهانی باقی بمانیم و رقابت کنیم باید کار علمی انجام دهیم، پیشنهاد داد: تمامی باغات پسته شهرستان مه ولات به عنوان قطب تولید پسته کشور و استان شناسنامهدار شوند.
وی افزود: اگر شناسامه باغات صادر شود خواهیم دانست که باغ متعلق به چه کسی، چند هکتار، چه گونه و رقمی کشت و چند ساله است، حتی مجموعه عملیاتهای کشاورزی آنجام شده در باغ ثبت خواهد شد.
برومندی تصریح کرد: در راستای باغداری مدرن و حضور در بازارهای جهانی باید طی سالیان آینده شناسه تولید برروی محصولات وجود داشته باشد، همچنین با توجه به مسئله تغییر اقلیم با آینده پژوهی باید تحقیق کنیم که طی ۱۰ سال آینده چه اتفاقی برای باغات پسته منطقه باید بیفتد.
وی گفت: تغییر اقلیم فقط کمبود آب نیست بلکه تغییر کیفیت و شور شدن آب تمامی معادلات تولید و فیزیولوژی گیاه را بر هم می زند، وقتی آب شور شود بر نیاز سرمایی پسته هم اثر خواهد گذاشت.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: ارقام متناسب با تغییر اقلیم و شرایط کشور و منطقه باید تولید شود، همچنین باید بتوانیم نهال سالم گواهی شده عاری از ویروس و مخصوص اقلیم منطقه برای شهرستان داشته باشیم.
وی با بیان اینکه باید در این شرایط مراقب سفره مردم و پایداری تولید باشیم، افزود: طی چند روز آینده در سطح ملی برای پسته کشور یک مجری تعیین خواهد شد.
برومندی بیان کرد: فاصله بسیاری بین باغدار پیش رو با متوسط تولید در شهرستان که ولات وجود دارد، میطلبد بخش آموزش و ترویج، تحقیقات و اجرا اقداماتی که باغدار پیش رو انجام میدهد را به سایر باغداران انتقال دهند.
باید الزامات جهانی را برای صادرات و تولید تجاری داشته باشیم
وی همچنین تصریح کرد: باید الزامات جهانی را برای صادرات و تولید تجاری داشته باشیم، همچنین باید ترمینالهای ضبط پسته و انبارها ساماندهی شود و برای اینکه محصول سالم به بازار خارجی صادر شود کمک کنند، در غیر این صورت امکان دارد از بازار جهانی حذف شویم.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: باسیاست گذاریهای دقیقی که در وزارتخانه داشتیم توانستیم تولید را در واحد سطح افزایش دهیم، باید کودهای ازته، پتاسه، فسفاته به صورت یارانهای در اختیار باغداران قرار گیرد و این حق کشاورزان است.
وی جهش تولید در دیمزارها را از دیگر اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم برشمرد و ادامه داد: اگر چه قطع برق و انرژی مشکلات بسیاری را به وجود آورده اما تلاش میشود از انرژیهای نو تجدیدپذیر استفاده کنیم.
برومندی افزود: هر کیلووات انرژی خورشیدی ۳۵ میلیون تومان هزینه دارد که طی ۴ سال برگشت میکند، در بدترین نقاط ایران چند صد درصد به لحاظ مکانی و شرایط خوبی که داریم در استفاده از انرژی خورشیدی جلوتر از اروپا هستیم.
وی تشریح کرد: در گلخانههای استان یزد و فارس به صورت پایلوت این کار را شروع کردیم و به نتیجه خوبی هم رسیدهایم، تلاش میشود این طرح را در تمامی کشور اجرا کنیم.
ضرورت استفاده از روش های نوین آبیاری
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: به دلیل محدودیت منابع ابی در شهرستان مه ولات حتماً باید از روشهای نوین آبیاری استفاده کنیم، امادگی داریم تصمیمی در خصوص این منطقه برای اجرای ابیاری زیر سطحی بگیریم.
وی همچنین از پیگیری برای تعهد ارزی در جلسه ستاد عالی پسته کشور خبر داد و گفت: برخی از مشکلاتی که داریم خارج از بخش کشاورزی است و تصمیم گیری در خصوص آن برعهده ما نیست.
برومندی افزود: اگرچه تمامی بانکهای تجاری باید ۱۵ درصد منابع خود را به بخش کشاورزی تسهیلات بدهند اما این قانون به خوبی اجرایی نمیشود، میطلبد کمک بیشتری به این بخش بشود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: باید برای کشاورزی و توسعه پایدار از همه ظرفیتها استفاده نمود. باید در این بخش آینده پژوهی داشته و برای باغداری نوین تلاش کنیم.
در پایان مراسم از تمبر اختصاصی دومین جشنواره ملی پسته شهرستان مه ولات رونمایی شد.
انتهای پیام