معاون رئیس جمهور:

عدالت بین استانی را باید به خوبی اجرا کنیم

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت:در برنامه هفتم رشد ۸ درصدی را در اقتصاد هدف‌گذاری کردیم که برخی معتقد هستند این رشد امکان‌پذیر نیست، اما ما اعتقاد داریم با توجه به مجموع منابع در اختیار و زمینه‌های افزایش بهره‌وری در کشور می‌توانیم به این هدف دست پیدا کنیم.

داوود منظور امشب، ۶ مهرماه، در جلسه شورای اداری استان خراسان رضوی و تقدیر از برگزیدگان جشنواره شهید رجایی اظهار کرد: همه مدیران در استان جهادی کار می‌کنند و دستاوردهای تلاش شما در شاخص‌های کلان استان کاملا مشهود است. در بسیاری از شاخص‌های کلان، وضع استان از متوسط کشور بهتر بوده، در نرخ مشارکت اقتصادی بالاتر و در نرخ بیکاری پایین‌تر است. در ماه گذشته نرخ تورم در خراسان رضوی ۱.۶ درصد و در کل کشور ۲ درصد بود.

وی افزود: شما در استان تنها به ساکنین خدمات ارائه نمی‌دهید، بلکه میزبان ده‌ها میلیون زائر هستید که توفیق بزرگی است. حضرت رضا(ع) خودشان پاسخگوی این زحمات خالصانه خواهند بود. این توفیق خدمت‌گزاری در مجاورت امام رضا(ع) فرصت مغتنمی است.

منظور با طرح این سوال که الگوی یک مدیر و یک مدیریت تراز جامعه اسلامی و تفاوت ما با مدیران دیگر کشورها که به سبقه اسلامی بودن ممتاز نیستند، چیست، عنوان کرد: آنچه یک مدیر اسلامی انجام می‌دهد، گرچه خدمت به مردم بوده اما در جهت رضایت خداوند متعال است. این نیت کار را متفاوت می‌کند. در همه کشورها به مردم خدمات می‌دهند، اما این خدمت‌رسانی که ما و شما انجام می‌دهیم و نیت ما این است که رضایت خداوند را هرچه بیشتر تامین کنیم، کار ما را از دیگران متفاوت می‌کند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: در این مسیر سختی کار دیگر معنی ندارد. هرچه سخت‌تر تلاش می‌کنیم، شیرین‌تر است. این الگوی دفاع مقدس است، تا جایی که ما حاضر هستیم در خدمت‌رسانی جان خود را در راه رضای خداوند و خدمت به جامعه اسلامی بر کف دست بگذاریم. شهدا الگوی موفقیت یک جامعه اسلامی هستند، بنابراین اگر می‌خواهیم در تراز جامعه اسلامی خدمت‌رسانی کنیم، بیش از هر چیز نیات خالصانه و توجه ویژه به رضایت الهی را در دستور کار خود قرار می‌دهیم.

وی اضافه کرد: این روحیه باعث می‌شود از دشمن و از تحریم نترسیم. اگر همه کشورها مقابل ما بایستند، باز هم « ما می‌توانیم» را سرلوحه خودمان قرار می‎‌دهیم. این همان کاری است که ما در بیش از چهار دهه بعد از انقلاب انجام دادیم و ادامه خواهیم داد. این رمز شکست دشمن است. اگر این میزان از تحریم‌ها و فشارها بر هر کشور دیگری وارد شده بود، تاب مقاومت نداشتند، کمااینکه بسیاری از کشورها تسلیم یا برچیده شدند.

رمز موفقیت ما الگوی شهید سلیمانی است

منظور با بیان اینکه رمز موفقیت ما الگوی شهید سلیمانی است، عنوان کرد: وقتی شهید سلیمانی برای دفاع از کیان اسلام به خارج از کشور رفتند، هیچ منبع مالی با خودشان نبردند، هیچ امکاناتی نداشتند و عِده و عُده از کشور نبردند، بلکه خودشان تنها رفتند و توانستند ریشه داعش را بخشکانند و سلفی‌گری افراطی در منطقه را مهار کنند. شهید سلیمانی توانست منابع لازم و نیروهای را به گونه‌های مختلف تجهیز کند و حشدالشعبی، فاطمیون و زینبیون را به کار گیرد. این هنر یک مدیر اسلامی است، در شرایطی که هیچگونه امکاناتی ندارد امکانات خلق می‌کند تا به هدف خود برسد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور خطاب به مدیران دستگاه‌های اجرایی گفت: بسیاری از کارها در خراسان رضوی متکی به بودجه نبوده و شما منبع خلق کردید. آنچه دولت تامین می‌کند نسبت به آنچه شما انجام می‌دهید، ۱۰ درصد هم نیست، نمک منابعی است که تجهیز کردید و به کار گرفتید تا این گزارش‌ها تحقق پیدا کند. ما همه باید یاد بگیریم با همه محدودیت‌ها در منابع کشور، منبع بیافرینیم.

وی بیان کرد: نقش یک مدیر تنها هزینه کردن نیست، بلکه نقش مهم‌تر وی خلق و تولید منبع است. ما در کشوری زندگی می‌کنیم که همه امکانات و منابع مختلف در اختیارمان قرار دارد، از منابع انسانی شایسته، توانمند و ارزشمند تا منابع معدنی، طبیعی و انفال گسترده. در مواردی که با محدودیت مواجه هستیم باید آن را برطرف کنیم.

انتقال آب از سرچشمه‌های هزارمسجد باید با سرعت انجام شود

منظور با اشاره به اینکه مهم‌ترین محدودیت در کشور ما کم‌آبی بوده که توسعه در کشور را با محدودیت مواجه کرده است، تصریح کرد: شما مدیران در خراسان رضوی نشان دادید مساله کم‌آبی قابل مدیریت است و می‌توانیم سازگار با مساله کم‌آبی خدمات خود را بدون توقف ادامه دهیم. طرح‌های آبرسانی و طرح سد دوستی یکی از این ابتکارات و افتخارات است. طرح دیگر در زمینه حل مشکل آب مشهد انتقال آب از سرچشمه‌های هزار مسجد بوده که بخشی از زیرساخت‌ها ایجاد شده، مهار آب در حال انجام است و این پروژه باید با سرعت انجام شود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: علاوه بر تامین آب و طرح‌های انتقال آب حتما باید در زمینه بهره‌وری آب نیز بیش از گذشته تلاش کنیم. به ویژه این استان که قطب کشاورزی است باید ابتکارات جدیدی را دنبال کند. روش‌های جدید آبیاری در نقاط مختلفی از کشور تجربه و دوره آبیاری قطره‌ای و غرقابی تمام شده است. سپاه شیوه‌ای را تجربه کرده که بر اساس آن می‌توانیم با روش‌هایی در خاک زیر سطح نمناک و با آب بسیار کم، محصول بسیار زیادی تولید کنیم. باید این روش‌ها را توسعه دهیم.

وی خاطرنشان کرد: این زیبنده کشور نیست که ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار صرف واردات محصولات کشاورزی کرده و حتی کنجاله سویا و خوراک دام وارد کند. با تمرکز بر یونجه به عنوان خوراک دام می‌توانیم صرفه‌جویی داشته باشیم. هرجایی این امکان وجود دارد که آب استحصال کنیم و آن را به کار بگیریم، باید اجرا کنیم اما در کنار آن حتما باید بر صرفه‎‌جویی تمرکزی بیشتری داشته باشیم.

منظور ادامه داد: باید در بخش صنعتی از صنایع کم‌آب‌بر و در تولیدات محصولات کشاورزی از محصولات کم‌آب‌بر استفاده کنیم. استفاده از پساب و بازچرخانی آن یکی از روش‌های مهم تامین آب است. یک خط انتقال آب بسیار مهم و بزرگ از دریای عمان با منابع شرکت‌های سرمایه‌گذار، عمدتا شرکت‌های معدنی و با استفاده از فعال‌سازی منابع معدنی در مسیر این خط انتقال در حال اجرا است و تا مشهد ادامه پیدا خواهد کرد. این یک روش تامین آب بسیار گران‌قیمت است و اگر لازم باشد باید این پروژه را اجرا کنیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: طرح انتقال آب از منطقه سرانی در خراسان شمالی را شروع کردیم. این یک شیوه جدید تامین آب است. دغدغه استان در خصوص آب با تدبیر استاندار و اهتمام شرکت آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب استان مدیریت خواهد شد و نگرانی جدی نخواهیم داشت، هر چند کار دشواری در پیش است.

 تکلیف خود می‌دانیم که عدالت بین استانی را به خوبی اجرا کنیم

وی با بیان اینکه ما در سازمان برنامه و بودجه تکلیف خود می‌دانیم که عدالت بین استانی را به خوبی اجرا کنیم، عنوان کرد: اعتقاد داریم شاخص‌های توسعه در همه ابعاد زیرساختی، انرژی، راه‌های مواصلاتی، سرانه تخت‌های بیمارستانی و سرانه‌های آموزشی باید به یک توزیع عادلانه بین استان‌ها نزدیک شود. با وجود اینکه خراسان رضوی برخوردار محسوب می‌شود، اما همچنان در برخی شاخص‌های توسعه نسبت به متوسط کشور عقب‌ماندگی‌هایی دارد. تلاش می‌کنیم این شاخص‌ها را در برنامه‌ریزی‌های آینده به ویژه برنامه پنج ساله هفتم و بودجه‌های سالانه بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.

منظور بیان کرد: خراسان رضوی ظرفیت بسیار بالایی در گردشگری سلامت و زیارتی دارد. بعد از کرونا تجربه نشان داد که اقتصاد استان به قبل و بعد کرونا قابل تقسیم شده است. باید ظرفیت گردشگری زیارتی و سلامت را تقویت و حتما در برنامه پنج ساله هفتم در الگوی توسعه استان روی این محورها تمرکز کنیم. سازمان برنامه و بودجه باید سند آمایش و نقشه راه استان را بازنگری و تکمیل کند. تکمیل زیرساخت‌های مواصلاتی و طرح قطار پرسرعت باید در اولویت باشد. طرح حرم تا حرم باید در اولویت تکمیل قرار گیرد.

جذب دانشجوهای خارجی در پزشکی و مهندسی باید در چند سال آینده مورد توجه قرار گیرد

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور خاطرنشان کرد: یکی از مزیت‌های نسبی استان نقش آن در ترانزیت منطقه‌ای است. با تکمیل کریدور خط آهن شمال-جنوب این ظرفیت مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت. خط آهن چابهار به سرخس جزو اولویت‌های ما است که باید با سرعت تکمیل شود. این استان قطب فرهنگی و آموزشی است. ظرفیت دانشگاه‌های استان، دانشجوپذیری و جذب دانشجوهای خارجی در پزشکی و مهندسی جزو ظرفیت‌هایی است که در چند سال آینده باید به آن توجه بیشتری داشته باشیم. انرژی نیز باید در اولویت باشد. خواف منطقه بی‌نظیری برای تولید انرژی بادی است که باید به صورت حداکثری از این ظرفیت استفاده کنیم.

وی با اشاره به اینکه نقش سازمان برنامه و بودجه این است که مجموعه خدمات ارزشمند دستگاه‌های اجرایی را پشتیبانی کند، تصریح کرد: آمادگی داریم برای هر استان متناسب با ظرفیت‌هایی که فراهم است در زمینه مزیت‌های نسبی برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری کنیم. استاندار نیز باید تکمیل نقشه راه و سند آمایش را در دستورکار قرار دهند. ما در سازمان، خود را مسئول رشد اقتصادی کشور می‌دانیم. اگر برنامه‌های ما خوب تدوین و اجرا و بودجه‌های کشور متناسب با برنامه تنظیم شود، می‌تواند به تحقق رشد بالا در کشور منجر شود.

رشد اقتصادی ۷.۸ درصدی در سه ماهه اول سال جاری

منظور افزود: ما در برنامه هفتم رشد ۸ درصدی را در اقتصاد هدف‌گذاری کردیم که برخی معتقد هستند این رشد امکان‌پذیر نیست، اما ما اعتقاد داریم با توجه به مجموع منابع در اختیار و زمینه‌های افزایش بهره‌وری در کشور می‌توانیم به این هدف دست پیدا کنیم. در سه ماهه اول امسال به رشد ۷.۸ درصدی رسیدیم که باید این رکورد را ادامه دهیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ما منابع زیادی را استفاده می‌کنیم که باید در نحوه استفاده از آن‌ها بازنگری کنیم. ۲۵۰ میلیارد متر مکعب گاز به اندازه کل گاز اروپا در سال مصرف می‌کنیم که شیوه‌های مصرف باید بازنگری شود. این حجم مصرف انرژی تا ۳۰ درصد قابل صرفه‌جویی است، بنابراین باید بتوانیم صرفه‌جویی در مصارف سوخت را در بخش حمل‌ونقل، خانگی و صنعت انجام دهیم که این صرفه‌جویی می‌تواند به عنوان منبع مولد جدید مورد استفاده قرار گیرد.

وی با بیان اینکه انتظار ما این است در سند آمایش جدید به موضوع بهره‌وری در همه حوزه‌ها بپردازیم، عنوان کرد: بنای ما این است که یک‌سوم رشد را از بهره‌وری تامین کنیم. بخش‌های سخت‌افزاری، زیرساختی و سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف می‌توانند به عنوان مکمل کمک کنند تا رشد ۸ درصدی را محقق کنیم.

بنای ما این است تا پایان سال تورم به زیر ۳۰ درصد کاهش پیدا کند

منظور بیان کرد: سیاست‌های اقتصادی دولت توانسته موضوع تورم را که در سال گذشته فشار زیادی به مردم وارد کرده بود، به تدریج مهار کند. سال گذشته تورم بالایی داشتیم که چاره‌ای نبود؛ زیرا امکان ادامه نرخ ارز پایین وجود نداشت. خوشبختانه در حال حاضر تورم در حال فروکش کردن و کنترل است. چهارماه است که به تورم ماهانه دو درصد رسیدیم و این ماه تورم بخش کالاهای خوراکی به ۱.۶ درصد رسید. بنای ما این است این عدد را به ۱.۵ برسانیم و تا پایان سال نیز تورم به زیر ۳۰ درصد کاهش پیدا کند، در حالی که سال گذشته تورم ۴۶.۵ درصد بود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: سیاست‌های ارزی کشور در خدمت تامین کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای قرار گرفته، تامین ارز مورد نیاز صنعتگران و تولیدکنندگان به خوبی انجام می‌شود و تامین ارز ما در ماه اول ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده است. اقتصاد کشور ما علی‌رغم تحریم توانسته به نوعی سازگاری با تحریم دست پیدا کند، البته تلاش کشور این است که سایه تحریم را از سر اقتصاد کشور کم کند.

وی ادامه داد: دیپلماسی که رئیس جمهور انجام و در دستور کار قرار داده است؛ تعامل با سازمان‌های بین‌المللی و پیوستن به شانگهای و بریکس اتفاقات مهمی است که در کاهش فشار تحریم اثرگذار خواهد بود. به هر تدبیر اقتصاد ما مسیر خود را پیدا کرده و اقتصاد مقاومتی توانسته جایگاه خود را پیدا کند.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۶ مهر ۱۴۰۲ / ۲۳:۰۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402070604222
  • خبرنگار : 50107