به گزارش ایسنا، به نقل از africanews، روز یکشنبه، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه پایان همکاری نظامی کشورش با نیجر را اعلام کرد و گفت: به دنبال کودتای نظامی که در ژوئیه گذشته به برکناری محمد بازوم، رئیسجمهوری سابق نیجر منجر شد، نیجر دیگر کشوری نیست که تمایل به مبارزه با تروریسم داشته باشد.
در واکنش به این اظهارات یکی از شهروندان نیجر گفت: خیلی وقت است که فرانسه ارتش خود را به اینجا آورده، اما هنوز نتوانسته برای مبارزه با تروریسم کاری کند. پس حتماً انگیزههای دیگری از حضور در اینجا دارند. از حضورشان خوشحال نیستیم، چون خوب میدانیم که حضورشان ذرهذره ما را نابود میکند. ما برادران و رزمندگان زیادی را در این مدت از دست دادیم.
یکی دیگر از شهروندان نیامی با تاکید براینکه نیجر هیچ احتیاجی به حضور فرانسه در این کشور ندارد، گفت: ارتش فرانسه باید فوراً از اینجا برود. آنها میگویند دهههاست که به ما کمک میکنند، اما ما تغییری ندیدهایم؛ پس به آنها نیازی نداریم. فقط میخواهیم که فرانسویها از کشور ما خارج شده و به خانهشان بروند تا ما در کشورمان زندگی کنیم.
انتظار میرود که ۱۵۰۰ نظامی فرانسوی حاضر در نیجر تا آخر سال میلادی جاری این کشور آفریقایی را ترک کنند.
این در حالی است که پیشتر مقامات فرانسه از جمله امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری این کشور مدعی بودند که قراردادهای نظامی فرانسه و نیجر میان دولت فرانسه و دولت «منتخب» سابق نیجر امضا شده و پاریس تنها به درخواست محمد بازوم، رئیسجمهوری برکنارشده این کشور نیروهایش را از نیجر خارج خواهد کرد.
یک شهروند نیجری با حضور در خیابانهای پایتخت این کشور گفت: من خوشحالم، بسیار بسیار خوشحال. فرانسه باید میرفت. دیگر کاری با فرانسویها نخواهیم داشت.
ماکرون در اظهارات یکشنبه خود تصریح کرد که سفیر فرانسه و اعضای هیئت دیپلماتیک کشورش در نیجر در همان روز به کشورشان بازمیگردند و نیروهای نظامی هم تا پایان سال نیجر را ترک خواهند کرد.
این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که شورای نظامی حاکم در نیجر پرواز هواپیماهای فرانسوی بر فراز آسمان این کشور را ممنوع اعلام کرد.
فرانسه نیجر را هم از دست داد
نیجر یکی از تازهترین کشورهای میزبان پایگاههای به اصطلاح «ضدتروریستی» فرانسه است که خواستار تخلیه این پایگاهها شده است. گینه، بورکینافاسو و مالی هم در ادوار گذشته یکی پس از دیگری پایگاههای نظامی فرانسه در خاک خود را تعطیل کردهاند.
کودتای نظامی اخیر نیجر علیه دولت غربگرای این کشور پنجمین کودتای نظامی موفق است که از زمان استقلال نیجر در سال ۱۹۶۰ در این کشور صورت میگیرد. نخستین کودتا در سال ۱۹۷۴ اتفاق افتاد و سپس در سالهای ۱۹۹۶، ۱۹۹۹ و ۲۰۱۰، این کشور شاهد کودتای نهادهای نظامی بود.
نیجر برای فرانسه از اهمیت بالایی برخوردار بود، زیرا این کشور دارای منابع غنی اورانیوم ارزانقیمت است؛ فلزی که پس از استخراج، از طریق گینه و بورکینافاسو به شکلی امن منتقل میشد. اما حالا فرانسه هم در تامین اورانیوم موردنیاز خود به مشکل خورده است و هم در انتقال امن آن.
از سوی دیگر، ارتباط میان شمال آفریقا و آفریقای مرکزی و همچنین دریای سرخ از طریق نیجر ممکن است. در غیاب سودان، لیبی و مالی، نیجر گذرگاه امنی بود برای دسترسی به قلب آفریقا.
علاوه بر راه زمینی، آسمان نیجر نیز برای اروپا باز بود و هواپیماهای اروپایی از حریم هوایی این کشور گذر میکردند اما حالا پس از کودتا، آسمان این کشور به روی هواپیماهای اروپایی بسته شده و این هواپیماها باید مسافت بیشتری را طی کنند.
انتهای پیام