آسیب‌شناسی نظام آموزشی از زبان دانش‌‎آموزان دیروز، دانشجویان امروز

نظام آموزشی، مهم‌ترین بخشی است که توسعه کشورها را رقم می‌زند و دانش‌آموزانی که در آزمون سراسری به موفقیت رسیده‌اند، دارای تجربه‌های ارزشمندی هستند که برای دانش‌آموزان مفید و برای سیاست‌گذاران نظام آموزشی که به دنبال تحول در این سیستم هستند، راهگشای مفیدی است. به نظر دانش‌آموختگان دبیرستان فرزانگان کاشان، تشویق فرزندان، تدریس معلم و  اعتماد به نفس مهم‌ترین راز موفقیت دانش‌آموزان است.

زهرا قصابی، دارنده رتبه ۲۸ رشته ریاضی در کنکور سراسری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: صمیمیت بچه‌ها برای یادگیری درس مؤثر بود. کلاس دوازدهم به دلیل کم بودن تعداد دانش آموزان کلاس، معلم با بچه‌ها بیشتر صمیمی است و فرایند آموزش هم بدون استرس انجام می‌شود تا کادر مدرسه اجازه ندهند که شرایط استرس دانش آموزان بیشتر شود.

وی اظهار کرد: دانش‌آموزانی که مهارت‌های زندگی را یاد نگرفته‌اند، با هم به رقابت می‌پردازند به خصوص در سال دوازدهم که بچه‌ها ترجیح می‌دهند تحلیل آزمون‌ها را با هم مقایسه کنند که گاهی اوقات باعث ضعف اعتماد به نفس آنها می‌شود.

دارنده رتبه ۲۸ رشته ریاضی در کنکور سراسری با مهم خواندن نقش معلم در موفقیت دانش‌آموزان، افزود: اهمیت و اثربخشی معلم، هم در تدریس و هم در شیوه رفتار او با دانش‌آموزان ظاهر می‌شود که باید باعث ایجاد انگیزه و علاقه فراگیر شود. معلمی که نیازهای روحی و روانی دانش‌آموزان را بداند، بهتر می‌تواند کلاس را مدیریت کند.

وی تأکید کرد: معلم اگر مطلب خارج از کتاب بگوید باید متناسب با شرایط کلاس و آمادگی دانش‌آموزان باشد تا اثربخش شود در غیر این صورت باعث کم‌حوصلگی آنها می‌شود.

قصابی در مورد مقایسه مدارس دولتی و تیزهوشان گفت: توجه دانش‌آموزان به درس و انگیزه آنها برای موفقیت است که فضای آموزشی را تقویت می‌کند و گرنه معلم مدرسه فرزانگان و برخی مدارس دولتی یک نفر است.

دارنده رتبه ۲۸ رشته ریاضی در کنکور سراسری، افزود: دانش‌آموزان به یاد داشته باشند که تصمیم گیرنده باشند و مشاوران فقط می‌توانند راهنمایی ‌کنند تا درست تصمیم بگیرند، اما نباید تحت تأثیر دیگران بوده و تسلیم اراده آنها شوند.

وی اظهار کرد: حضور در کلاس، تضمین موفقیت دانش‌آموزان نیست و نباید ملاک نمره سال دوازدهم باشد، زیرا برخی دانش‌آموزان می‌توانند زمان مفید خود را در بیرون از کلاس تأمین کنند و در مدرسه رفع اشکال کنند و با مطالعه منظم، مستمر و هدفمند در کنار آمادگی روحی و ذهنی به موفقیت برسند.

قصابی با اشاره به کنکور امسال تصریح کرد: سختی و اشتباه سؤال‌های کنکور امسال همه را غافلگیر کرد و داوطلبان سال‌های آینده باید خودشان را برای این مدل سؤال‌های سخت و پیچیده آماده کنند.

دارنده رتبه ۲۸ رشته ریاضی در کنکور سراسری، تصریح کرد: همه داوطلبان کنکور برای موفقیت، نیازمند کتاب‌های درسی و کمک‌درسی هستند، اما با نمره ضعیف در یک آزمون، نباید نگران آزمون‌های بعدی شده و دلسرد شوند، بلکه باید به آینده درخشان خود فکر کنند و با کمک مشاوران و راهنمایان خوب در مسیر درست حرکت کنند.

دانش آموزان، یک منبع غیر از کتاب درسی هم مطالعه کنند

همچنین مریم تحقیقی، صاحب رتبه ۱۷۲ کنکور سراسری در گروه ریاضی به ایسنا، گفت: بهترین خاطره من سال دهم بود که آموزش‌های مجازی دوره کرونا تمام شد و کلاس‌ها حضوری بود و ما شیرینی درس خواندن در کنار بچه‌ها را تجربه کردیم.

وی افزود: خانواده‌ها بهترین مشاور برای فرزندان هستند و احترام خانواده به فعالیت فرزندان در موفقیت آنها اثربخش است، اما نباید خواسته‌های خود را به فرزندان تحمیل کنند.

تحقیقی افزود: معلمان بهتر است که از آغاز سال تحصیلی، برای تدریس خود برنامه‌ریزی و مطابق بودجه‌بندی تدریس کنند تا مجبور نشوند ترم دوم را به سرعت طی کنند و باعث استرس دانش‌آموزان شوند. باید یاد بگیریم که هدف مشخص داشته باشیم و به خود امید بدهیم که از سختی کار خسته نشویم.

وی با اشاره به تدریس برخی درس‌ها در دبیرستان تصریح کرد: برخی درس‌های عمومی فدای موضوع‌های غیردرسی می‌شود و برخی درس‌ها مثل سلامت و بهداشت هر چند که نیاز جامعه امروز است، اما باید در دوره اول یا سال‌های پایین تدریس شود تا در سال دوازدهم، تعداد درس‌ها کم شده و فرصت برای فهم درس‌ها باشد.

صاحب رتبه ۱۷۲ کنکور سراسری در گروه ریاضی هدف‌گذاری را مهم‌ترین شرط موفقیت دانست و تأکید کرد: دانش آموزان و به خصوص داوطلبان کنکور باید هدف داشته باشند تا به نتیجه دلخواه برسند. برای درس‌ها، وزن خاص آن را تعیین کنند تا بعد از عید خسته نشوند و فرصت‌های خود را بر اساس برنامه‌ریزی واقع‌گرایانه به پیش ببرند.

تحقیقی گفت: دانش آموزان، استراحت را فراموش نکنند. برای هر موضوع درسی یک منبع غیر از کتاب درسی مطالعه کنند تا هم یادگیری آنها عمیق‌تر شود و هم بتوانند مطالب اصلی را مرور کنند. هر صبح را با خود تشویقی شروع کنند و شب نیز خود را تشویق کنند که روز موفقی داشته‌اند.

این دانش‌آموز دبیرستان فرزانگان کاشان افزود: منابع مورد مطالعه من برای کنکور، کتاب‌های درسی و جزوه‌های آموزشی معلمان مدرسه بود و شرکت در آزمون‌های آزمایشی برای آن بود که با شیوه تست زدن و زمان‌سنجی مناسب برای کنکور آشنا شوم.

تحقیقی تصریح کرد: اهمیت برخی درس‌ها برای رتبه بهتر در کنکور است و به معلم‌ها و مدیران پیشنهاد می‌کنم برای موفقیت دانش‌آموزان در آزمون سراسری بیشتر به این گونه درس‌ها بپردازند.

وی در مورد مهم‌ترین راز موفقیت، تأکید کرد: خانواده در دوران تحصیل و به ویژه در زمان کنکور، بزرگترین پشتیبان من بودند و اگر اهالی خانه نتوانند آرامش روحی ایجاد کنند، قطعاً دانش‌آموزان در  مدرسه و کنکور ضربه می‌خورند.

مدیر دبیرستان فرزانگان کاشان نیز به ایسنا گفت: مطالعه دوران کنکور، به تنهایی منجر به موفقیت نمی‌شود، بلکه مطالعه دانش آموزان باید هر سال به‌صورت مدون و هدفمند باشد و اگر برنامه‌ریزی‌های سال‌های گذشته مؤثر نباشد، مطالعه سال آخر نمی‌تواند ثمربخش شود.

مریم سادات اجتهد، افزود: تجربه ثابت کرده است که بعد از مطالعه هدفمند، شرکت در آزمون‌های آزمایشی معتبر، راهنمایی مشاور خوب و حمایت خانواده می‌تواند به موفقیت دانش آموزان در دوران تحصیل و کنکور کمک کند.

وی افزود: در کنکور امسال ۲۰ نفر از دانش آموزان دبیرستان فرزانگان کاشان موفق به کسب رتبه‌های کمتر از ۵۰۰ در آزمون سراسری ورود به دانشگاه شدند و تلاش می‌کنیم تجربه این دانش‌آموختگان، با توجه به راهی که طی کرده‌ و آنچه را که در این مسیر فهمیده‌اند به دانش آموزان منتقل کنند.

مدیر دبیرستان فرزانگان کاشان تصریح کرد: دوره متوسطه، برآیند سال‌های تحصیل دانش‌آموزان در مدرسه است که در نهایت به کنکور می‌رسد و سرنوشت دانش آموزان تا حدی رقم می‌خورد، بنابراین کادر آموزشی، تعیین‌کننده‌ترین معیار است.

اجتهد گفت: دانش آموزان باید باور کنند که رقیب اصلی هر فرد، خود همان فرد است و بنابراین در طول سال تحصیلی باید با خودشان مسابقه بدهند و هر روزشان بهتر از روز قبل و موفق‌تر باشد و این اصل موفقیت دانش‌آموزان در مدارس فرزانگان است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۴ مهر ۱۴۰۲ / ۱۱:۱۳
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1402070402230
  • خبرنگار :