این کتاب گنجینه ایل "کلهر" است

کتاب "پیشَنان" تالیف ولی رضایی، واژه نامه زبان کُردی به گویش کلهری است که بالغ بر پنج هزار واژه کُردی در آن گردآوری شده است.

ولی رضایی مولف این اثر ارزشمند در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به فراموشی تدریجی زبان کُردی گفت: متاسفانه این زبان در حال مرگ است و نسل جدید کمتر به زبان کُردی صحبت می کند.

وی افزود: زبان‌ها هرکدام جایگاه ویژه خود را دارند و اگر زبانی بمیرد فرهنگ و سنت های مربوط به آن زبان هم می میرد و در نتیجه نیاز است که به طور جد این زبان حفظ شود.

رضایی گفت: همین نگرانی از نابودی زبان کُردی موجب شد که هشت سال را صرف جمع آوری لغات کردی به گویش کلهری کنم.

وی افزود: طی هشت سال بالغ بر پنج هزار واژه کُردی را جمع آوری کرده و همه را در واژه نامه‌ای به نام "پیشَنان" به معنی «پیشینیان» گردآوری کردم.

این نویسنده کرمانشاهی گفت: این واژه‌ها عمدتا واژه‌هایی هستند که هنوز هم در گویش کلهری رایج است و برخی از آنها هم واژه های قدیمی این گویش است که به فراموشی سپرده شده‌اند.

رضایی گفت: در این واژه نامه فونتیک انگلیسی واژگان هم قرار داده شده تا با تلفظ صحیح خوانده شوند.

وی با اشاره به چاپ سه باره این کتاب گفت: تلاش کرده‌ام در هر چاپ جدید برخی لغات به آن اضافه شود.

این نویسنده کرمانشاهی در ادامه با اشاره به جامعیت بی‌نظیر زبان کُردی گفت: به طور مثال واژه انگلیسی "میگرن" در زبان فارسی به «سردرد مزمن» ترجمه شده، اما در زبان کُردی واژه معادل برای آن وجود دارد که "سرانسیه" نام دارد.

رضایی افزود: همچنین هنگام صبح که شبنم روی برگ ها یخ می زند واژه ای برای آنها نداریم، اما در زبان کُردی به آن "الماسه" می گویند که منظور یخی است که پودر مانند است.

این نویسنده کرمانشاهی گفت: قطعا واژگان بسیار دیگری هستند که باید گردآوری شوند تا گویش کلهری زبان کُردی از میان نرود و این گویش و این زبان بتواند به نسل های آینده برسد.

رضایی گفت: در کنار جمع آوری این واژه ها، آنچه که برای حفظ زبان اهمیت دارد استفاده از آن است و اگر خانواده های کُرد با فرزندان خود کُردی صحبت کنند، این زبان و واژگان آن حفظ شده و به نسل های آینده می رسد.

رضایی در ادامه با اشاره به نگارش و تالیف هشت اثر دیگر در عمر نویسندگی خود گفت: یکی از این آثار به نام " چرداخیَلِ چُول"  مجموعه اشعار کُردی است که سروده‌ام و کتاب دیگر با نام "آسُوَه" مجموعه آداب و رسوم و معرفی بازی های کُردی است.

وی با بیان اینکه اثری را هم در خصوص شرح حال زندگی خود به نگارش درآورده گفت: کتاب "یادش به خیر" خلاصه ای از دوران زندگی‌ام است که سختی های گذشته و دوران تحصیل و معلم شدن و ... را در آن آورده‌ام.

ولی رضایی نویسنده کرمانشاهی متولد سال ۱۳۱۷ است و ۹ اثر خود را در سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۵ به نگارش درآورده است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱ مهر ۱۴۰۲ / ۱۴:۵۶
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1402070100531
  • خبرنگار : 50182