به گزارش ایسنا، سید ابراهیم رئیسی شامگاه دوشنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ به وقت تهران برای شرکت در هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، راهی آمریکا شد و صبح دوشنبه به وقت محلی (بامداد سهشنبه به وقت تهران) به فرودگاه «جان اف کندی» نیویورک رسید.
رئیس دولت سیزدهم پیش از عزیمت به نیویورک و در فرودگاه مهرآباد تهران با بیان اینکه ایران بهعنوان یکی از اعضای سازمان ملل، همواره از این سازمان انتظار داشته و دارد که نقش تعیین کنندهای در توسعه، امنیت، صلح و عدالت در جهان ایفا کند، اظهار کرد: تصمیمات سازمان ملل باید به دور از هرگونه تبعیض و بیعدالتی و بدون تاثیرپذیری از قدرتهای بزرگ شکل بگیرد تا آنچه که اقتضای حق و عدالت در جهان است، شکل بگیرد.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در روز اول سفر خود به نیویورک علاوه بر نشست با مدیران رسانههای آمریکایی، جمعی از اندیشمندان سیاست خارجی ایالات متحده و اعضای هیئت امنای جامعه شیعیان این کشور، با روسای جمهور کرواسی، قزاقستان، الجزایر، قرقیزستان و دبیر کل سازمان ملل متحد دیدار کرد.
دیدار با رهبران ادیان الهی و نخستوزیر پاکستان
اما در روز دوم سفر به نیویورک، نخستین برنامه رئیسی دیدار و گفتوگو با جمعی از رهبران ادیان الهی بود. رئیس قوه مجریه در این دیدار، احترام به ادیان الهی و کتب آسمانی را از ضرورتها دانست و با تاکید بر اینکه اهانت به قرآن کریم بیاحترامی به همه ادیان بلکه توهین به جامعه بشریت است، اظهار کرد: سوال اینجاست که چرا برخی حکومتهای غربی توهین به قرآن را به آزادی بیان تقلیل داده و از توهینکنندگان حمایت میکنند؟
پس از آن دیدار رئیسی و انوار الحق کاکر نخستوزیر پاکستان، در هتل محل اقامت هیئت جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. رئیس دولت سیزدهم در این دیدار سطح روابط دو کشور را با توجه ظرفیتهای موجود ناکافی دانست و بر ضرورت تلاش مسئولان ایرانی و پاکستانی برای تسریع در رفع موانع موجود در مسیر گسترش روابط دو کشور با بهرهگیری از طرحها و روشهای مبتکرانه تاکید کرد.
نخستوزیر پاکستان هم در این دیدار ضمن ابراز تأسف از حجم پایین روابط تجاری دو کشور با وجود ظرفیتهای عظیم در ایران و پاکستان، از عزم کشورش برای ارتقای سطح همکاریها با جمهوری اسلامی ایران از طریق گسترش مبادلات تجاری و ایجاد راههای مواصلاتی جدید خبر داد.
دفاع از قرآن در نطق مجمع عمومی سازمان ملل
نطق رئیس جمهوری اسلامی ایران در هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد یکی از مهمترین اقدامات وی در این سفر بود. رئیسی در نطق خود ابتدا به دفاع از قرآن و محکوم کردن اهانت به این کتاب آسمانی پرداخت و پس از آن با هدف قرار دادن تناقضات غربیها، آنها را به چالش کشید.
رئیس دولت سیزدهم در نطق خود با بیان اینکه «سال گذشته، سال پیروزی ملت ایران بود. برخی از کشورهای غربی و سرویس های اطلاعاتی آنها در سال گذشته دچار اشتباه محاسباتی شدند و یکبار دیگر قدرت ملت ایران را دست کم گرفتند»، عنوان کرد: «در سال گذشته ملت ایران آماج بزرگترین حمله رسانهای و جنگ روانی تاریخ قرار گرفت. آیا آمریکا که خود، بزرگترین زندان مادران در جهان است، می تواند صادقانه نگران حقوق زنان باشد؟ در این مدت، تصویری که از ایران به جهان مخابره میشد، محصول سرکوب اطلاعات معتبر و اشاعه اطلاعات نامعتبر بود.»
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به جنگ روسیه و اوکراین اشاره و تاکید کرد: «مایلم بار دیگر بر موضع جمهوری اسلامی ایران در ردّ جنگ به عنوان راه حلی برای هرگونه مخاصمه تاکید کنم. ما جنگ در اروپا را به نفع هیچ طرف اروپایی نمیدانیم. رد کردن هر طرح آتشبس در جنگ اوکراین از سوی آمریکاییها نشان میدهد که آمریکا برای تضعیف اروپا برنامه بلندمدت دارد. ما از هر ابتکاری برای پایان جنگ و آغاز روند سیاسی حمایت میکنیم و آمادگی خود را برای نقشآفرینی سازنده در این عرصه اعلام میکنیم.»
رئیس جمهوری اسلامی ایران بار دیگر با تاکید بر اینکه «سلاح هسته ای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران ندارد»، بیان کرد: «گزارشهای رسمی مراجع ذیربط بینالمللی و حتی جوامع اطلاعاتی غربی نیز بارها بر صحت این ادعا تاکید کردهاند. جمهوری اسلامی ایران همانند دو دهه گذشته به هیچ عنوان از حقوق مسلم ملت خود برای بهرهمندی صلحآمیز از فناوری هستهای کوتاه نخواهد آمد. تنها مجرم اتمی جهان، نه تنها به تعهدات خود ذیل ان.پی.تی مبنی بر خلع سلاح اتمی عمل نمیکند بلکه با اعمال تحریمهای یکجانبهی غیرقانونی، اصول مسلم حقوق بینالملل و منشور ملل متحد را نقض و حقوق ملتها را پایمال میکند. اما این تحریمها بر عزم قاطع ملت ما در مسیر پیشرفت کشور، بیتأثیر بوده است. وقت آن رسیده که آمریکا به بحران تصمیم گیری خود پایان دهد و مسیر صحیح را انتخاب کند.»
در جریان این نطق نماینده «رژیم صهیونیستی» قصد بر هم زدن نطق رئیس جمهوری اسلامی ایران را داشت که توسط ماموران حفاظتی به بیرون از محل نشست هدایت شد.
ماموریت به وزارت امور خارجه
رئیس قوه مجریه عصر سهشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۲ به وقت محلی در ادامه برنامههای روز دوم سفر خود در مقر سازمان ملل با «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان دیدار و گفتوگو کرد. روسای جمهور ایران و تاجیکستان در این دیدار بر بهرهگیری از ظرفیت کمیسیون مشترک اقتصادی در جهت افزایش سطح تعاملات تجاری و اقتصادی و همچنین اشتراکگذاری ظرفیتها و توانمندیهای دو کشور تاکید کردند.
رئیسی و رحمان همچنین در این دیدار دخالت نکردن بیگانگان در مسائل کشورهای منطقه را در ایجاد امنیت پایدار لازم و ضروری دانستند.
آخرین برنامه روز دوم سفر به نیویورک نشست رئیسی با ایرانیان مقیم آمریکا بود. رئیس دولت سیزدهم در این دیدار با اشاره به اهمیت نقش ایرانیان مقیم خارج در توسعه ایران، بر فراهم بودن زمینه برای مشارکت و سرمایهگذاری آنان در داخل کشور تاکید کرد و به وزارت امور خارجه ماموریت داد تا با همکاری دفتر نمایندگی ایران و شورایعالی امور ایرانیان مقیم خارج از کشور، موانع سرمایهگذاری و فعالیت اقتصادی این قشر از ایرانیان در داخل کشور را رفع کنند.
انتهای پیام