اواسط شهریور ماه بود. به همراه دخترم که قرار است در سال تحصیلی جدید به کلاس اول ابتدایی برود برای اندازهگیری لباس فرم مدرسه، راهی تولیدی در یکی از خیابانهای معروف شهر شدیم. به محض اینکه رنگ و مدل لباس مدرسه را دیدم توی ذوقم خورد. برای دانشآموز کلاس اول ابتدایی لباس توسی رنگ با مدلی که هیچ جذابیتی نداشت انتخاب شده بود. در حالی که در همان تولیدی لباسهایی بود که جذابیتهای خاصی داشت، مثلاً رنگهایشان خیلی روشن بود، آستینهایشان چیندار و دخترانه بود و یقههایشان مدلهای جذاب و زیبایی داشت. از خانم خیاط ماجرا را پرسیدم که چرا لباسهای مدارس تا این اندازه متفاوت هستند؟ گفت این لباسها برای مدارس غیرانتفاعی هستند، انتخاب رنگ و مدل لباس بر عهده مدیران مدارس است و معمولاً مدیران مدارس غیرانتفاعی سلیقه بیشتری برای انتخاب لباسهای فرم به خرج میدهند.
از تولیدی خارج شدم و به فکر فرو رفتم. نشست خبری مدیرکل آموزشوپرورش استان قزوین در ششمین روز از شهریور ماه به خاطرم آمد که عنوان کرد: در خصوص لباس فرم مدارس شائبهای ایجاد شده بود که برخی مدارس با تولیدیها قرارداد میبندند و ارقامی را از آنان دریافت میکنند، چندین جلسه شورای انجمن لباس تشکیل شد و این مسئله به انجمن اولیا و مربیان واگذار شد، همچنین به مدیران تأکید شد که اگر لباسهای سالهای گذشته قابل استفاده هستند، مدیران حق تحمیل لباس جدید به دانشآموزان را ندارند و اگر مدیران از این امر تخطی کنند با آنان برخورد میکنیم.
وی در ادامه بیان کرد: بهدنبال این هستیم هنرستانها را فعال کنیم تا اگر مقدور باشد هنرستانهای ما دوخت لباس فرم مدارس را بر عهده بگیرند یا با سازمان صمت هماهنگ کنیم تا خانوادهها بروند از مراکز اصلی پارچه لباس را تهیه کنند تا برای آنان صرفه بیشتری داشته باشد.
حرفهای مدیرکل را در ذهنم مرور میکردم و در این فکر بودم که چرا مدیران برخی مدارس سلیقه لازم را مخصوصاً برای انتخاب لباس پایه اول ابتدایی به خرج نمیدهند؟ چرا در مدل لباس مدارس، طرحهای ایرانی اسلامی لحاظ نمیشود؟ چرا قیمت لباس مدارس اینقدر بالاست و حتی در برخی موارد قیمت با کیفیت همخوانی ندارد؟ چرا قزوین مثل برخی استانهای دیگر قیمتهای مصوبی را برای لباس مدارس لحاظ نکرده تا تولیدیها ملزم باشند لباسهای فرم را با همان قیمتها عرضه کنند و گرانفروشی نکنند؟!
با روابط عمومی آموزشوپرورش استان تماس گرفتم تا ببینم در رابطه با بحث لباس فرم مدارس با چه کسی میشود صحبت کرد؟ شماره رئیس اداره انجمن اولیاء و مربیان آموزشوپرورش استان قزوین را داد.
استفاده از لباس فرم اجباری نیست
مرتضی طاهرخانی، رئیس اداره انجمن اولیا و مربیان آموزشوپرورش استان قزوین در گفتوگو با ایسنا میگوید: اعلام نرخ مصوب برای لباس فرم مدارس بر عهده اتاق اصناف است، ضمن اینکه اگر در شهرهای دیگر قیمتهای مصوبی برای لباس مدارس اعلام شده به این دلیل بوده که پارچه واحد برای تولیدیها تهیه شده است، در حالی که در قزوین این چنین نیست و تولیدیهای مختلف از پارچههای متفاوتی برای لباس فرم استفاده میکنند، اما مدارس موظفند بر اساس قیمتی که سازمان صمت به اتحادیه پوشاک اعلام میکند با تولیدیها قرارداد ببندند، اسامی تولیدیهای مجاز جهت انعقاد قرارداد توسط سازمان صمت به نواحی ۱ و ۲ آموزشوپرورش استان اعلام شده است.
وی در رابطه با موضوع ایرانی اسلامی بودن طرحهای لباس فرم مدارس بیان میکند: وزارتخانه این موضوع را به آموزشوپرورش استانها اعلام کرده و آنها هم به مدارس ابلاغ کردهاند که تلاش بر این باشد در لباسهای فرم مدارس از طرحهای ایرانی اسلامی استفاده شود، هدف استفاده از لباسهای فرم این است که دانشآموزان همه بهصورت ساده و یکدست باشند.
این مسئول ادامه میدهد: در مجموع برای رنگ، طرح و لباس مدارس در شورای مدرسه تصمیمگیری میشود که مدیر یک عضو این شوراست، مدیران هم بر اساس وسع اولیاء تصمیم میگیرند با چه تولیدیهایی برای لباس دانشآموزان قرارداد ببندند.
وی خاطرنشان میکند: والدین در جریان باشند که استفاده از لباس فرم اجباری نیست، وزیر آموزش و پرورش نیز روی این موضوع بسیار تأکید کرده، مدیرکل آموزشوپرورش استان هم در وبیناری که با مدیران مدارس داشتند بر این موضوع تأکید کرد که تلاش شود در لباس مدارس، علیالخصوص مقطع ابتدایی از رنگهای شاد و جذاب استفاده شود.
استفاده از لباس فرم و عملکرد مطلوبتر دانشآموزان
در ادامه تصمیم میگیرم با یک روانشناس گفتوگو کنم و ببینم طرح و رنگ جذاب برای لباس مدارس چه اندازه میتواند در روحیه دانشآموزان تأثیرگذار باشد. حسن محمدی، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی در گفتوگو با ایسنا میگوید: پوشش نخستین داده و اطلاعاتی است که هر شخص از خود به دیگران میدهد، بنابراین نمیتوان از تأثیر این مهم غافل شد. یکی از مهمترین نکات در لباس مدارس بحث رنگ، طرح و مدل آن است، هر محل و مکان لباس مناسب خود را میطلبد، در مدارس نیز بهدلیل حفظ وحدت در پوشش و پرهیز از لباسهای متناقض از لباس فرم استفاده میشود.
وی ادامه میدهد: استفاده از لباس فرم به این دلیل در مدارس اجرایی شده که همه دانشآموزان از پوششی مشابه استفاده کنند و دانشآموزی که در خانوادهای ضعیف زندگی میکند تفاوتی با دانشآموز خانواده غنی در نوع پوشش نداشته باشد، از این منظر استفاده از لباس فرم برای دانشآموزان ایدهآل و مطلوب است، از سوی دیگر استفاده از لباس فرم به افراد عزت نفس میبخشد، زیرا هرکس فرد را با لباس فرم ببیند متوجه میشود در چه جایگاهی قرار دارد.
محمدی اظهار میکند: زمانی که دانشآموز با پوشش لباس فرم بهدلیل طرح یا رنگ نامناسب احساس ناخوشایندی داشته باشد، در زمان استفاده از آن سعی میکند کمترین تعامل را با دیگران برقرار کند، در نقطه مقابل نیز زمانی که برای لباس فرم مدارس از رنگهای شاداب و جذاب و طرحهای دلنشین مناسب با فرهنگ غنی ایرانی اسلامی استفاده شود طبیعتاً دانشآموزان شوق و اشتیاق بیشتری برای استفاده از آن پیدا میکنند و در زمان پوشیدن این لباس حس خوشایندی به آنها دست میدهد.
این روانشناس بیان میکند: یک اشتباه رایج که در طراحی و انتخاب رنگ لباس مدارس، علیالخصوص در مقطع ابتدایی پیش میآید این است که در طرح و رنگ آنها توجه چندانی به سن و نگرش کودکان نمیشود و فاکتورهای در نظر گرفته شده مطابق با سلایق مدیران و انجمن اولیا و مربیان است، این اشتباه موجب میشود برخی مواقع لباسهایی بر تن دانشآموزان ببینیم که تناسب لازم را با سن و سال دانشآموزان ندارند و نه تنها کودکان تمایلی به آنها ندارند، بلکه والدین نیز از دیدن این لباسها اکراه دارند.
وی تأکید میکند: هر اندازه جذابیتهای موجود در حاشیه یک موضوع مانند مدرسه رفتن بیشتر باشد، موجب میشود تمایل و رغبت به اصل موضوع بیشتر شود، این در مورد لباس و نوشتافزارهای دانشآموزان صدق میکند، بنابراین لباس مدرسه یکی از فاکتورهایی است که در کنار دهها فاکتور دیگر میتواند در ارتقاء سطح یادگیری و بهبود روحیه دانشآموزان مؤثر باشد.
محمدی خاطرنشان میکند: در رابطه با لباس فرم مدارس میتوان از مشورت افراد متخصص در حوزه لباس کودک بهره جست و با کمک آنان چندین طرح و رنگ انتخاب شود و در میان والدین به نظرسنجی گذاشته شود، مدیران مدارس توجه داشته باشند که استفاده از لباس فرم با رنگ متناسب با سن دانشآموزان میتواند باعث ایجاد آرامش و عملکرد مطلوبتر دانشآموزان شود.
گرانی بر تن لباس فرم مدارس
در ادامه سایت خبرگزاریهای مختلف را چک میکنم که ببینیم کدام استانها برای لباس فرم مدارس نرخ مصوب دادهاند تا تولیدیها نتوانند گرانفروشی کنند. یکی از خبرگزاریها عنوان «گرانی بر تن لباس فرم مدارس» را تیتر کرده و نوشته رئیس اتحادیه صنف خیاطان تهران قیمت لباس فرم در سال جدید تحصیلی را اعلام کرد، با این حال بسیاری از والدین میگویند این تعیین قیمت دیر انجام شده و بسیاری از والدین با قیمتهای گرانتر لباسها را خریداری کردهاند. قیمتهایی هم بهعنوان نرخ مصوب برای لباس مدارس تعیین شده که تولیدیها موظف به رعایت آن هستند، این قیمتها به این شرح است: برای مقاطع اول تا سوم ابتدایی با گلدوزی ۴۲۱ تا ۴۶۵ هزار تومان، برای مقاطع چهارم تا ششم ۴۴۴ تا ۴۹۰ هزار تومان، برای دوره متوسطه از ۹۳۷ تا یک میلیون تومان و برای پیراهن و شلوار پسرانه دوره متوسطه ۶۶۱ هزار تومان.
همچنین در این خبرگزاری با رئیس اتحادیه صنف خیاطان تهران هم گفتوگو شده بود که وی در این مصاحبه عنوان کرد: سالهای قبل که کرونا بود، نظارتی وجود نداشت و برخی مدیران مدارس قراردادهایی با خیاطان بسته بودند، در حالی که قیمت باید توسط صنف اعلام شود، چرا که صنف همه موضوعات را مورد آنالیز قرار میدهد. قیمتهای مصوب نیز جهت جلوگیری از گرانفروشی باید در معرض دید باشند تا اولیا در جریان آنها قرار بگیرند.
از طریق ارتباط با والدین در فضای مجازی پیگیر میشوم ببینم لباس فرم دانشآموزشان را در قزوین با چه قیمتی تهیه کردهاند و در نهایت به این قیمتها میرسم: پیشدبستانی دخترانه ۵۶۰ تا ۶۰۰ هزار تومان، پیشدبستانی پسرانه ۵۰۰ هزار تومان، پایه اول ابتدایی برای دختران در مدرسه دولتی ۵۹۰ تا ۶۰۰ هزار تومان و در مدرسه غیرانتفاعی ۷۵۰ هزار تومان، برای پسران در پایه اول ابتدایی ۷۶۰ هزار تومان، برای پایه چهارم ۴۸۰ تا ۶۰۰ هزار تومان در مدارس دولتی و ۸۵۰ هزار تومان در مدارس غیرانتفاعی، برای پایه پنجم ۸۵۰ هزار تومان، برای پایه هفتم ۷۴۰ تا ۸۵۰ هزار تومان، برای پایه نهم ۸۵۰ هزار تومان و برای پایه دوازدهم یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان.
با توجه به اینکه هزینه زندگی در پایتخت بالاتر است، احتمال میدهم باید قیمت لباس فرم مدرسه در قزوینتر پایین از قیمتهای مصوب تهران باشد یا حداقل همقیمت باشند، اما آنچه میبینم عملاً خیلی بالاتر از نرخهای مصوب در آنجاست!
شکایتی در رابطه با گرانفروشی لباس مدارس نداشتهایم
در ادامه با روابط عمومی سازمان صمت تماس میگیرم که ببینم در رابطه با موضوع قیمت لباس مدارس با چه کسی باید مصاحبه کنم. معاونت نظارت و بازرسی سازمان صمت استان را معرفی میکند.
علی محمدیچمنی، معاون نظارت و بازرسی سازمان صمت استان قزوین در گفتوگو با ایسنا میگوید: معاونت بازرگانی روی بحث قیمتگذاریها دخیل است و با همکاری اتحادیههای مربوطه قیمت کالاهای مختلف را تصویب میکند، اگر در بحث گرانفروشیها موضوعی باشد ما ورود میکنیم.
وی ادامه میدهد: اگر مشکلی در رابطه با گرانفروشی باشد شهروندان میتوانند با سامانه ۱۲۴ تماس بگیرند تا ما موضوع را پیگیری کنیم، در بحث کیفیت هم اگر شکایتی ثبت شود از طریق اتحادیه پوشاک پیگیری میکنیم، امسال تا این لحظه هیچ شکایتی در خصوص گرانفروشی یا بیکیفیت بودن لباس مدارس نداشتهایم.
تاکنون نرخ مصوبی برای لباس فرم مدارس اعلام نشده است
مجدد با روابط عمومی سازمان صمت تماس میگیرم تا شماره معاونت بازرگانی را برای مصاحبه بگیرم. مجید بزرگر، معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صمت استان قزوین در گفتوگو با ایسنا میگوید: کمیته لباس فرم دانشآموزی زیرمجموعه اداره ارشاد است و تاکنون مصوبی در رابطه با قیمت برای لباس فرم مدارس به ما اعلام نشده است، اما ما تلاش میکنیم اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک به این موضوع ورود کنند و نرخهای مصوبی را برای لباس فرم مدارس بگذارند.
در ادامه هم شماره رئیس اتحادیه پوشاک استان را میدهد که با او گفتوگو کنم و از چند و چون ماجرا آگاه شوم.
قیمت لباس فرم مدارس مصوب شده، اما هنوز ابلاغ نشده است
سید محمود سیدی، رئیس اتحادیه پوشاک استان قزوین در گفتوگو با ایسنا میگوید: قیمتهایی برای لباس مدارس مصوب شدهاند اما هنوز به مدارس و تولیدیها ابلاغ نشده است.
وی در رابطه با نظارت بر کیفیت لباس مدارس عنوان میکند: مدیران هماهنگ میکنند که با کدام تولیدکنندگان قرارداد ببندند و حتی انتخاب نوع پارچه نیز بر اساس سلیقه مدیران است، اگر مشکلی در این زمینهها وجود داشته باشد ما ورود میکنیم و اگر اعتراضی باشد به آن رسیدگی میکنیم.
سیدی بیان میکند: امسال اعتراضی در حوزه لباس فرم مدارس نداشتهایم اما سال گذشته اعتراضاتی بود که به آنها رسیدگی شد و ضرر و زیان آن نیز پرداخت شد، اعتراضات سال گذشته به این صورت بود که مدیر مدرسه پارچه بیکیفیتی را تهیه کرده و به دست تولیدکننده داده بود که والدین از آن ناراضی بودند، در این خصوص مدیر مدرسه مقصر شناخته شد و نتیجه این شد که خسارت به خانوادهها پرداخت شود، البته این مربوط به یک مدرسه و صرفاً مربوط به چند دست لباس محدود بود.
از سیدی میخواهم قیمت لباس مصوب لباس مدارس را بیان کند، شمارهای از خانمی به نام نجفی میدهد که قیمتها را از او دریافت کنم. با خانم مورد نظر تماس میگیرم، میگوید فعلاً قیمت مصوبی برای لباس مدارس اعلام نشده، اما ممکن است چند روز دیگر نرخنامه به دست ما برسد. میپرسم سالهای گذشته قیمت مصوبی برای لباس مدارس داشتهاند یا خیر؟ پاسخ منفی میدهد و در پایان هم میگوید نمیتواند تلفنی پاسخگوی این مسائل باشد و باید نامه مکتوب ببرم تا بتواند پاسخگوی سؤالاتم باشد!
قزوین گران تر از پایتخت
به گزارش ایسنا، با توجه به اینکه چند روز بیشتر به شروع مدارس باقی نمانده، عجیب است که هنوز قیمت مصوبی برای لباس فرم مدارس به تولیدیها ابلاغ نشده و اصلاً اگر در این روزها این قیمتها ابلاغ شود به چه دردی میخورد؟ چرا که کمتر از یک هفته دیگر سال تحصیلی جدید آغاز میشود و همه تولیدیها لباسهای دانشآموزان را دوخته و تحویل دادهاند و این نرخهای مصوب در این شرایط به چه کار میآیند؟ اصلاً مگر قیمت مصوب یک کالا موضوع محرمانهای است که مسئولین نتوانند تلفنی پاسخگوی آن باشند، مثل این است که به یک مسئول بگوییم نرخ مصوب مرغ چقدر است و بگوید این نرخها محرمانه هستند!
قیمت لباس مدارس در قزوین با توجه به نوع دوخت و کیفیت پارچهها، بالاتر از استان همجوار ما یعنی تهران است، با توجه به اینکه تولیدیها نرخنامه ندارند، بنابراین والدین هم نمیتوانند نسبت به نرخ البسه اعتراضی داشته باشند و در چنین شرایطی طبیعی است که عدد اعتراضات نسبت به لباس مدارس در سامانه ۱۲۴ صفر باشد!
انتهای پیام