به گزارش ایسنا و به نقل از صداوسیما، سیدمصطفی خوشچشم در یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه در حوزه سیاست خارجی اتفاقات خوبی رخ داد که یکی از آنها این بود که پرونده ما در آژانس مدیریت شد گفت: دومین کار در حوزه سیاست خارجی، برقراری رابطه با عربستان بود. بعد از عربستان چند کشور دیگر از جمله مصر و اردن هم به این سمت آمدهاند.
این کارشناس روابط بینالملل به سیاست خارجه دولت سیزدهم در توسعه تجارت خارجی با هدف نهایی بهبود اوضاع اقتصادی که با تنش زدایی با رقبای منطقهای از جمله عربستان تسهیل میشود اشاره کرد و گفت: گام بعدی در این فرایند این بود که عضو کمیته پیشگیری از جرم سازمان ملل شدیم. اقدام دیگر نیز ریاست ایران بر مجمع اجتماعی سازمان ملل بود.
خوشچشم در ادامه به توانمندیهای نظامی و دیپلماسی قدرت ایران از جمله در حوزه موشکی و ساخت دو موشک هایپرسونیک خرمشهر ۴ و فتاح با قابلیتهایی همچون مانورپذیری بالا و نقطهزنی اشاره و اظهار کرد: چندین مجموعه با همدیگر کار میکنند و به جایگاهی رسیدیم که چند نتیجه داده است؛ از جمله اینکه آمریکاییها هرچند در برجام عقب نرفتند، اما عقبنشینیهایی داشتند و برای اولین بار پذیرفتند که قرارداد توافق تبادل زندانی به صورت منفرد انجام و پولها آزاد شوند.
وی همچنین به عضویت ایران در شانگهای و بریکس اشاره کرد و گفت: همه میدانند که دنیا در حال جابهجایی قدرت از غرب به شرق است و آینده دنیا وابسته به گروهبندیهایی است که متصل به شرق یعنی چین، روسیه و هند هستند و بقیه کشورها هم کم کم به این سمت میآیند. این گروهبندیها تعیین کننده است؛ بنابراین طرف ها در حال یارکشی برای آینده هستند.
این کارشناس روابط بینالملل افزود: در این میان ایران یکی از قدرتها و یکی از سه پایه اصلی است؛ یعنی چین، روسیه و ایران. چین قدرت اقتصادی و روسیه قدرت نظامی دارد و ایران هم مسئول امنیت غرب آسیا - خاورمیانه - یعنی مهد انرژی دنیا و همچنین تنگه هرمز است که محل صادرات ۲۰ تا ۳۰ درصد محمولههای انرژی دنیاست. ما داعش را شکست دادیم.
وی در واکنش به برخی تحلیل ها مبنی بر اینکه مسیر مالی رسیدن عواید مالی شانگهای و بریکس به ایران بدون برجام وجود ندارد گفت: این مسیر وجود دارد. اکنون که این همه نفت میفروشیم پول هایش از کدام مسیر میآید؟ در شرایطی که آمریکا در حال فشار آوردن، اغتشاش و ... است ما نه تنها ترمیم داشتیم، بلکه ارتقای جایگاه نیز داشتیم.
خوش چشم اضافه کرد: بعضا دستاوردهای سیاست خارجی که حوزه منافع ملی است را دستخوش بازیهای جناحی، رسانهای و روزنامهای می کنیم و در این میان حقیقت گم میشود؛ در حالی که نتیجه بخشی برخی برنامهها همچون بریکس زمانبر است و اگر درست کار کنیم، بریکس میتواند طی یکی دوسال برای ما دستاوردهایی داشته باشد.
خوشچشم در پیش بینی چگونگی رفتار سران کشورها با آقای رئیسی در سفر به سازمان ملل گفت: دو اتفاق می افتد؛ یا ایشان چند دیدار محدود خواهند داشت یا اینکه رکورد درخواست ملاقات با رئیس جمهور ما در طول تاریخ شکسته میشود که پیش بینی میکنم دومی اتفاق میافتد.
او در ادامه، تحلیلی از وقایع سال گذشته کشور ارائه داد و اظهار کرد: جنگ ترکیبی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران اوایل دوره اوباما روی ایران فرموله شد و گسترش یافت و شاید کاملترین نوع جنگ ترکیبی است که در دنیا اعمال میشود.
وی افزود: فرمول ایران در جنگ ترکیبی قدمت پیدا کرده و ابزارهایی برای آن ساخته شده است. وقتی ما در مذاکرات کوتاه نمیآییم و سرتسلیم فرود نمیآوریم و اینکه آمریکاییها به دنبال اهداف خاصی هستند، اوج جنگ ترکیبی در یک دوره زمانی فشرده به راه میافتد. سال گذشته در ماه سپتامبر و بعد از آخرین دور مذاکرات هستهای، گام های اول این جنگ برداشته شد.
خوشچشم ادامه داد: درقبال ایران ۱۲ حوزه عمده وجود دارد که دشمنان روی آن کار می کنند که جهت دهی افکار عمومی از طریق رسانه های رسمی و غیررسمی و شبکه های مجازی از آن جمله است. قبل از واقعه فوت مهسا امینی هم دروغها و هجمههایی علیه ایران به راه افتاده بود. اغتشاش، تحریک و تهییج، بالابردن گستره اغتشاش و خشونت، حملات وسیع سایبری، مداخلات گسترده اقتصادی همچون تحریم، اختلال در بازار و... گامهای بعدی جنگ ترکیبی هستند.
این کارشناس روابط بینالملل اضافه کرد: ایجاد بیثباتی در حوزههای جنگ نرم یعنی رسانه، سیاست، دیپلماسی و غیره، ایجاد بی ثباتی در حوزههای نیمه سخت یعنی اقتصادی و همچنین ایجاد بیثباتی در حوزه های سخت یعنی حوزه امنیتی، اهداف جنگ ترکیبی هستند.
خوشچشم با اشاره به تلاش دشمن برای بیثباتی اقتصادی و جنگ نفتکشها گفت: آنها سعی میکنند جلوی صادرات نفت ما را بگیرند. پس از آن عملیات خرابکاری و ترور قرار دارد. خرابکاری هم انواعی دارد؛ مثلا دانشمندان هستهای را ترور کنند یا بخواهند در مراکز هستهای - موشکی اخلال ایجاد کنند یا اگر دسترسی نداشته باشند به مراکز عام حمله کنند که حادثه شاهچراغ مصداق آن بود.
وی ادامه داد: در ادامه حوزه سیاسی و سیاست خارجی و پس از آن هم معتبرنمایی تهدید نظامی است تا به نتیجه برسند. هدف کوتاه مدت در این جنگ ترکیبی عقب نشاندن ایران پای میز مذاکره بود. هدف میان مدت و بلندمدت هم تضعیف ایران مقابل اسرائیل و خواستههای آمریکا است؛ آن هم در شرایطی که آمریکا و غرب هم در اوکراین و هم در تنگه تایوان در چین گرفتار هستند، یک ایران تضعیف شدهتر میخواهند.
وی با بیان اینکه آمریکا در حال جابهجایی قدرت، استقرار نیرو و عدوات از غرب به شرق آسیا است اظهار کرد: در شرایطی که سال ۲۰۰۱ به افغانستان و ۲۰۰۳ به عراق حمله شده بود و دو طرف ایران بسته شده و ۳۸ پایگاه منطقهای ایران را محاصره کرده بودند و ۲۰ سال از آن زمان گذشته است، میبینید که آمریکا کجاست و ما کجاییم. این عمق استراتژیک ما در مدیترانه را نشان میدهد و به همین خاطر است که نمیخواهند ایران به راحتی دستِ باز داشته باشد. آنها سعی میکنند در مرزها بیثباتی ایجاد کنند و در داخل هم بیثباتی را رقم بزنند.
خوشچشم در پاسخ به اینکه آیا در اواسط سال گذشته و در نزدیکی توافقات، وقایعی که پیش آمد، راهی برای گرفتن امتیاز از جمهوری اسلامی بود؟ گفت: الزاما اینطور نیست که خانم امینی، پروژه باشد. آنها چیزهای دیگری هم در آستین داشتند و اگر این نمیشد، پروژه های دیگر را کلید میزدند.
وی در ادامه ضمن مرور روند اتفاقات رخ داده در مذاکرات برجام و شدت گرفتن جنگ ترکیبی در چند دوره زمانی از جمله اخراج ایران از کمیسیون مقام زن که با بی قانونی محض صورت گرفت گفت: مشخص بود که در اردیبهشت ماه امسال دور آخر جنگ ترکیبی را خواهیم داشت، اما با آینده نگری دستگاههای جمهوری اسلامی مجموعهای از اقدامات برای خنثیسازی دور سوم جنگ ترکیبی شروع شد.
این کارشناس روابط بینالملل در پاسخ به اینکه اپوزیسیون خارج نشین که پرسروصدا و در تعامل با اینها است چقدر در این معادلات وزن دارند؟ گفت: اینها ابزار هستند. آمریکا رکن رکین در ایده پردازی و عملیات اجرایی است. اینکه مکرون با افراد گمنامی در جهان سیاست دیدار میکند هم در چارچوب طراحی شدهای برای امتیاز گرفتن انجام میشود.
خوشچشم در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی چگونه توانست در جریان اتفاقات سال گذشته و القای فروپاشی که صورت میگرفت، معادلات را برهم بزند اظهار کرد: هدف دشمن از جنگ ترکیبی، بیثباتی در حوزههای سیاست، رسانه و اقتصاد است. دشمن از صفر که این کار را نمیکند بلکه روی گسلها مینشیند. ضعفها را شناسایی و گسلها را فعال میکند.
انتهای پیام