جواد رجبی در گفتوگو با ایسنا، اظهارکرد: آمار ثبت شده در سال گذشته شامل ۱۶۷ مورد عقربزدگی و ۱۲مورد مارگزیدگی در حوزه شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل بوده است که تمام موارد درمان شدند.
وی افزود: عقربزدگی از معضلات بهداشتی درمانی بسیاری از مناطق جهان است، زیرا عقربها در مکانهای امن مثل شکاف دیوار، زیرسنگ، زیر خاشاک و پوست درختان و خرده چوبها به سر میبرند و با تاریک شدن هوا به فعالیت میپردازند.
رئیس گروه واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی کاشان، تصریح کرد: فعالیت عقربها در منطقه کاشان از بهار شروع شده و تا پایان مهرماه ادامه دارد و یکی از گونههای خطرناک عقرب در این منطقه، گونه «آندرکتنوس کراسیکودا» معروف به عقرب سیاه است که پس از گزش با توجه به میزان سم در صورت عدم مراجعه فوری ممکن است باعث کما و مرگ بیمار شود.
رجبی تأکید کرد: مهمترین راهکار برای پیشگیری، احتیاط در پوشیدن لباس و کفش در مناطق عقرب خیز است، زیرا عقربها ممکن است میان لباس یا داخل کفش قرار گرفته و هنگام پوشیدن لباس یا کفش، فرد را نیش بزنند، بنابراین توصیه میشود لباس و کفش قبل از پوشیدن به خوبی تکانده شود.
وی گفت: افراد هنگام استراحت در محیط باز و طبیعت از تختهای بلند و پایهدار استفاده کنند و بدون کفش در محیط باز راه نروند. از فرو بردن دست بدون محافظ در زیر سنگها و سوراخهای فاقد دید کافی و لانه پرندگان خودداری کنید و کارگران و کشاورزان، هنگام کار از دستکشهای ضخیم استفاده کنند.
رئیس گروه واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: اولین اقدام پس از گزش عقرب، سرد کردن باواسطه پوست محل گزش و انتقال سریع بیمار است و فرد آسیب دیده را آرام کنید، زیرا آرامش فرد باعث کند شدن فرآیند جذب زهر میشود.
رجبی تأکید کرد: عضو آسیب دیده را بیحرکت کرده تا اندام مورد گزش، خم نباشد و پایینتر از سطح قلب نگهدارید که سرعت انتشار سم در عروق لنفاوی و سیاهرگهای سطحی کاهش پیدا کند و از هر گونه دستکاری محل گزش مثل برش، مکش و سوزاندن آن، خودداری کنید.
وی افزود: در صورت مشاهده مار به آرامی از آن فاصله بگیرید، زیرا مار زمانی حمله میکند که واکنش ناگهانی و شدیدی ببیند. فاصله اثر حمله مار به انسان، بر حسب نوع مار متفاوت است، ولی معمولاً در فاصله بیش از ۵۰ سانتیمتر قادر به حمله نیستند، بنابراین از فاصله قدرتِ حمله آن دور شوید.
رئیس گروه واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی کاشان، تصریح کرد: کمی بالاتر از محل نیش را با یک تکه پارچه پهن مانند روسری با پهنای حدود ۱۰ سانتیمتر به آرامی ببندید تا گسترش زهر در خون کند شود. فشار پارچه بسته شده باید به اندازهای باشد که یک انگشت به راحتی از زیر آن عبور کند و همچنین باعث قطع نبض در نقاط انتهایی اندام نشود.
رجبی گفت: خوراندن هرگونه مواد غذایی به فرد گزیده شده، ممنوع است، زیرا با افزایش ضربان قلب، باعث افزایش جذب سم میشود. مصدوم باید در وضعیت درازکش، با اندام صاف یا آویزان پایینتر از سطح قلب به مرکز درمانی منتقل شود.
انتهای پیام