سایه سیاه آلودگی هوا بر سر شهرهای خراسان شمالی

هوای آمیخته به گرد و غبار بدجور حال همه افراد خراسان شمالی را گرفته و سایه سیاه و سهمگین آلاینده‌ها چنان بر محیط زندگی سایه افکنده که نفس‌ ها به شماره افتاده است.

این روزها، روزهای تیره روزی هوای خراسان شمالی است، دو روزی است که وضیعت هوا در مرحله خطرناک قرار گرفته و البته این استان از ابتدای سال تاکنون روزهای ناسالم و خطرناک زیادی را طی کرده و بنا به گفته مسئولان گرد و غبار با منشا خارجی علت اصلی آلودگی هوا طی این دو روز بوده است.

صحرای قره قوم ریه های مردم استان را به شماره انداخته است

رضا شکاریان مدیرکل محیط زیست خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، صحرای قره قوم در کشور ترکمنستان را یکی از معضلات اساسی و عامل بروز گرد و غبار در این استان اعلام کرد.

وی اظهار کرد: در گذشته صحرای قره قوم یکی از منشاء های آلودگی بود اما با تغییر اقلیم و بروز خشکسالی های بیشتر، آلودگی آن شدت گرفته است.

شکاریان تصریح کرد: میزان آلایندگی ذرات گرد و غبار موجود در این صحرا بسیار بالا و برای سلامتی انسان خطرناک است.

وی گفت: قرار بر این است تا رئیس جمهور با همتای خود دیدار و گفت و گو داشته باشد که احتمالا یکی از موارد در دستور کار، موضوع صحرای قره قوم است.

به گفته شکاریان، کم آب و یا خشک شدن دریاچه آرال در مرز کشور ترکمنستان و ازبکستان نیز مزید بر علت شده است.

وی افزود: بخشی از آلودگی های گرد و غبار در این استان متاثر از استان سمنان است و علاوه بر آن در خراسان شمالی نیز دو کانون گرد و غبار در اسفراین و جاجرم وجود دارد.

وی ادامه داد: خرید پروانه های چرا در منطقه میاندشت جاجرم یکی از اقداماتی است که به منظور کنترل کانون های گرد و غبار انجام شده و هنوز ادامه دارد و از سوی دیگر توسعه کمربند سبز به کنترل بروز گرد و غبار کمک می کند.

اعتبارات مهار گرد و غبار در خراسان شمالی کفاف مدیریت آن را نمی‌دهد

حسین هراتی معاون پایش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: اعتبارات گرد و غبار در این استان، کفاف مدیریت آن را نمی دهد.

وی با اشاره به اینکه بروز گرد و غبار در این استان موضوعی چند وجهی است، اظهار کرد: یکی از منشاءهای بروز گرد و غبار در این استان، داخلی است.

هراتی بیان کرد: در خراسان شمالی دو کانون گرد و غبار در شهرستان های جاجرم، گرمه و اسفراین وجود دارد که البته اقداماتی برای کنترل آن انجام شده اما اگر خشکسالی به همین روال ادامه یابد، کنترل این معضل بسیار سخت خواهد بود.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: اعتباری که در سال گذشته برای مدیریت گرد و غبار به این استان اختصاص داده شد، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده که این عدد فقط یک دهم اعتبار مورد نیاز است.

وی بیان کرد: برای مدیریت هرچه بهتر این معضل در این استان، سالانه حداقل به ۱۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

معاون پایش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی گفت: میاندشت جاجرم، منطقه فرسایشی است که در آنجا ۱۴ هزار دام وجود دارد که با تلاش های انجام شده طی سال های اخیر، موفق شده ایم فقط پروانه چرای چهار هزار راس دام را خریداری کنیم.

 هراتی گفت: به طور کلی در استان، ۳۳۷ هزار هکتار کانون گرد و غبار شناسایی شده است که تقریباً ۵ هزار هکتار از آن دارای غبار خیزی زیاد، ۷۰ هزار هکتار غبار خیزی متوسط و مابقی نیز دارای غبار ریزی کم است.

وی افزود: البته تالاب های مختلف در استان گلستان نیز به دلیل قرار داشتن خراسان شمالی در مسیر باد از سمت گلستان می تواند تاثیراتی بر گرد و غبار این استان داشته باشد.

فعالیت ۵ واحد سنگ شکن در حریم شهر بجنورد

وی در ارتباط با واحدهای سنگ شکن در خراسان شمالی نیز گفت: در این استان ۴۰ واحد سنگ شکن وجود دارد که واحدهایی که در حریم شهرها قرار دارند موجب آلودگی می شوند.

هراتی تصریح کرد: در حریم شهر بجنورد حدود پنج واحد سنگ شکن قرار دارند که فعالیت آن ها موجب بروز آلودگی در داخل شهر می شود.

۹۲ روز هوای سالم طی ۵ ماه اول امسال

جواد عمارلو کارشناس پایش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، افزود: در فروردین ماه امسال، هفت روز هوای پاک، ۲۱ روز هوای سالم، دو روز ناسالم برای گروه های حساس و یک روز ناسالم برای تمام گروه ها به ثبت رسیده است.

وی با بیان اینکه در اردیبهشت ماه نیز هشت روز هوای پاک و ۲۳ روز هوای سالم به ثبت رسیده است، ادامه داد: طی خرداد ماه نیز سه روز هوای پاک، ۲۷ روز سالم و یک روز هوای ناسالم برای گروه های حساس ثبت شده است.

عمارلو بیان کرد: هوای خراسان شمالی در تیر ماه امسال دو روز پاک، ۲۶ روز سالم، یک روز ناسالم برای گروه های حساس و دو روز ناسالم برای همه گروه ها بوده است.

وی گفت: طی مردادماه جاری نیز دو روز هوای پاک، ۲۲ روز هوای سالم و پنج روز هوای ناسالم برای گروه های حساس به ثبت رسیده است.

به گفته این مقام مسئول، اگر شاخص هوا در وضعیت صفر تا ۵۰ باشد، هوا پاک بوده و اگر از ۵۱ تا ۱۰۰ باشد هوا سالم خواهد بود و همچنین اگر شاخص هوا در وضعیت ۱۰۱ تا ۱۵۰ باشد ناسالم برای گروه های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای همه گروه‌ها، ۲۰۱ تا ۳۰۰ خیلی ناسالم و بالاتر از ۳۰۰ خطرناک است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۱ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۳:۱۴
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402062113341
  • خبرنگار : 50046