به گزارش ایسنا، سایت «العربی الجدید» نوشت: فعالیت دیپلماتیک آمریکا در پرونده یمن با آغاز ریاست جمهوری «جو بایدن» در سال ۲۰۲۱ افزایش یافت. بایدن روشی متفاوت از «دونالد ترامپ» در پرونده یمن پیش گرفت و در این باره سه تصمیم سرنوشتساز اتخاذ کرد که اولین آنها برداشتن نام انصارالله از لیست گروههای تروریستی بود. آمریکا به انتقادات از این اقدام چنین پاسخ داد که تروریست دانستن انصارالله روند انتقال کمکهای بشردوستانه به یمن را با اختلال مواجه میکند؛ اما ناظران معتقد بودند که آمریکا در پی افزایش تأثیر خود به عنوان میانجی در بحران یمن است.
تصمیم دوم دولت توقف فروش سلاح و پایان حمایت نظامی از ائتلاف سعودی به فرماندهی عربستان و امارات بود. این تصمیم در واقع تحقق عملی وعده بایدن به توقف حمایت از دخالت نظامی عربستان در یمن بود.
تصمیم سوم به تعیین «تیم لیندرکینگ» به عنوان فرستاده ویژه آمریکا در امور یمن مربوط میشود. بایدن با این تصمیمات در پی آن برآمد که سیاستهای آمریکا درباره پرونده یمن را به صورت مستقیم تا هدف اعلامشده توقف درگیریها در یمن هدایت کند.
اما این تغییرات کمکی به حل بحران یمن نکرد و درگیریها در استان نفتخیز مأرب تشدید شد و همزمان انصارالله حملاتی را به مواضع حساس در عربستان و امارات انجام داد.
به نقل از میدل ایست نیوز، «محمد العبیدی» فعال سیاسی یمنی تأکید میکند که بایدن سیاستی مخالف ترامپ در پرونده یمن پیش گرفت چون دموکراتها امیدوارند که بتوانند از طریق مذاکره پرونده جنگ در یمن را پایان دهند و بتوانند با حذف انصارالله از لیست تروریسم با این گروه وارد مذاکره شوند.
به نظر العبیدی، توقف صادرات سلاح به عربستان برای استفاده در جنگ یمن نیز نشان میدهد که آمریکا در پی تضمین نفوذ خود در یمن در مرحله پس از جنگ و حفظ حضور نظامی و امنیتی خود در منطقه دریای سرخ و خلیج عدن و آسمان یمن و حتی حضور نظامی زمینی در این کشور است.
آمریکا برای آنچه حفاظت از امنیت دریانوردی اعلام کرده در دریای سرخ و خلیج عدن حضور نظامی دارد و با افزایش تهدیدهای انصارالله به بستن باب المندب، این حضور افزایش هم یافته است.
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در ماه گذشته اعلام کرد که ۳۰۰۰ سرباز نیروی دریایی این کشور به همراه دو کشتی نظامی از کانال سوئز وارد دریای سرخ شده است و افزود که حوزه عملیات این نیروها تنگه هرمز و خلیج عمان و دریای سرخ و بخشی از اقیانوس هند است.
حضور نظامی آمریکا در یمن از زمان دولت علی عبدالله صالح، رئیس جمهور اسبق یمن و پس از حمله القاعده به ناوشکن «یو اس اس کول» در بندر عدن در اکتبر ۲۰۰۰ آغاز شد. پس از حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ نیز پهپادهای آمریکایی بارها مواضع فرماندهان القاعده در یمن را بمباران کردند. این عملیات که در زمان صالح با همکاری دولت یمن انجام میشد پس از آن نیز در دولت عبدربه منصور هادی ادامه پیدا کرد.
در آوریل ۲۰۲۲ و با تشکیل شورای رهبری ریاستی به ریاست رشاد العلیمی، همکاری دولت یمن با دولت آمریکا در مبارزه با القاعده با استفاده از پهپاد ادامه یافت. ادعا شده در تازهترین مورد در اواخر فوریه گذشته «حمد بن حمود التمیمی» فرمانده ارشد القاعده در «جزیرة العرب» و رئیس شورای القاعده در حمله پهپادی آمریکا در مأرب کشته شد.
«امجد خشافه» کارشناس سیاسی، تأکید میکند که از زمان توافق حکومت یمن و امریکا درباره مبارزه با تروریسم القاعده که شامل آموزش نیروهای یمنی و حمایت اطلاعاتی و مالی از آنها میشود، امریکا حضور نظامی پررنگی در منطقه شرقی و به طور خاص استان مهره دارد.
وی میافزاید که با وجود تضعیف شدید القاعده در مناطق جنوبی و شرقی، نیروهای آمریکایی در کنار نیروهای انگلیسی و عربستانی در منطقه حضور دارند و آن توافق بعد از بیش از دو دهه همچنان به قوت خود باقی است.
به گفته خشافه، آمریکا تعریف چندان دقیقی از تروریسم ارائه نمیکند و بدین ترتیب فعالیت نظامی خود را به نظارت بر گذرگاههای آبی دریای عرب و باب المندب نیز توسعه داده است.
وضاح الدبیش، سخنگوی نیروهای مشترک در ساحل غربی یمن نیز تأکید کرد که نیروهای آمریکایی از قبل در این منطقه بودند؛ اما اخیرا حضور خود را افزایش دادهاند و هماکنون در دریای سرخ، خلیج عدن، دریای عمان و سراسر دریاهایی که اطراف یمن و شبهجزیره عربی و شاخ آفریقا حضور دارند.
به گفته الدبیش، درباره حضور این نیروها با دولت یمن در عدن هماهنگ شده؛ اما روشن است که در این باره آمریکا تصمیم گیرنده است و فقط موضوع را با دولت عدن در میان میگذارد و نقش اصلی را در امنیت این منطقه دارد.
آمریکا به حضور در آسمان یمن و دریای سرخ و خلیج عدن بسنده نمیکند و هر از چندی نیروهای پیادهنظام خود را به پادگانهایی همچون پادگان هوایی العند و حتی خیابانها و فرودگاههای برخی شهرها در حضرموت و مهره و سقطری اعزام میکند.
نیروهای کوماندوی مارینز آمریکا هفته گذشته با حفاظت زرهیهای آمریکایی و سربازان عربستانی وارد شهر سیئون در استان حضرموت در شرق یمن شدند. از شماری از مدارس حضرموت بازدید کردند. همزمان با این بازدید، سفارت آمریکا در یمن از سفر «استیون واگن»، سفیر آمریکا، به شهر سیئون خبر داد.
وزارت آموزش دولت انصارالله حضور سربازان آمریکایی در مدارس استان حضرموت را به شدت محکوم کرد و آن را نشانه «ذلت و خفتی» دانست که مزدوران به آن رسیدهاند.
«ماهر ابوالمجد» روزنامهنگار یمنی، تأکید میکند که حضور آمریکا در یمن به بهانه مبارزه با تروریسم نه تنها با قدرت گرفتن انصارالله تحت تأثیر قرار نگرفته که هم به لحاظ تعداد نیروها و هم به لحاظ تعداد عملیات بیشتر هم شده است.
انتهای پیام