با آغاز برداشت هر ساله محصول گوجه فرنگی از مزارع این شهرستان، گوجه کاران اسدآبادی با مشکلات عدیدهای در فروش و عرضه به موقع محصول خود به بازار مواجه هستند و همین امر موجب شده تا محصول خود را به ناچار به نازلترین قیمت بدون هیچ صرفه اقتصادی به فروش برسانند و یا باید دسترنج و زحمت چند ماهه آنان در برابر چشمانشان در زیر تیغ آفتاب تابستان بر سر جالیز رها شده و اتلاف و ضایع شود.
از دو سال گذشته کارخانه رب اسدآباد به عنوان تنها صنایع تبدیلی شهرستان اسدآباد بنا به دلایل مشکلات درون سازمانی خود تعطیل بوده و این امر موجب شده تا گوجه کاران اسدآبادی به ناچار محصول گوجه فرنگی تولید شده خود را به دست واسطه و دلالان به کارخانجات صنایع تبدیلی سایر استانها ارسال کنند و جز زحمت و عرق جبین چیزی عاید کشاورز زحمتکش گوجه کار اسدآبادی نشود و سود آن به جیب دلالان و واسطه ها برود.
در سال جاری طی اخباری مختلف خبر از احیا و باز گشت به چرخه تولید مجدد کارخانه رب اسدآباد در آینده نزدیک توسط مدیر کارخانه رب گوجهفرنگی این شهرستان و اخیرا نیز توسط رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان داده شد اما به گفته کشاورزان هنوز این کارخانه فعالیت خود را آغاز نکرده است و به ناچار گوجه کاران اسدآبادی همچنان با مشکلات سالهای قبل دست به گریبان هستند.
یکی از گوجهکاران اسدآبادی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به مشکلات هر ساله کشت گوجهفرنگی و عدم مقرون به صرفه بودن آن امسال تنها چهار هکتار از اراضی کشاورزی خود را به کشت گوجهفرنگی در اراضی کشاورزی موسی آباد اختصاص دادم.
بشارتی افزود: متاسفانه به دلیل نبود صنایع تبدیلی در شهرستان اسدآباد به ناچار گوجهکاران اسدآباد محصول تولید شده خود را به واسطه و دلالان با قیمت هر کیلو ۲۰۰۰ تومان تحویل میدهند و با این قیمت پایین عملا هیچ سودی عاید کشاورز گوجه کار اسدآبادی به غیر از رنج و زحمت نمیشود حال اینکه قیمت هر کیلو گوجه فرنگی در بازار بین ۸ تا ۱۰ هزار تومان است.
وی با بیان اینکه سود محصول تولید شده گوجه فرنگی کشاورزان اسدآبادی نصیب دلالان و واسطهاست،تصریح کرد:قیمت بالای حمل و نقل ،قیمت بالای جعبه و سبد ،قیمت بالای دستمزد کارگر، تعطیلی کارخانه رب، عدم ثبات قیمت بازار و واقعی نبودن قیمت، وجود واسطه ها و دلالان همه و همه از دغدغههای گوجه کاران اسدآبادی به شمار میرود.
بشارتی یادآورشد: در حال حاضر واسطهها گوجه تولید شده گوجه کاران اسدآبادی را با قیمت نازل ۲۰۰۰ تومان در مزرعه خریداری و به کارخانجات سایر استانها چون تهران، کرج و اصفهان ... با قیمت چندین برابری به فروش میرسانند و تنها زحمت است که بر تن کشاورز باقی میماند.
وی با اشاره به اینکه امسال منتظر بودیم تا کارخانه اسدآباد بر اساس وعدههای داده شده به چرخه تولید باز گردد اما هنوز خبری از فعالیت این کارخانه نیست، خاطر نشان کرد: راهاندازی مجدد این کارخانه تا حدودی از دغدغه گوجه کاران منطقه در بحث تسهیل در بازاریابی و فروش و جلوگیری از اتلاف محصول به دلیل کوتاه بودن مدت ماندگاری محصول خواهد کاست.
بنا به گفته سایر گوجه کاران اسدآبادی نوسانات قیمت محصول و قیمت پایین خرید گوجه از گوجهکاران، بالا بودن دستمزد کارگر، تعطیلی کارخانه رب اسدآباد و سردرگمی گوجهکاران در سایه نبود صنایع تبدیلی، وجود دلالان و واسطهها، بالا بودن قیمت کود، دغدغههای فروش، افزایش تولید و تقاضای کم و هزاران هزینه جانبی دیگر را میتوان به عنوان مشکلات و دغدغههای تمامی گوجهکاران این منطقه برشمرد ضمن اینکه کم آبی و خشکسالی امسال نیز مزیدی بر کاهش سطح زیر کشت این محصول توسط گوجه کاران اسدآبادی در این شهرستان به عنوان قطب تولید گوجه فرنگی استان همدان شده است.
اما اینکه مژده و خبرخوش احیا کارخانه رب اسدآباد به کجا کشید؟
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: فعالیت کارخانه رب اسدآباد از روز پنج شنبه هفته گذشته آغاز شده و هم اکنون این کارخانه آماده دریافت محصول گوجه فرنگی کشاورزان است.
رضا بهراملو با بیان اینکه بازگشت این کارخانه به چرخه تولید خبر و نوید خوبی برای گوجه کاران سراسر کشور میتواند باشد، افزود: کارخانه رب اسدآباد روزانه به طور میانگین ظرفیت خرید ۱۰۰۰ تن محصول گوجه فرنگی را از گوجه کاران دارد.
وی با اشاره به اینکه امسال توسط گوجه کاران اسدآبادی ۵۰۰ هکتار از مزارع شهرستان اسدآباد به کشت گوجه فرنگی اختصاص داده شده است، خاطر نشان کرد: بر اساس پیش بینی در سال جاری ۲۴ تا ۲۵ هزار تن گوجه فرنگی از مزارع این شهرستان قابل برداشت خواهد بود.
فرماندار شهرستان اسدآباد هم از احیا مجدد کارخانه رب اسدآباد پس از گذشت دو سال با پیگیری های لازم خبر داد و افزود: این کارخانه در سال ۹۴ با سرمایه گذاری بخش خصوصی احداث شده و از دو سال پیش به علت مشکلات درونسازمانی تعطیل بود که خوشبختانه این مشکلات با پیگیری های لازم مرتفع شده و توسط مؤسسه اعتباری نور احیاء شده و دوباره به چرخه تولید باز گشته است.
حسین علی شرکائی ظرفیت اسمی این کارخانه را ۱۳۰۰ تن برشمرد و خاطرنشان کرد: با فعالیت مجدد کارخانه برای ۱۰۰نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد خواهد شد ضمن اینکه چهار برابر این تعداد نیز اشتغال غیرمستقیم به همراه دارد.
وی همچنین بیان کرد: در حال حاضر این کارخانه از پنجشنبه هفته گذشته فعالیت مجدد خود را آغاز کرده و هر کیلو گوجه فرنگی را از گوجه کاران به قیمت ۳۴۰۰ تومان به صورت نقدی دریافت و خریداری میکند.
مدیر جهاد کشاورزی اسدآباد هم در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه ۶۵ درصد مزارع گوجهفرنگی شهرستان به سیستم آبیاری قطرهای مجهز بوده و مابقی نیز به صورت سنتی آبیاری میشود، تصریح کرد: این امر از نقش موثری در صرفه جویی در آب و اصلاح الگوی مصرف و مدیریت بهینه منابع آب و کیفیت محصول برخوردار است.
محمدکرم مرادی یادآور شد: در حال حاضر حدود ۶۰ درصد گوجه فرنگی شهرستان اسدآباد برداشت شده است و با احیا مجدد کارخانه رب اسدآباد، این کارخانه آمادگی دارد مابقی گوجه فرنگی در حال برداشت را از کشاورزان خریداری کند .
وی با بیان اینکه بخش بیشتر گوجه فرنگی اسدآباد به دلیل نبود صنایع تبدیلی خام فروشی میشود، گفت: با احیا دوباره این کارخانه ضمن تسهیل فروش و بازاریابی محصول، بهطور قطع از خام فروشی این محصول جلوگیری شده و گوجهکاران با قیمت بهتری محصول خود را به این کارخانه تحویل میدهند.
مرادی همچنین با اشاره به اینکه راهاندازی مجدد این کارخانه از نقش موثری در کاهش دغدغههای گوجهکاران شهرستان برخوردار خواهد بود، اضافه کرد: کشاورزان با فراغ بال و ضریب اطمینان بالا و بدون هیچ واسطه میتوانند تولیدات گوجهفرنگی باقی مانده برای برداشت خود را تحویل این کارخانه دهند.
وی اضافه کرد: میزان گوجه تولیدی شهرستان پاسخگوی تولید کارخانه رب اسدآباد نبوده و بخشی از گوجه مورد نیاز کارخانه از شهرستانها و استانهای همجوار دیگر تهیه میشود.
مرادی با بیان اینکه برداشت محصول گوجهفرنگی شهرستان از ۱۵مرداد آغاز و تا اواسط مهرماه ادامه خواهد داشت، یادآور شد: میانگین برداشت محصول از هر هکتار سطح زیر کشت گوجهفرنگی بهطور متوسط ۵۰ تُن بوده که بر همین اساس برداشت ۲۴ تا ۲۵ هزار تُن محصول از اراضی کشت گوجه شهرستان پیشبینی میشود .
به گزارش ایسنا، اطلاعرسانی گسترده سایر گوجهکاران منطقه که هنوز بخشی از محصول جالیزی گوجه فرنگی آنان در سطح مزارع برداشت نشده نسبت به احیا و به چرخه تولید بازگشتن کارخانه رب اسدآباد در این رابطه ضروری است چرا که هنوز اکثریت گوجه کاران منطقه از فعال شدن مجدد این واحد صنایع تبدیلی شهرستان بیاطلاع هستند و به ناچار همچنان محصول برداشت شده خود را از طریق واسطه و دلالان با قیمتی ناچیز به سایر استانها ارسال میکنند.
انتهای پیام