یوسف کاکاوند روز شنبه ۱۸ شهریور ماه در نشست با اصحاب رسانه شهرستان ملایر به دو دوره سرمازدگی شدید در فروردین و اردیبهشت ماه سال جاری در شهرستان اشاره کرد و گفت: این سرمازدگی تاثیر شدیدی بر محصولات تولیدی و مناطق اصلی تولید کننده انگور از جمله دره جهانی جوزان داشت.
کاکاوند از سرمازدگی حدود ۷۰ درصدی باغات انگور ملایر خبر داد و یادآور شد: برخی باغات تا ۱۰۰ درصد هم دچار خسارت شدند و تاکنون برای جبران خسارت سرمازدگی باغداران، امهال تسهیلات و وام های کشاورزان و پرداخت تسهیلات بلاعوض برای اجرای طرح فراز انجام شده است.
پرداخت یک میلیارد و ۴۷۵ میلیون تسهیلات بلاعوض به کشاورزان ملایری برای اجرای طرح فراز
وی بیان کرد: با توجه به مقاومت باغات انگور ایستاده و داربستی نسبت به سرمازدگی، اجرای طرح فراز در دستور کار قرار گرفته است و امسال یک میلیارد و ۴۷۵ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض برای اجرای طرح فراز به کشاورزان پرداخت شده است.
کاکاوند با تاکید بر اینکه یکی از مهم ترین ارقام انگور ملایر کشمشی بی دانه است، گفت: در باغات داربستی می توان محصولاتی تولید کرد که بیشتر بصورت تازه خوری مصرف شوند و از خرداد ماه قابل برداشت بوده و آورده اقتصادی بسیار خوبی برای کشاورز خواهد داشت.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۶۰ هکتار از باغات شهرستان داربستی است، تاکید کرد: افزایش بیش از دو برابری محصول تولیدی، کاهش خسارت های ناشی از سرمازدگی، کاهش مصرف آب و استفاده کمتر از ادوات کشاورزی و کاهش هزینه های بهره برداری برای کشاورز از جمله مزایای باغات داربستی است.
کاکاوند به لزوم آموزش کشاورزان برای هرس درختان در اجرای طرح فراز اشاره و خاطرنشان کرد: تاکنون چندین دوره این کلاس های آموزشی در یکی از باغات داربستی شهرستان برگزار شده است.
ملایر؛ رتبه چهارم کشور از نظر میزان تولید انگور
کاکاوند ملایر را قطب باغبانی استان دانست و مطرح کرد: ۲۸ درصد از ۲۳ هزار هکتار باغات استان همدان در شهرستان ملایر قرار دارد.
وی با بیان اینکه از این ۲۳ هزار هکتار، ۱۲ هزار و ۷۳۸ هکتار باغات انگور است، گفت: شهرستان ملایر از نظر میزان تولید انگور در رتبه چهارم کشور و از نظر سطح زیر کشت انگور رتبه پنجم کشور را داراست.
کاکاوند به ۱۲ هزار و ۴۱۰ هکتار باغات بارور و ۳۲۸ هکتار باغات غیر بارور شهرستان که طی سالهای آینده بارور خواهند شد، اشاره و بیان کرد: سطح زیر کشت باغات انگور از ۱۱ هزار و ۷۵۱ هکتار در سال گذشته، امسال به ۱۲ هزار و ۷۳۸ هکتار افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه بهطور متوسط ۲۴ تن انگور از هر هکتار برداشت میشود، افزود: در مجموع سالانه ۲۷۶ هزار تن انگور از باغات شهرستان برداشت میشود.
کاکاوند ادامه داد: ۴۳ هزار تن معادل ۷۰ تا ۷۷ درصد انگور تولیدی به انواع کشمش تبدیل میشود؛ از این میزان ۳۰ تا ۳۳ هزار تن به کشمش تیزابی صادراتی و مابقی به کشمش آفتاب خشک، سایه خشک و دیگر محصولات تبدیل میشود.
وی به ۷۰ کارخانه فرآوری محصولات انگور و کشمش در سطح شهرستان اشاره و تصریح کرد: از این تعداد ۵۵ کارخانه فعال است که در مجموع بیش از ۳۰ هزار تن کشمش ملایر را به کشورهای روسیه، عراق هندوستان، رومانی و .... صادر میکنند.
مدیرجهاد کشاورزی ملایر خاطرنشان کرد: علاوه بر این ۳۰ هزار تن کشمش، بیش از ۲۰ هزار تن کشمش از سایر استان ها در ملایر فرآوری شده و از این شهرستان صادر می شود.
کلنگ زنی پالایشگاه انگور و احداث سایت پرتودهی در راستای افزایش کیفیت محصولات کشاورزی
کاکاوند با بیان اینکه از انگور ملایر ۲۶ محصول فرآوری شده تولید می شود، گفت: برخی از محصولات تولیدی از جمله شیره انگور با وجودکیفیت بسیار خوب، با توجه به اینکه کارخانهای نشده، هنوز قابلیت صادرات را ندارد.
وی از افزایش ظرفیت یکی از سردخانه های نگهداری میوه در شهرستان از ۲۰۰۰ تن به ۵۰۰۰ تن خبر داد و تصریح کرد: کلنگ زنی پالایشگاه انگور در هفته دولت و احداث سایت پرتودهی محصولات کشاورزی دو اقدام موثر در راستای افزایش کیفیت محصولات کشاورزی بود.
کاکاوند با بیان اینکه عملیات طراحی پالایشگاه به اتمام رسیده و در حال جانمایی است، مطرح کرد: تجهیزات سایت پرتودهی محصولات کشاورزی با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی نیز خریداری شده و در آیندهای نزدیک راه اندازی خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از محصولات تولیدی کشاورزی با استانداردهای کشور هدف متفاوت است،گفت: با راهاندازی این سایت، میزان باقی مانده سموم، باکتریها و قارچهای موجود در محصول از بین می رود و در نتیجه محصول در کشورهایی با استانداردهای حساس قابل فروش خواهد بود و انگور نیز در زمان بسیار کوتاهتری به کشمش تبدیل میشود.
وی در ادامه بخش زند را یکی از قطب های تولید آلبالو شهرستان خواند و از عقد قرارداد با شرکت سهند برای خرید کل محصول تولیدی بخش زند بعنوان یک محصول صادراتی خبر داد.
احداث ۷۹ هکتار باغ بادام دیم در ملایر
کاکاوند در بخش دیگری به ۱۴۴۰ هکتار باغات بادام آبی و ۲۵۰۰ هکتار باغات بادام دیم شهرستان اشاره و تصریح کرد: در باغات آبی به طور متوسط ۲ تن و ۶۵۰ کیلوگرم و در باغات دیم ۷۵۰ کیلوگرم بادام برداشت می شود.
وی توسعه باغات بادام بعنوان یکی از باغات مقاوم نسبت به سرمازدگی را از برنامه های جهاد کشاورزی برشمرد و یادآور شد: امسال ۷۹ هکتار باغ بادام دیم احداث کردیم.
وی اصلاح الگوی کشت را از برنامه های ابلاغ شده به جهاد کشاورزی در سال گذشته دانست و تصریح کرد: در راستای اصلاح الگوی کشت، توسعه کشت های آب بر ممنوع شده و برای همه چاه های کشاورزی این طرح در حال اجراست.
کاکاوند با تاکید بر اینکه برای پایداری کشاورزی مجبور به رعایت اصلاح الگوی کشت هستیم، خاطرنشان کرد: در موضوع توزیع کودهای کشاورزی نیز اصلاح الگوی کشت رعایت می شود و کودهای شیمیایی به محصولات آب بر خارج از برنامه تعلق نمی گیرد و این محصولات حمایتی از سوی جهاد کشاورزی دریافت نمی کنند.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر با تاکید بر ضرورت تقویت خاک و حفظ بقایای گیاهی، گفت: خاک یکی از اولویتهای ما برای رونق کشاورزی است و در کشت حفاظتی ۳۰ درصد محصول مجدد به خاک باز میگردد.
تبدیل آیش زرد به آیش سبز
وی مطرح کرد: کشاورزان دیم کار یک سال کاشت میکنند و یک سال زمین در آیش می باشد عده ای هم تناوب را رعایت نمی کنند و هرساله اقدام به کاشت گندم و جو می کنند.
کاکاوند با بیان اینکه در حال حاضر آیش زرد به آیش سبز تبدیل شده است، افزود: اگر زمین در آیش زرد باشد توجیه اقتصادی ندارد و علاوه بر فرسایش خاک توسط باران، کشاورز به عنوان چراگاه از این زمین استفاده میشود که باعث کوفتگی و تشکیل لایه سخت خواهد شد به تبع آن نفوذپذیری آب کاهش مییابد.
وی بیان کرد: اگر هم در آیش نباشد و در زمین هر ساله بدون تناوب گندم و جو کاشته شود، با کاهش عملکرد محصول روبرو خواهیم شد و زمینه برای بیماریها و آفات فراهم میشود.
کاکاوند تاکید کرد: با کاشت نباتات علوفه ای و یا گیاهان دارویی در تناوب زراعی با گندم و جو، میتوان بخشی از این خسارت را جبران کرد.
وی در بخش دیگری کشت گیاهان روغنی از جمله کلزا را از دیگر اولویتهای جهاد کشاورزی شهرستان خواند و گفت: در حال حاضر بیش از ۲۱۰ هکتار کلزا در سطح شهرستان در حال کشت است و تا ۶۰۰ هکتار ابلاغ کشت داریم.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر از خرید بیش از ۱۰ میلیون تن گندم در کشور طی سال گذشته خبر داد و تصریح کرد: در شهرستان ملایر نیز خرید گندم از ۴۵۰۰ تن در سال ۹۸ امسال به بیش از ۲۷ هزار تن افزایش یافته است.
رونمایی از سند ثبت جهانی انگور ملایر(جیاس) در جشنواره انگور
کاکاوند از برگزاری یازدهمین جشنواره ملی خوشه برتر خبر داد و بیان کرد: این جشنواره شامل بخش مسابقه و سمینار آموزشی است که روز یکشنبه ۱۹ شهریور ماه ساعت ۹ صبح در محل دانشگاه ملی ملایر، با حضور مسئولین استانی و شهرستانی، اساتید دانشگاه، محققان، دانشجویان، باغداران و کشاورزان برگزار میشود.
وی تاکید کرد: در حال حاضر روش عمل آوری کشمش تیزآبی در ملایر بسیار سنتی است و کشمش تولیدی کیفیت کشورهای هدف را تامین نمی کند بنابراین اساتیدی از استان و خارج از استان دعوت شدند تا با استفاده از ظرفیت دانشگاه، کلاس های آموزشی در این خصوص برگزار شود.
کاکاوند از رونمایی از سند ثبت جهانی انگور ملایر(جیاس) در جشنواره انگور که مهر ماه سال جاری برگزار خواهد شد، خبر داد و افزود: یک لوگو نیز برای شهر جهانی انگور طراحی شده که در فائو در حال بررسی است و در این جشنواره رونمایی خواهد شد.
یازدهمین جشنواره ملی خوشه برتر در دانشگاه ملایر برگزار می شود
مدیرعامل شرکت تعاونی پیامگستر، طراح، برگزارکننده و دبیر یازدهمین جشنواره ملی خوشه برتر انگور در ملایر نیز در ادامه اظهار کرد: یازدهمین جشنواره خوشه برتر روز یکشنبه ۱۹ شهریور ماه ساعت ۹ صبح در محل دانشگاه ملی ملایر برگزار میشود.
اکبر رحیمی تاکید کرد: معرفی ظرفیتهای انگور شهرستان در سطح ملی و تشویق باغداران برای ارتقای سطح کمی و کیفی تولیدات خود از اهداف برگزاری این جشنواره است.
وی تصریح کرد: آیتمهای داوری شامل وزن و سلامت خوشه، رسیدگی و درصد قند، درشتی و یکنواختی حبهها، رنگ و قابلیت حمل و نقل خوشه ها است.
رحیمی با بیان اینکه علاوه بر سه خوشه برتر، یک خوشه بهعنوان سنگین ترین خوشه معرفی می شود، افزود: هر کشاورز میتواند دو خوشه انگور سفید بیدانه برای شرکت در مسابقه و داوری همراه داشته باشد.
وی مطرح کرد: هیئت داروان شامل نماینده باغبانی استان، نماینده جهاد کشاورزی شهرستان، یک نماینده از پژوهشکده کشمش و انگور، یک نماینده از مرکز تحقیقات انگور و یک نماینده از شرکت پیمان گستر است.
رحیمی ادامه داد: همزمان با برگزاری مسابقه خوشه برتر، کلاس آموزشی تیزاب زنی کشمش و مراقبت های باغ بعد از برداشت نیز برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه خوشه های برتر در جشنواره انگور که مهر ماه سال جاری برگزار خواهد شد، معرفی می شود، پیشبینی کرد: ۱۵۰ تا ۲۰۰ کشاورز از سطح شهرستان و استانهای هم جوار در این جشنواره حضور پیدا کنند.
انتهای پیام