نماینده دفترحفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با حضور ذینفعان مشکلات و محدودیتهای تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق مورد ارزیابی و بررسی قرار میگیرد.
فاطمه خانپور در حاشیه جلسه تدوین برنامه مدیریت جامع زیست بومی تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق در گفتوگو با ایسنا، درباره برنامههای مدیریت زیست بومی این پارک، اظهار کرد: این برنامه با حضور جوامع محلی و تمام ارگانهایی که اقدامات و تصمیمات آنها بر روی تالاب تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق تاثیرگذار می باشد تدوین میشود.
وی با تاکید بر اینکه مراحل تدوین برنامه شامل برگزاری چند کارگاه مشارکتی با حضور تمام ذینفعان است، افزود: در کارگاه اول تمام ذی نفعان تالاب و محدوده اثرات آنها شناسایی شده، همچنین مشکلات و محدودیتهای تالاب مورد ارزیابی قرار میگیرد و هم ارزشهای تالاب و کارکردهای اکوسیستمی فهرست میشود.
نماینده دفترحفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست درباره بخش دوم برنامههای کارگاه، گفت: درخت مشکلات در این کارگاه رسم و مشکلات عمده، علتها و پیامدهای آن برای تالاب مشخص و مورد بررسی قرار میگیرد.
خانپور افزود: مشکلات در مباحث تنوع زیستی، زیستگاه، آموزش و آگاهی افزایی، مسایل اقتصادی اجتماعی مثل مشارکت و معیشت جوامع محلی و ذینفعان و مباحث مربوط به آب و خاک است.
وی با بیان اینکه پس از شناسایی مشکلات، هدف راهبردی و چشم انداز کلی برای تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق ترسیم میشود، یادآور شد: در چشم انداز، یک نگاه به افق دور دست از تالاب ایده آل تصور میشود و با تعیین هدف کلی به صورت واقع گرایانه برای رسیدن به چشمانداز قدم برمی داریم.
خانپور اضافه کرد: بر اساس اهداف راهبردی، اهداف کوتاه مدت و بلند مدت و در نهایت یکسری اقدامات اولویت دار تعریف میشود که این اقدامات اولویتدار در واقع برای ما مشخص میکند که باید چه کارهایی را انجام دهیم تا در نهایت به حفظ و احیای تالاب و چشم انداز ترسیم شده دست یابیم.
وی تاکید کرد: همراه با تعیین اقدام های اولویتدار نهادهای مسئول و همکار آنها برای تحقق اقدامات مشخص میشود.
نماینده دفترحفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: در نهایت به منظور تحقق اهداف و اجرای برنامه، ساختار سازمانی در استان و شهرستان تهیه میشود.
خان پور افزود: بعد از ساختار سازمانی، پهنه برداری تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق را براساس شرایط زیستگاهی آن خواهیم داشت، تالاب به چهار پهنه حساسیت خیلی بالا، حساسیت بالا، حساسیت متوسط و حساسیت پایین پهنهبندی میشود.
وی ادامه داد: براساس میزان حساسیت هر پهنه یکسری کاربری برای آنها در نظر گرفته میشود که در هر پهنه چه کاربردهایی مجاز است.
نماینده دفترحفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مطابق تمام برنامههای مدیریت، یک بخش پایش برای این برنامه نوشته خواهد شد تا امکان بررسی و ارزیابی میزان تحقق اقدامات در طی زمان بندی های مشخص وجود داشته باشد.
خانپور اضافه کرد: در نهایت برنامههای نوشته شده به تصویب شورای برنامهریزی استان میرسد و در مرحله اجرا قرار میگیرد.
طوبی عابدی عضو هیات علمی و معاون پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی در پایان برگزاری کارگاه های سوم و چهارم برنامه مدیریت جامع زیست بومی تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق گفت: در این کارگاه ها به تدوین اقدامات اولویت دار، ساختار سازمانی و پهنه بندی پارک ملی بوجاق با حضور ذینفعان پرداخته شد و تدوین برنامه مدیریت جامع زیست بومی توسط پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی به عنوان مجری و اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان به عنوان کارفرما در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: کارگاه های مذکور در موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی رشت برگزار شد که نتایج حاصل از این کارگاه ها که بخش مهمی از تدوین برنامه را تشکیل می دهند، به عنوان سند بالادستی در مدیریت تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی در ادامه گفت: اقدامات اولویت دار، فعالیتهایی برای اجرای برنامه به منظور دست یافتن به نتایج ملموس است که در حفاظت و احیای تالاب به اجرا در می آیند و ساختار سازمانی برای اجرای برنامه تعیین می شود که در آن دبیر، اعضای دائم و موقت کارگروه های استانی و شهرستانی و همچنین شرح وظایف کارگروه ها مشخص می شود.
انتهای پیام