تالاب استیل شهرستان مرزی آستارا که از جاذبههای گردشگری کشور عزیزمان ایران به شمار میرود، همچنان مورد بیتوجهی دست اندرکاران توسعه گردشگری قرار دارد و اجازه سرمایه گذاری در آن داده نمیشود.
این تالاب ۱۳۸ هکتاری در حاشیه جاده آستارا به تالش قرار دارد و با داشتن ذخیره آبی یکی از منابع تامین آب شالیزارهای اطراف خود محسوب میشود. تالاب استیل با توجه به داشتن اکوسیستم خاص در پذیرایی از پرندگان از شهرت خاصی برخوردار است و مجاورت این تالاب در کنار کوهستانی زیبا، منظره زیبایی را بوجود آورده است.
وجود درختان توسکا در آب از زیباییهای تالاب استیل محسوب میشود. این تالاب در کنار پرندگان بومی، هر سال پذیرای پرندگان مهاجر جهت زمستان گذرانی است.
در بحث مهم سرمایه گذاری در حوزه گردشگری تالاب استیل، حامیان محیط زیست ضمن استقبال از اجرای طرحهای گردشگری در حاشیه این تالاب برای ایجاد اشتغال، بر رعایت قوانین زیست محیطی تاکید دارند. از سوی دیگر مسئولان استانی و شهرستانی با اطمینان از رعایت قوانین زیست محیطی، بر لزوم حمایت از اجرای طرح های گردشگری نیز تاکید دارند اما سختگیریها از سوی دستگاههای اجرایی متولی همچنان مانع سرمایهگذاری در تالاب استیل آستارا شده است.
این تالاب که به عنوان یکی از جاذبههای مهم گردشگری آستارا نظر هر شخصی را به خود جلب میکند، با پایین رفتن سطح آب تالاب در فصل تابستان، جزیرههایی در آن نمایان میشود و گردشگران تا وسط تالاب قدم میزنند و در فصل های پر بارش بار دیگر با افزایش سطح آب، جزیره های پدیدار شده در آن، ناپدید میشوند.
آب تالاب استیل از نزولات آسمانی و آب های جاری تامین می شود و در اوایل تابستان، بخش عمده آب این تالاب به دلیل گرمای هوا تبخیر و حجم آن کاهش می یابد. با توجه به این موضوع امکان افزایش ذخیره آب استیل با لایروبی آن وجود دارد اما تحقق آن نیازمند همکاری دستگاه های متولی از جمله اداره آب منطقه ای، منابع طبیعی و محیط زیست است.
اجرای هرگونه طرح گردشگری مطالعه شده در حاشیه استیل به جهت ایجاد شغل برای جوانان آستارا همواره مورد تاکید مردم و سرمایه گذاران بوده اما به دلایل مختلف با اجرای طرح های گردشگری در حاشیه تالاب و بدون وارد شدن آسیب به محیط زیست منطقه تاکنون مخالفت شده است.
مسئولان اداراتی همچون محیط زیست، آب منطقه ای، میراث فرهنگی و منابع طبیعی در اظهارات خود همواره تاکید دارند که مخالف جذب گردشگر و ایجاد رونق اقتصادی در حاشیه تالاب استیل نیستیم، اما این کار باید با ملاحظات زیست محیطی و برنامه کارشناسی صورت گیرد در غیر این صورت طرح های گردشگری نیز به طبیعت تالاب لطمه خواهد زد.
در این رابطه یکی از فعالان بخش خصوصی بومی سالها پیش مجوزی برای سرمایهگذاری در تالاب استیل گرفته بود که همچنان هم درگیر موضوع است. پروژه ساخت پل چوبی و بوم کلبه در این تالاب نیز توسط سازمان محیط زیست اجرا شد اما بهرهبرداری از آن ناکام ماند و در حال حاضر سازهها به حال خود رها و این تالاب در نتیجه این شرایط به عنوان ظرفیتی کممانند بدون متولی فراموش شده و مسافران ورودی بدون امکاناتی مانند توقفگاه و سرویس بهداشتی در چند آلاچیق اطراف تالاب ساکن و چه بسیار مواردی که زبالههایشان را هم در همان محدوده رها میشوند.
سرپرست فرمانداری آستارا در این رابطه در گفت گو با ایسنا با بیان اینکه در تلاش هستیم تا از طبیعت تالاب استیل آستارا برای رونق گردشگری شهرستان استفاده کنیم افزود: ضمن حمایت از طرح های گردشگری مطالعه شده در این تالاب اجازه تخریب اراضی ملی و طبیعی را به کسی نخواهیم داد.
محمدرضا شهاب زاده گفت: تالاب استیل از جاذبههای گردشگری آستارا است و باید با حفظ ارزش های طبیعی و گونه های گیاهی و جانوری، از ظرفیت آن برای رونق گردشگری استفاده کنیم.
سرپرست اداره حفاظت محیط زیست آستارا نیز در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه حفاظت از طبیعت تالاب استیل بسیار مهم است اظهار کرد: ادارات منابع طبیعی از نظر بحث مالکیت، آب منطقه ای در بحث آبیاری زمینهای روستای عباسآباد در کنار اداره حفاظت محیط زیست در بحث تالاب استیل آستارا وظایف قانونی دارند.
محمدرضا سلامی با بیان اینکه اداره حفاظت محیط زیست آستارا وضعیت تالاب استیل را همیشه با حساسیت ویژهای دنبال میکند افزود: تالاب استیل به طور مرتب با تلاش ماموران محیط زیست پایش میشود و اجرای هر طرح گردشگری در آن باید با حفظ کامل موارد قانونی محیط زیست باشد.
رئیس شورای شهرستان آستارا در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه تالاب استیل، محیط طبیعی با موقعیت خاص گردشگری است و باید از آن به نحوه شایسته استفاده شود تا مردم از موهبت اقتصادی آن نیز بهره مند شوند اظهار کرد: بحث تالاب زیبای استیل یکی از طرحهایی بود که در همایش فرصتهای سرمایهگذاری گردشگری آستارا در سال ۱۴۰۱ هم مطرح شد ولی کار در آن محدوده مشکلاتی دارد.
یاشین کمالی افزود: شهرداری آستارا در محدوده تالاب استیل سرمایهگذاری کرد و اقدامهایی در راستای توسعه و ساماندهی آن انجام داد، با این وجود اداره حفاظت محیط زیست آستارا اعلام کرد که تالاب در اختیار آن سازمان است و شهرداری نمیتواند از آن بهرهبرداری کند.
وی افزود: از این رو شهرداری آستارا با وجود اینکه برنامههایی برای ساماندهی تالاب استیل داشت، ادامه کارش را متوقف کرده است.
به گزارش ایسنا، روند طولانی بررسی و تصویب اجرای طرحهای گردشگری در تالاب استیل شهرستان مرزی بندر آستارا سبب شده است تا عملیات اجرایی آن با تاخیر چند ساله مواجه شود.
نگرانی از خطر تخریب تالاب استیل آستارا توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی و حتی دولتی میدان عمل را برای اجرای طرح های گردشگری تنگ کرده، اما می توان با همکاری مسئولان استانی و شهرستانی و حمایت شورای عالی حفاظت محیط زیست کشور، تالاب زیبای استیل را به قطب گردشگری استان گیلان تبدیل و فرصت های شغلی متعددی را در آن برای جوانان جویای کار آستارایی ایجاد کرد.
شهرستان مرزی بندر آستارا با حدود ۹۵ هزار نفر جمعیت در شمال غربی استان گیلان و همسایگی کشور جمهوری آذربایجان واقع شده است.
انتهای پیام