چرا آمریکا زمان فعلی را برای ترسیم مرزهای زمینی لبنان و اراضی اشغالی انتخاب کرده است؟

در اقدامی که تحلیلگران آن را «تله» توصیف کردند، ایالات متحده آمریکا پس از موفقیت در تعیین مرزهای دریایی میان لبنان و رژیم صهیونیستی، به دنبال تعیین مرزهای زمینی میان دو طرف است.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، کارشناسان می‌گویند مرز زمینی با فلسطین قبلاً ترسیم شده و توسط سازمان ملل نیز تأیید شده است و این در حالی است که واشنگتن تلاش می کند برای دستیابی به منافع رژیم صهیونیستی إعمال فشار کرده تا از آن به عنوان راهی برای پایان دادن به موضوع اشغال برخی از مناطق لبنان و پیشبرد روند ترسیم مرزها میان بیروت و دمشق استفاده کند.

در همین راستا، آموس هوکشتاین، مشاور ارشد انرژی هسته‌ای دولت آمریکا برای میانجی‌گری بین لبنان و رژیم صهیونیستی جهت حل مناقشه بین آنها بر سر مرزهای زمینی در جنوب لبنان اعلام آمادگی کرد و گفت، کشورش تمایل دارد در این منطقه ثبات برقرار باشد.

هوکشتاین گفت پس از میانجیگری موفقیت آمیز خود برای ترسیم مرزهای دریایی، در حال بررسی تمایل طرف‌های ذیربط برای میانجیگری پیرامون تعیین مرزهای زمینی در زمان کنونی است تا برای نقاط مورد اختلاف مرزی باقی مانده در جنوب لبنان به راه حلی برسد.

​تله آمریکایی

داوود رمال، تحلیلگر سیاسی لبنانی گفت: صحبت در مورد تعیین مرزهای زمینی لبنان و اسرائیل جدید نیست و پیش از مذاکرات تعیین مرزهای دریایی هم مطرح شده بود.

وی در گفتگو با اسپوتنیک گفت، لبنان ۱۳ نقطه نظر داشت که پیرامون شش مورد از آنها توافق شده و هفت مورد حل نشده باقی ماند. حتی نقاط مورد توافق هم نهایی نشده بودند تا اینکه عملیات ترسیم مرزهای دریایی مطرح شد که مورد توجه قرار گرفت و اکنون دوباره صحبت ها درباره ترسیم مرزهای زمینی مطرح شده است.

رمال می گوید، نیازی به ترسیم این مرزهای زمینی نیست چرا که از سال ۱۹۲۳ ترسیم شده و نزد سازمان ملل هم ثبت شده است اما نیاز است که مجددا این مرزها مشخص شوند چرا که رژیم صهیونیستی میلیون‌ها متر را اشغال کرده است و بزرگترین اشغالگری در سال ۱۹۷۶ بود که مزارع شبعا لبنان و اراضی سوریه را به اشغال خود درآورد.

وی معتقد است که صحبت های آمریکایی ها در مورد مرزبندی یک هدف اساسی دارد و با هدف رژیم صهیونیستی همخوانی دارد که در تلاش است به پرونده مرزی با لبنان یک بار برای همیشه آن هم در چارچوب سیاست اشغال پایان دهد؛ سیاستی که روی رسیدن به این مرحله حساب کرده تا اعلام شود تمام سرزمین های لبنان اشغال نشده و تحت حاکمیت لبنان است و بنابراین نیازی به سلاح های مقاومت نیست. در واقع این فرآیند خارج کردن روند معادلات از دست لبنان است.

رمال معتقد است که لبنان به خوبی از این تله آمریکا آگاه است مخصوصا با توجه به تعهداتی که قبل از روند تعیین مرزهای دریایی مطرح شد و هیچ کدام به نفع لبنان نبود زیرا این کشور عملاً ۱۴۳۰ کیلومتر از مساحت خود را بین خط ۲۳ و خط ۲۹ از دست داد که زمانی خواستار آن بود و وعده هایی درمورد رفع محاصره لبنان به ویژه در زمینه مالی و اقتصادی و همچنین سیاسی داده شد که نه تنها عملی نشد بلکه برعکس پس از این مرزبندی فشار بر لبنان و سقوط نرخ ارز افزایش یافت‌.

بین المللی کردن بحران لبنان

سرکیس ابوزید، تحلیلگر مسائل سیاسی لبنان معتقد است که مرزهای رژیم صهیونیستی و لبنان قبلا مشخص شده است و هیچ مشکلی در این زمینه به جز روند اجرایی وجود ندارد زیرا تل آویو آنچه را که در سازمان ملل با بیروت توافق کرد، اجرایی نکرد.

وی در گفتگو با اسپوتنیک گفت، دلیل اینکه موضوع ترسیم مرزها بار دیگر مطرح می‌شود این است که با انجام اصلاحات ساده و ترسیم مرزها میان بیروت و تل آویو، مرزهای میان بیروت و دمشق تعیین شود.

ابوزید افزود، هدف اصلی از باز کردن این پرونده و هدف از استقرار نیروهای بین المللی در مرزهای لبنان و سوریه بین المللی کردن همین بحران لبنان است. اتفاقات در سازمان ملل درمورد تمدید ماموریت نیروهای یونیفل در لبنان و درخواست ترسیم مرزهای زمینی هم در همین راستا قرار دارند.

وی گفت، طرح یکپارچه ای برای بهره برداری از این زمان برای تصویب این پروژه که قبلا پیشنهاد شده بود، وجود دارد و تلاش های متعددی برای تحقق آن انجام شد اما موانع زیاد بود و مقامات رسمی لبنان هم در این زمینه هیچ پاسخی ندادند.

ابوزید افزود، هدف از اصلاح وظایف یونیفل، طرح موضوع تعیین مرزها و استقرار نیروهای بین المللی در مرز لبنان و سوریه همگی برای بین المللی کردن بحران لبنان و مشروعیت بخشیدن به نیروهای بین المللی است که بر مرزهای لبنان و سوریه نظارت دارند.

هدف یکسان آمریکا و رژیم صهیونیستی

در همین راستا، اسامه وهبی، فعال مدنی لبنان گفت، آمریکا و رژیم صهیونیستی به دنبال پایان دادن به درگیری با لبنان و ترسیم مرزهای زمینی پس از ترسیم مرزهای دریایی هستند؛ اقدامی که هم برای واشنگتن و هم برای تل آویو دلگرم کننده بود چرا که رژیم صهیونیستی در پرونده تعیین مرزهای دریایی بیشتر از آنچه توقع داشت، به دست آورد.

وی در گفتگو با اسپوتنیک گفت، پیشنهاد ترسیم مرزهای زمینی در یک زمان طلایی برای رژیم صهیونیستی مطرح شده است؛ چراکه لبنان از یکسو درگیر خلاء ریاست جمهوری بوده و از سوی دیگر دولت موقت آن نیز دنبال دستاوردی است تا خود را به نوعی نزد مردم تبلیغ کند؛ زیرا علی‌رغم اینکه حفاری گاز در بلوک های لبنان در حال انجام است اما هیچکس نمی‌تواند از دسترسی به منابع نفتی توسط لبنان مطمئن باشد در حالی که در مقابل رژیم صهیونیستی گاز را تولید و صادر می کند.

وی افزود، اینکه هوکشتاین به لبنان سفر می کند و با همه دست اندرکاران این پرونده دیدار می کند، نشان می دهد که او برای پیشبرد مذاکرات پیرامون ترسیم مرزهای زمینی چیزی در چنته دارد مخصوصا که این پرونده و حتی سیاستمداران لبنان و راه رسیدن به آنها را نیز می شناسد.

هوکشتاین روز چهارشنبه به بیروت رفت و با نبیه بری، رئیس پارلمان و نجیب میقاتی، نخست وزیر دولت موقت لبنان دیدار کرد. اصلی‌ترین محور این سفر وی توافق ترسیم مرزهای دریایی بود که اکتبر ۲۰۲۲ حاصل شد.

شورای امنیت روز پنجشنبه قطعنامه ماموریت نیروهای یونیفل در لبنان را برای یک سال دیگر تمدید کرد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۲ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۷:۲۶
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1402061208207
  • خبرنگار : 71592